Hyppää sisältöön

Takatalvi ja kovat tuulet iskevät Pohjois-Savoon: luvassa ehkä sähkökatkoja, osa autoilijoista vaihtanut takaisin talvirenkaisiin

Tuulet voimistuvat illalla ja lämpötila painuu pakkasen puolelle.

Iisalmen Euromasterin rengasasentaja Niko Jokinen vaihtaa talvirengasta pakettiautoon.
Rengasasentaja Niko Jokinen vaihtoi asiakkaan autoon talvirenkaita Iisalmen Euromasterilla torstaina. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Markku Malinen

Takatalvi on iskemässä Pohjois-Savoon toden teolla torstain ja ensi yön aikana.

Ilmatieteen laitos arvioi, että Kuopion korkeudella sateet muuttuvat lumeksi noin iltakahdeksasta eteenpäin. Lunta pyryttää läpi yön ja sateet vaikuttaisivat vain voimistuvan perjantaina aamupäivällä.

Maakunnan pohjoisosissa voi olla paikallisia yhtenäisempiä lumisateita ja -kuuroja vielä lauantainakin.

Ensi yönä myös pakastuu ja lämpötila pysyttelee tämänhetkisen ennusteen mukaan nollassa tai miinuksella lauantaiaamulle saakka.

Voimistuva tuuli saattaa kaataa puita sähkölinjojen päälle

Savon Voiman verkkoyhtiö kehottaa asiakkaitaan varautumaan sähkökatkoihin torstaina puolestayöstä lähtien.

Pohjoistuulen ennustetaan voimistuvan, ja puuskat ovat kovimmillaan mahdollisesti jopa 17–21 metriä sekunnissa. Tuulten odotetaan laantuvan perjantaina iltapäivällä.

Savon Voima Verkon mukaan on todennäköistä, että yksittäisiä puita kaatuu sähkölinjojen päälle puuskien voimasta. Yhtiö varaa työntekijöitä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Teiden kunnossapitoyksiköt valmiina, rengasliikkeissä vipinää, ambulansseihin vaihdettu talvirenkaita

Teiden kunnossapitoyksiköt ovat valmiina auraamaan ja suolaamaan teitä heti kun tarvitaan. Esimerkiksi Iisalmessa sopimukset on tehty toukokuun puoleenväliin, joten erityisjärjestelyjä ei tarvita, kertoo Destia Oy:n työmaapäällikkö Janne Kokkarinen.

Takatalven uhka on tuonut lisäpuuhaa myös rengasliikkeisiin. Esimerkiksi Iisalmen Euromasterilla on vaihdettu perjantaina talvirenkaita takaisin asiakkaiden autoihin. Moni on myös perunut viikonlopuksi varattuja kesärenkaiden vaihtoja.

Iisalmen Euromasterin yrittäjällä Jari Rantosella on autoilijoille yksinkertainen vinkki.

– Kenellä on kesärenkaat alla, kannattaa ajaa erittäin maltillisesti ja muistaa turvavälit. Ja jos ei ole pakko lähteä liikenteeseen, niin ei lähde.

On kuitenkin paljon ajoneuvoja, joiden on oltava liikkeellä esimerkiksi tien kunnossapidon ja sähköverkon korjaustöiden vuoksi.

– Niissä ei ole vaihtoehtoja. Alle pannaan talvirenkaat ja piste, Rantonen sanoo.

Esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on varautunut tilanteeseen ottamalla käyttöön ambulansseja, joissa on vielä talvirenkaat alla. Joihinkin ambulansseihin vaihdetaan talvirenkaat takaisin, jos tarve vaatii.

Suosittelemme sinulle