Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi julistautunut Juan Guaidó kehotti tiistaina aamulla armeijaa ottamaan maassa vallan. Toistaiseksi ei ole tiedossa kuinka suuri osa asevoimista on Guaidón takana.
Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa oleva Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kertoi, että laukausten ääniä kantautui hänen hotellihuoneeseensa.
– Tulitusta on kuulunut ja kyynelkaasua on ollut ilmassa, Teivainen totesi puhelimitse Ylelle.
Venezuelan hallitus kiisti nopeasti sotilasvallankaappauksen mahdollisuuden. Toistaiseksi presidentti Nicolas Maduro on onnistunut pitämään asevoimat puolellaan.
– Hallitus on panostanut erittäin voimakkaasti armeijan keskeisten tahojen kurinpitoon joko lahjusten tapaisilla etuuksilla tai rangaistusten pelolla. Tähän asti se on osoittautunut tehokkaaksi, Teivainen arvioi.
Hän totesi, että on mahdotonta ennustaa, kuinka laajaksi mahdollinen armeijan kapina leviää.
Lopezin poliittista roolia vaikea arvioida
Venezuelassa on kuohunnan aikana julistettu monta kertaa hallituksen olevan kaatumassa.
Teivo Teivainen huomauttaa, että viime aikoina opposition ja Guaidón tunnustaneiden ulkovaltojen puheissa on annettu ymmärtää, ettei vallanvaihtoa olisi aivan heti tapahtumassa.
– Tässä valossa on yllättävää ja kiinnostavaa, että Guaidó on laittanut paljon paukkuja vapun tienoon tapahtumiin eli suurmielenosoituksiin ja julistukseen armeijan mahdollisesta kapinasta.
Tiistaina aamulla Juan Guaidó esiintyi kotiarestista vapautetun oppositioliikkeen perustajan Leopoldo Lopezin kanssa. Viisi vuotta kotiarestissa ollut Lopez kertoi, että Guaidóa tukevat sotilaat vapauttivat hänet.
Teivaisen mukaan on vielä hankala arvioida millainen merkitys Lopezin vapauttamisella on kansannousun kannalta.
– Lopezin poliittista roolia on vaikea ennakoida. Häntä voi pitää Juan Guaidón jonkinlaisena oppi-isänä.
"Lopez on Guaidólle enemmän mahdollisuus kuin uhka"
Juan Guaidó ja Lopez esiintyivät ilmavoimien La Carlota -tukikohdan ulkopuolella ja Lopez ilmoitti, että Guaidó on Venezuelan laillisena presidenttinä armahtanut hänet.
– Tällä pyrittiin antamaan merkki siitä, että Guaidólla on homma hanskassa ja hän pystyy antamaan presidentillisiä armahduksia.
Oppositio perustelee Guaidon oikeutusta väliaikaiseen johtajuuteen sillä, että hän on parlamentin puhemies. Lopezin vapautuminen ei muuta asetelmaa, Teivainen arvioi.
– Kaikki viittaa siihen, että Lopezin pääseminen vappaalle jalalle on Guaidólle enemmän mahdollisuus kuin uhka. Ei ole ilmassa sellaista, että heidän välillään olisi selkeää kilpailuastelmaa.
Armeijan kutsuminen kapinaan antaa professorin arvion mukaan viitteitä siitä, että Guaidólla on ollut takeita ainakin jonkinlaisesta sotilaiden tuesta.
Lisää aiheesta: