Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Caster Semenyan kertaalleen kukistanut suomalaismaileri liputtaa CAS:n päätöksen puolesta – "Täysin oikeudenmukainen"

Moninkertaisen Suomen mestarin ja arvokisaedustajan Sara Kuiviston mukaan Caster Semenyan saama etu 800 metrillä on noin seitsemän sekuntia.

Sara Kuivisto
Sara Kuivisto kukisti Caster Semenyan 800 metrin kisassa Kuortaneen Eliittikisoissa vuonna 2014, kun Semenyalla oli lääkekuuri päällä. Kuva: AOP
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS hylkäsi keskiviikkona 800 metrin olympiavoittaja Caster Semenyan valituksen yleisurheiluliiton IAAF:n testosteronirajoista. 800 metrin moninkertainen Suomen mestari Sara Kuivisto on seurannut aktiivisesti Semenyan tapausta ja pitää päätöstä oikeana.

– Totta kai hänestä tämä tuntuu väärältä, mutta taas muita urheilijoita ajatellen päätös on täysin oikeudenmukainen, Kuivisto sanoo.

Kuiviston mukaan Semenyan tilanteesta on käyty keskustelua myös kisoissa muiden mailereiden kesken. Lähes kaikki heistä ovat suomalaisjuoksijan mukaan CAS:n päätöksen kannalla: jos Semenya saa juosta kisoissa nykyisellä tavalla, syrjii se "tavallisia" urheilijoita.

– Ainahan sitä ajatellaan, että voi sitä raukkaa, mutta pitää ajatella muitakin. Olemme muutkin raukkoja, kun etu on hänellä niin valtavan suuri, Kuivisto lisää.

Kuiviston mukaan juoksupiireissä on yleisesti puhuttu, että Semenyan saama hyöty korkeasta testosteroniarvosta on 800 metrin matkalla jopa seitsemän sekuntia. Semenyan ennätys on viime kaudella juostu 1.54,25. Kuivisto juoksi niin ikään ennätyksensä viime kesänä aikaan 2.02,14.

Semenya on voittanut paraatimatkallaan 800 metrillä kaksi kertaa olympiakultaa ja on lajin kolminkertainen maailmanmestari. 28-vuotias eteläafrikkalainen on voittanut matkalla 29 edellistä kisaansa ja ollut viime vuodet ylivoimainen.

Vuonna 2014 Semenya kuitenkin hävisi Kuortaneen Eliittikisoissa Kuivistolle 800 metrin kisassa. Kuiviston mukaan Semenya söi silloin lääkkeitä testosteronitason vähentämiseksi.

– Hänellä oli silloin varmaan myös ongelmia motivaation kanssa, Kuivisto pohtii.

IAAF:n mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavien naisurheilijoiden täytyy alentaa testosteronitasoaan lääkkeillä, jos he haluavat kilpailla 400 metrin ja mailin välisillä matkoilla. Kuivisto arvioi, ettei Semenya lopeta uraansa tähän, vaan siirtyy mahdollisesti pidemmille matkoille. Semenya kävi taannoin juoksemassa 5 000 metriä.

– Voi kuitenkin olla, että hänellä on taas vähän motivoitumisongelmia. Vaikea sanoa mitä tapahtuu, tulevana kesänä 800 metrin ennätystä hakeva Kuivisto kertoo.

Semenya aikoo vielä juosta perjantaina 800 metriä Dohassa Timanttiliigan kauden avauksessa. Toukokuun 8. päivä eteenpäin Semenya ei saa kisata 400 metristä mailiin juostavia matkoja.

Lisätty 13.50: Semenya aikoo juosta 800 metriä Timanttiliigassa perjantaina.

Lue myös:

Yleisurheilun supertähden valitus hylättiin, ratkaisu testosteronirajoista kuohuttaa maailmalla – tämän tiedämme Semenya-päätöksestä

CAS:n päätökseen pettynyt Caster Semenya uskoo olevansa entistä vahvempi – "Päätös ei jarruta minua"

Asiantuntija Semenyan tapauksesta: "Tämä case ei varmaankaan pääty tähän, tuleeko muita lajeja ja muita urheilumuotoja mukaan?"

Miten Kansainvälinen yleisurheiluliitto reagoi CAS:n huoliin Semenya-tapauksessa? Näin vastaa suomalaispomo: "Tämä on suositus, mutta ei mikään päätös"

"Olisiko Eero Mäntyrannan osanotto aikanaan pitänyt kieltää?" – Urheiluoikeuden asiantuntija avaa Semenya-päätöksen taustat

Caster Semenyan valitus testosteronirajoista ei mennyt läpi CAS:ssa, mutta kolme kysymystä tuli ilmi – juoksutähti kommentoi Twitterissä

Suosittelemme sinulle