Hyppää sisältöön

Pori sensuroi nimiä julkisilta esityslistoilta – taustalla väärinkäsitys uudesta tietosuojalaista

Porin kaupungin poliittisten päätöksentekoelinten esityslistoilta on peitetty muun muassa perusturvajohtaja Terttu Nordmanin ja opettajan virkaan valitun poliitikko Sonja Myllykosken (sd.) nimi. Julkisuuslaki velvoittaa kuntia avoimuuteen.

Porin kaupungintaloa
Porin kaupungintalo. Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Uusi tietosuojalainsäädäntö on saanut osan kuntavirkamiehistä peittämään kaikki henkilönimet julkisista esityslistoista.

Esimerkiksi Porin kaupunki on viime kuukausina peittänyt nettisivuillaan olevista esityslistoista (siirryt toiseen palveluun) niin kaupungin perusturvajohtajan, virkoihin esitettävien henkilöiden kuin viimeisimmästä, perjantaina julkistetusta listasta Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtajan nimet.

Yle joutui erikseen pyytämään Porin kirjastopalvelujohtajan tehtävää hakeneiden henkilöiden nimiä tietoonsa, koska nimiä ei julkaistu julkisilla listoilla. Lautakunnissa istuville poliitikoille esityslistat on toimitettu sensuroimattomina.

Professori: Ei syytä peittää

Kuka tahansa pystyy selvittämään lyhyellä nettihaulla, kuka on Porin perusturvajohtaja (Terttu Nordman) tai kuka johtaa Läntisen tanssin aluekeskusta (Sanna Meska).

Porin sivistyslautakunnan lista 7.5.2019 § 123
Porin kaupunki peittää nimiä julkisilta esityslistoilta. Kuva: Kuvakaappaus Porin kaupungin nettisivuilta

Vaikeampaa on selvittää, kuka on hakenut kaupungin avoinna olevia virkoja. Siksi media ja asioista kiinnostuneet kansalaiset eivät saaneet tietää, että perusturvalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Sonja Myllykoski (sd.) oli ehdolla perusopetuksen erityisopettajan virkaan, ennen kuin valinta oli jo tehty.

Julkisuuslainsäädännön kannalta on ongelmallista, jos julkisiin virkoihin hakeneet henkilöt eivät ole yleisön ja median tiedossa. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toteaa yksiselitteisesti, että kunnalla ei ole mitään perusteita peittää henkilöiden nimiä.

Tiedot julkisen viran hakijoista ovat julkisia, joten hakijoiden nimilista voidaan julkistaa.

Olli Mäenpää

– Tiedot julkisen viran hakijoista ovat julkisia, joten hakijoiden nimilista voidaan julkistaa. Sama koskee luvan hakijoiden tai päätöksentekijöiden nimiä. Kyllä ne pitäisi julkistaa myös esityslistassa ja päätöksessä, eikä sille löydy estettä laista, Mäenpää sanoo.

Tietosuojalainsäädännöstä outoja käsityksiä

Porin kaupungin virkamiehet perustelevat nimien peittämistä tietosuojalainsäädännöllä. Tämän tulkinnan mukaan uusi tietosuojalainsäädäntö vaatisi, ettei henkilöiden nimiä ole esillä kaupungin nettisivuilla. Sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki valitteli nimien peittämistä Ylelle maanantaina ja sanoi, että kyse on virkamiesten saamasta ohjeistuksesta.

Kaupungin toimielinten esityslistoista vastaava hallintoyksikön päällikkö Maija Arola kertoi kuitenkin samana päivänä Ylelle, että ainakaan Kuntaliiton tai hänen ohjeistuksensa perusteella virkoihin esitettävien henkilöiden nimiä saati perusturvajohtajan nimeä ei tarvitsisi peittää.

Professori Olli Mäenpään mukaan julkisuuslain mukaan salassa pidettävää tietoa ovat esimerkiksi sosiaalituen saajien tai terveyspalvelujen käyttäjien nimet.

Eräs tiedotusvälineiden tärkeimmistä tehtävistä on valvoa vallanpitäjiä ja uutisoida journalistisen harkinnan mukaan esimerkiksi virkanimitysehdotuksista jo ennen poliittista päätöksentekoa. Kuntia ja muita julkisen vallan edustajia velvoittaa avoimuuteen myös julkisuuslainsäädännön (siirryt toiseen palveluun) julkisuusperiaate. Perjantaina 3.5. vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää.

Uutisesta voi keskustella 3.5. klo 22 saakka.

Suosittelemme sinulle