Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset siirretään istumaan eduskunnan oikeaan laitaan vasten tahtoaan – Halla-aho: "Protestointia ja kiusantekoa"

RKP:n toive istumapaikasta suuren salin keskellä toteutuu, perussuomalaiset närkäistyivät.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman oli toimittajien tavattavissa kokouksen jälkeen valtiosalissa 2. toukokuuta
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi täysistuntosalin uudesta istumajärjestyksestä torstaina.
Jyrki Hara,
Ulla-Maija Hamunen

Puolueiden istumajärjestys eduskunnan suuressa salissa muuttuu niin, että perussuomalaisten edustajat istuvat jatkossa salin oikeassa laidassa. Tähän asti oikeassa laidassa istuneet RKP:n edustajat pääsevät toiveensa mukaisesti keskemmälle salia.

Asiasta kertoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaamisen jälkeen. Muodollisesti istumajärjestys vahvistetaan puhemiesneuvoston esityksestä perjantaina.

– Jos täältä puhemiehestä katsoen vasemmalta lähdetään, niin siellä on tietysti vasemmistoliitto, sen jälkeen sosiaalidemokraatit, vihreät ja sen jälkeen keskusta, sen jälkeen RKP ja kristillisdemokraatit, sitten kokoomus ja sitten siellä äärimmäisenä oikealla laidalla on perussuomalaiset, Lindtman luetteli.

Tähän mennessä perussuomalaiset ovat istuneet salin keskivaiheilla vihreiden ja keskustan välissä.

Lindtman totesi, että päätös ei ollut yksimielinen, vaan perussuomalaiset vastustivat ratkaisua.

– Muut olivat vähän eri perusteilla enemmän tai vähemmän tämän kannalla, Lindtman muotoili.

Lindtmanin mukaan valittuun istumajärjestykseen päädyttiin Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestysperiaatetta seuraten.

Ville Tavio: Yllättävää ja erikoista

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio purki ärtymystään tiedotusvälineille heti Lindtmanin puheenvuoron jälkeen. Hänen mukaansa päätös siirtää perussuomalaiset istumaan salin oikeaan laitaan oli yllättävä ja erikoinen.

– Me olisimme halunneet istua vanhassa paikassa. Pidämme hyvin huonosti perusteltuna, että meidät halutaan siirtää oikealle, kun ei se ole oikein talouspoliittisesti perusteltua, mutta ei se näytä olevan perusteltua konservatiivi-liberaali-akselilla myöskään, Tavio sanoi.

Hän paheksui Lindtmanin sanavalintaa "äärimmäisestä oikeasta laidasta" ja sanoi perussuomalaisten kokevan itsensä "SMP:n jälkeläisiksi poliittisessa traditiossa". Tavion mielestä istumajärjestyksestä olisi pitänyt päättää yksimielisesti.

– Miltä se nyt kuulostaa, jos koululuokassa osa luokasta päättää siirtää yhden epätykätyn oppilaan istumaan jossain nurkassa?

Tavio arveli myös, että ratkaisulla pyritään vaikuttamaan puolueiden medianäkyvyyteen kyselytunneilla ja pohti, onko perussuomalaisten kohtelussa jo kaikuja hallitusneuvottelujen asetelmasta.

– Jos aletaan ennen hallituskokoonpanosta sopimista tällä tavalla kohtelemaan meitä, niin en tiedä, onko se joku signaali siitäkin. Vaikea sanoa.

Kun istumajärjestyksestä aikoinaan päätettiin, RKP sijoitettiin oikeaan reunaan, jotta he kuulivat lehterillä istuneita tulkkeja. Audiotulkkauksen vuoksi tätä tarvetta ei enää ole.

Halla-aho: "Pikkusieluista protestointia ja kiusantekoa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi istumajärjestysratkaisua twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Ei istumapaikka puoluetta pahenna, mutta on tämä aika pikkusieluista protestointia ja kiusantekoa muilta puolueilta. Taustalla lienee kiukku vaalituloksesta, Halla-aho kirjoitti.

Muutettu klo 16.14: Lisätty Jussi Halla-ahon kommentti.

Suosittelemme sinulle