Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tuleeko Helsingin Töölöön sittenkin kylpylä? Saksalaisyrittäjälle lupaillaan tonttia Hietsun uimarannan vierestä

Saksalainen yhtiö on kiinnostunut perustamaan kylpylähotellin Helsingin Taivallahden alueelle. Alustavien suunnitelmien mukaan kyseessä ei olisi luksuskylpylä, vaan koko perheen rentoutumispaikka.

Kartta Taivallahden kylpylähotellin tonttivarauksen sijainnista.
Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Petri Kosonen,
Elina Jämsén
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä on noussut uudestaan esiin suunnitelma kylpylähotellista Taivallahteen merenrannalle. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ensi tiistaina tonttivarausta saksalaisyhtiölle Hietarannan uimarannan vierestä.

Arcon-niminen yhtiö olisi hotellin sijoittaja. Myöhemmin perustettaisiin suomalaiset yhtiöt omistamaan ja operoimaan hotellia saksalaisen Soulmade-brändin mukaisesti.

Suunnitellun kylpylähotellin paikalla sijaitsee tällä hetkellä kesäteatteri ja niemessä on veneiden talvisäilytystelakka.

Tontin asemakaava, joka mahdollistaa hotellin rakentamisen, on ollut voimassa vuodesta 2009 lähtien.

Moni on ollut kiinnostunut Taivallahdesta

Taivallahteen on suunniteltu kylpylää jo pidemmän aikaa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan ole edenneet, koska alueen asemakaavaa on pidetty hankalana.

– Moni Taivallahteen halunnut toimija olisi ollut kiinnostunut vaihtoehdosta, jossa kylpylää ei ole tai se olisi paljon pienempi, sanoo Helsingin kaupungin johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen.

Hänen mielestään asemakaava on edelleen haasteellinen.

– Ehkä nyt ajankohta on kuitenkin otollisempi. Ihmiset ovat valmiimpia käyttämään rahaa tällaisiin hoivapalveluihin eli palveluille on kysyntää.

Kylpylä palvelisi myös alueen asukkaita

Arcon-yhtiön alustavan suunnitelman mukaan kylpylä palvelisi hotellivieraiden lisäksi alueen asukkaita. Osa liikunta- ja hoitotiloista voisi olla myös ulkotiloissa.

– Kaupunki on pitänyt tiukasti kiinni siitä periaatteesta, ettei alueelle rakenneta hotellia, jossa vain majoitutaan, vaan että alueelle tulee avoin kylpylähotelli, jossa on riittävästi tilaa, aktiviteetteja ja palveluja myös kaupunkilaisille, sanoo Aaltonen.

Asemakaavassa kylpylälle on varattu tilaa noin 3 000–4 000 neliötä.

– Tila vastaa pinta-alaltaan uimahallia tai päivittäistavarakauppaa. Näihin neliöhin sopii jo useampia saunoja ja erilaisia hoivapalveluja, Aaltonen sanoo.

Yksityiskohtaisemmasta alueen suunnittelusta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikutsukilpailu.

Kylpylähotellihanke tukisi virkamiesten mukaan Helsingin hotellitarjonnan monipuolisuutta, sillä Helsingistä puuttuu vielä kylpylähotelli.

Helsingin Taivallahteen suunniteltiin vuosia uutta kylpylää, mutta hanke kaatui kymmenisen vuotta sitten. Viimeksi vuonna 2015 virkamiehet pitivät kylpylän toteutumista epärealistisena.

Miksi Helsinki?

Tonttiasiamies Aaltosen mukaan Arcon-yhtiö on harkinnut kaikkia Skandinavian maita ja pääkaupunkeja kylpylähotellin sijoituspaikaksi.

– He valitsivat Helsingin, koska tänne tarvitaan lisää majoituskapasiteettia. Lisäksi Helsingistä puuttuu kokonaan vielä kylpylähotelli, Aaltonen toteaa.

Helsinkiin voi tulla jatkossa useampiakin kylpylöitä.

– Jätkäsaaressa on yksi tonttivaraus, missä on mahdolisuus tehdä kylpylä joko hotellin yhteyteen tai erillisenä. Siellä ei kuitenkaan ole vielä asemakaavaa. Lisäksi Kalasataman Sompasaaressa on asemakaavassa yksi tontti, joka mahdollistaa kylpylän. Sijainti olisi otollinen Korkeasaaren matkailun kannalta, Aaltonen arvioi.

Suosittelemme