Hyppää sisältöön

Raskaasti suksiinsa Seefeldissä pettynyt Iivo Niskanen vaihtaa kilpailijan leiriin: "Tämä oli pitkän linjan päätös"

Iivo Niskanen kilpailee vielä viikonloppuna Islannissa ennen lyhyttä taukoa.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen pettyi raskaasti jäätyään pronssille 15 kilometrillä Seefeldin MM-kisoissa. Kuva: AOP
Jussi Eskola,
Hinni Hirvonen

Suomen miesten ykköshiihtäjä Iivo Niskanen vaihtaa suksitallia. Vielä viime kaudella Rossignolilla hiihtäneen Niskasen uusi talli on Fischer. MM-kultaa tavoitellut Niskanen itse pettyi Seefeldissä pahasti jäätyään miesten 15 kilometrillä pronssille. Mitali oli Suomen ainoa koko kisoista.

– Tämä oli pitkän linjan päätös. Katseet ovat kohti Pekingiä. Tietysti takana on välinetestausta ja pitkä yhteistyö aiemman suksimerkin kanssa, mutta varsinkin Seefeldin kisat osoittivat, että uusi talli on ottanut ison napsun eteenpäin ja asettanut uusia juttuja, missä pitää olla mukana, Niskanen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Vaikka perinteinen hiihtotapa on ollut Niskaselle se vahvempi, toivoo hän tallivaihdoksen parantavan tuloksia paitsi perinteisellä myös vapaalla.

– Kukaan ei voi pärjätä ilman hyvää suksea. Sellainen tasaisuus ja laaja, hyvä kalusto pitää olla, että pystyy menestymään viikonlopusta toiseen kummallakin tyylillä ja jokaisella matkalla. Toivon, että vapaa hiihtotapakin napsahtaisi vielä pykälän verran paremmaksi, Niskanen tuumi.

Ensi kaudella ohjelmassa on yli 40 maailmancupin kilpailua. Melko säästeliäästi maailmancupissa kisannut Niskanen ei lupaa ainakaan ennalta lähteä aivan jokaiseen kisaan.

– Toivottavasti mahdollisimman moneen kuitenkin. Kilpailukausi tulee olemaan ennennäkemättömän kova. Älytöntä reissaamista ja kilpailua, Niskanen ennakoi.

Ensi vuonna kilpailukalenterissa ei ole arvokilpailuja, sillä hiihdon maailmanmestaruuskilpailut hiihdetään kahden vuoden välein ja Pekingin talviolympialaiset kisataan vasta 2022.

Menetti henkilökohtaisen apurin ja hyvän ystävän

Aiemmin Niskasen mukana oli jokaisessa kisassa ja joskus leireilläkin maastohiihtosuksiosaston tallipäällikkö Simon Caprini. Miehistä tuli myös läheisiä ystäviä. Ainakaan toistaiseksi uudessa tallissa samanlaista henkilökohtaista apuria ei ole luvassa.

Mika Venäläinen toivottavasti jatkaa suksihuoltajana vielä merkin vaihdonkin jälkeen. Hänen kanssaan teemme tiivistä työtä kuten ennenkin.

Apua löytyy Niskasen mukaan kuitenkin läheltä.

– Meillä on aika hyvä tilanne, sillä miesten maajoukkueesta kaikki hiihtävät nyt samalla suksimerkillä. Se auttaa meitä testaamaan ja sparraamaan toistemme kalustoa.

Moni maailman kärkihiihtäjä turvautuu myös uuden tallin suksiin, minkä vuoksi Niskanen suhtautuu asemaansa nöyrästi.

– Ei voi sanoa, että olisin ykkös- tai kakkoskuski. Minun kokoluokan urheilijoita ei ole loppupeleissä paljoa, joten sillä on iso merkitys. Ei voi sanoa, että hiihtäisimme (Martin Johnsrud) Sundbyn kanssa samoilla suksilla, mutta minulla pitää olla jäykemmät, kun painoa ja pituutta on enemmän.

Unelmien kisamatkalle Islantiin

Lentokentältä tavoitettu Niskanen oli suuntaamassa kisamatkalle Islantiin, jossa vuorossa on maratonin mittaiseksi kutistunut 50 kilometrin kisa.

– Sielläkin on sen verran huono lumitilanne. Täytyy sanoa, että en kevätkunnossa pistä pahitteeksi, että matka vähän lyhenee. Sellainen hyvän mielen reissu, Niskanen naureskeli.

Kilpailullisen menestyksen sijaan Niskanen hakee Islannista elämyksiä.

– Vaimon kanssa lähdetään osittain lomareissulle. Ei sitä ihan lomana voi ottaa, kun pitää hiihtämään raahautua. Kisa on ollut kuitenkin haaveeni, olen netistä katsonut videoita ja siellä on älyttömän hienoja maisemia. Koen sen jonkinlaisena elämyksenä.

Uudet sukset pääsevät koekäyttöön heti Islannissa.

– Siellä pitäisi olla vesikeli. Suomessa voitelin sukset ja laitoin yhden parin voiteisiin. Ei ole ihan hiihtorekkaa tällä kertaa mukana, vaan ihan oikea ja vasen käsi, Niskanen heitti.

Lue myös:

Iivo Niskanen vaatii muutoksia: "Heikohkot tulokset panevat miettimään"

"Ei pidä yhtään" – Iivo Niskanen romahti suksiongelmien takia, Venäjälle peräti neloisvoitto Holmenkollenilla

Iivo Niskanen teki radikaalin ratkaisun, jotta yltäisi samaan kuin Harri Kirvesniemi legendaarisessa kilpailussa: "Yksittäisistä maailmancupeista kovin"

Tähän virheeseen Iivo Niskanen hävisi MM-kultakamppailun – asiantuntija selittää, miten väärä suksivalinta murensi suomalaistähden hiihdon

Iivo Niskasen epäonnistunut suksivalinta puhutti pronssikisan jälkeen – Suomen valmennusjohto muistutti: "Täydellistä suksea koko radalle ei saanut millään"

Iivo Niskanen nieleskeli itkua ja manasi väärää suksivalintaansa MM-pronssihiihdon jälkeen: "Ei siitä tullut oikein mitään"

Suosittelemme sinulle