Hyppää sisältöön

Karjalan lennoston ex-komentaja kiistää rikokset pääosin – everstin käytöstä Lemmenjoen harjoituksessa aletaan puida oikeudessa torstaina

Puolustusvoimain komentajan toimia selvitetään edelleen keskusrikospoliisissa.

Helsingin Oikeustalo
Kuva: Derrick Frilund / Yle
STT

Karjalan lennoston ex-komentajan, eversti Markus Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta aletaan käsitellä torstaina Helsingin hovioikeudessa. Syytteet koskevat Karjalan lennoston isännöimiä vapaaehtoisia harjoituksia Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella syksyllä 2017.

Päiviön epäillään muun muassa sättineen alaisiaan ja vieraita harjoituksessa. Harjoitukseen osallistui Päiviön lisäksi 20 vierasta. Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun)on kertonut aiemmin, että Päiviö olisi muun muassa antanut taakse poistu -komennon jääkylmän joen rannassa ja että simputusta tai epäasiallista käytöstä olisi jatkunut kaksi vuorokautta.

Epäiltyjen rikosten uhreja on kaikkiaan 12. Asianomistajat ovat pääosin Puolustusvoimien henkilökuntaa. Kunnianloukkausrikoksessa asianomistajana on Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Syytteessä palvelusrikoksesta on myös Päiviön tuolloinen esimies Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen, jonka epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Hänen syytettään aletaan käsitellä maanantaina. Eskelisen virkasuhde loppui maaliskuun lopussa, jolloin hänen tilalleen nousi kenraalimajuri Pasi Jokinen.

Päiviö kiistää rikokset asianajajansa Pentti Laihon mukaan pääosin. Laiho kertoi tiistaina STT:lle, ettei voi toistaiseksi kommentoida asiaa enempää tai eritellä sitä, mitä Päiviö myöntää ja mitä ei.

Syyttäjä on kertonut aiemmin, että myös Päiviön kurinpitoesimiehenä toiminut Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Lapinmajan varauskalenteri netissä.
Kuvakaappaus lapinmaja.fi -sivulta Kuva: lapinmaja.fi

Puolustusvoimain komentajan toimet esiselvittelyssä

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin on kerrottu saaneen tietoa Lemmenjoen tapahtumista kuukausia ennen kuin esitutkinta Ilmavoimien ex-komentaja Eskelisen ja Karjalan lennoston ex-komentaja Päiviön toimista alkoi.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi tammikuussa keskusrikospoliisia aloittamaan esiselvityksen Lindbergin toimista Lemmenjoen tapaukseen liittyen. Tarkoitus on selvittää alustavasti, onko Lindbergillä ollut velvollisuus ryhtyä johonkin kurinpitotoimenpiteisiin ylempänä kurinpitoesimiehenä ja onko hän ryhtynyt siihen kaikkeen, mitä häneltä voidaan vaatia. Esiselvitys ei ole esitutkinta, eikä Lindbergiä ainakaan toistaiseksi epäillä rikoksesta.

Esiselvitys alkaa olla keskusrikospoliisin rikostarkastaja Janne Järvisen mukaan jo loppuvaiheessa.

– Olemme tehneet useita alustavia kirjallisia puhutteluja, jotka ovat käytännössä kuulustelumuotoisia. Sitten juttu menee Valtakunnansyyttäjänvirastoon, jossa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Syyttäjä Sampsa Hakala kertoo, että arvio pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

– Kun saan aineiston käyttöön niin arvioidaan, että onko esiselvitys tarpeellisessa laajuudessa tehty. Se arvioidaan yhdessä KRP:n kanssa. Sen jälkeen ratkaistaan, aloitetaanko esitutkinta vai ei.

Lindbergin on määrä siirtyä reserviin elokuussa, kun hän jää eläkkeelle.

Juttua täsmennetty 2.5. klo 12.43: viimeisestä väliotsikosta poistettu tutkinta

Suosittelemme sinulle