Hyppää sisältöön

Minttu Vettenrannan viime kausi mureni, kun magneettikuvaus kertoi pahasta vammasta – Aina hyväntuulisen lukkarin piti miettiä arki uusiksi: "Ajatusmaailma on muuttunut"

Porin Pesäkarhujen kasvatti Minttu Vettenranta on kuntouttanut selkäänsä loppukesästä lähtien. Hymy ei koskaan lähtenyt iloisen porilaisen huulilta, mutta loukkaantuminen oli silti iso kolaus.

Minttu Vettenrannan viime kausi päättyi loukkaantumiseen, joka mullisti hetkiseksi nuoren lukkarin arjen. Kuva: Topi-Aleksi Lohiranta
Noora Takamäki,
Jari Pelkonen

PORI. Tiedättekö sen ihmistyypin, jonka niskaan heitetään lokaa, pikkukiviä sekä tervaa ja höyheniä, mutta joka silti raivaa tietään eteenpäin juuri olkiaan kohauttamatta? Sellainen on lukkari Minttu Vettenranta, jonka pesäpallouran isoin kolhu iski todella kovaa viime heinäkuussa.

Kun joku olisi saattanut heittää hanskat tiskiin, päätti Vettenranta toisin. Selän paha välilevyn pullistuma pakotti keskeyttämään naisten Superpesis-kauden Porin Pesäkarhujen lukkarina ennen aikojaan.

Samalla kauden 2018 suurimmaksi mestarisuosikiksi povattu Pori alkoi valua tulostaulukossa alemmas, kun sekä lyöjätaiturit Susanna Puisto ja Susanne Ojaniemi että jopa ykkösvahti Emilia Itävalo hälytettiin lautasen ääreen paikkaamaan loukkaantuneen Vettenrannan jättämää aukkoa. Reservistä kaivettiin Superpesis-uransa jo viisi vuotta aiemmin lopettanut lukkari Kaisa Salmela, ja Pori varmisti hyvällä ryhtiliikkeellä pronssimitalit.

Enemmänkin oli tarjolla ennen Vettenrannan kohtalokasta elokuun päivää, jolloin magneettikuvat kertoivat karua kieltään.

– Sieltä se totuus sitten tuli päin kasvoja. Minulla on välilevyn pullistuma, aika paha sellainen ja nyt taitaa kausi olla ohi, Vettenranta kertaa elokuista päivää Yle Urheilun haastattelussa.

Vettenrannan, 21, äänessä ei ole tippaakaan katkeruutta. Päinvastoin, hän nauraa hersyvästi puhuessaan viime kesän tapahtumista.

Kuukausien kuntoutus tuotti tulosta

Ja miksi ei nauraisi – vastoinkäymiset ovat viimein takanapäin. Kuluvan vuoden alussa Vettenranta kävi uudelleen magneettikuvauksessa, ja tällä kertaa uutiset olivat myönteisiä. Joukkueen fysioterapeuttien kanssa tehty ankara työ oli tuottanut tulosta ja Vettenranta säästyi leikkaukselta.

– Kyllä siihen aika monta kuukautta meni, mutta nyt olen pari kolme kuukautta ollut joukkueen mukana ihan kokonaisvaltaisesti. Nyt ollaan hyvällä mallilla ja kunnossa, Vettenranta hymyilee.

Edellisen täysimittaisen pesäpallopelinsä Vettenranta on pelannut elokuun alussa tamperelaista Manse PP:tä vastaan. Jo ennen tuota ottelua Vettenrannalla oli ollut vaikeaa, mutta hän teki vielä hetkiseksi paluun tärkeään välieräsarjaan.

– Varmasti katsojatkin näkivät, että ei se oikein ollut sellaista tervettä pelaamista. On aika hienoa, jos saan nyt pukea pelipaidan päälle, Vettenranta kertoo kasvoillaan paljon tunnetta.

Minttu Vettenranta ehti ennen kauden keskeytymistä lukkaroida Lännen voittoon Itä–Länsi-arvo-ottelussa. Kuva: AOP

Kauden alussa pelipaita on kuitenkin erilainen kuin mitä Vettenranta vielä hetki sitten kuvitteli. Porin Pesäkarhujen kasvatti siirtyy ottelukohtaisella lainasopimuksella Kempeleen Kiriin, jossa hän tuuraa niin ikään vammasta toipuvaa Elina Kärsämää. Porin lautasta jää vartioimaan Noora Matikka (ent. Patrikainen), jonka Pesäkarhut hankki, kun Vettenrannan vamma ja toipumisaika alkoivat selventyä.

Matikka lukkaroi Porin halli-SM-voittoon ja vakiinnutti asemansa aloittavana lukkarina. Vaikka kausi alkaakin nyt eri kaupungissa kuin missä Vettenranta ajatteli, on ajasta ja treenistä Matikan kanssa ollut paljon apua niin henkisesti kuin fyysisestikin.

– Kyllähän Norppa on tosi paljon edellä taktisella puolella ja itsellä pidän tuota kovaa heittokättä yhtenä vahvuutenani. Uskon, että minäkin pystyn koko ajan kehittymään taktisessa puolessa Norpan avulla. Ehkä me sitten täydennämme toisiamme, Vettenranta heittää ja purskahtaa nauruun kovin kliseisen parisuhdekommentin jälkeen.

Turha murehtiminen ei kuulu tapoihin

Vettenranta hymyilee. Edes huoli kovinkin yleisesti uusiutuvasta välilevyn pullistumasta ei vaivaa nuorta lukkaria. Hän käy säännöllisesti fysioterapeutilla ja pitää itsestään hyvää huolta. Pääkopan kanssa oli silti tälläkin ilopillerillä omat mörkönsä.

– Kevät on ollut raskas. Olen monta vuotta pelannut ilman vammoja, niin kolaus oli aika kova. Mutta asiaan piti vain tottua. Tätä urheilijan elämä välillä on, mutta eteenpäin mennään.

Joukkueen tuki ja kannustus oli suurin apu toipumisessa. Samalla koko prosessi opetti nuorelle urheilijalle paljon.

– Ajatusmaailma on muuttunut loukkaantumisen myötä. Se toi uusia näkökulmia ja ajatuksia henkiselle puolelle sekä opetti fysiikan tärkeyttä. Kaikilla pienillä asioilla on tosi iso osa kokonaiskuvassa.

Lue myös:

Pesäkarhujen lukkari Minttu Vettenranta lainalle Kempeleen Kiriin – Tuuraa vammastaan toipuvaa Elina Kärsämää

Juha Puhtimäki sai ensimmäisen mailansa jo 1,5-vuotiaana, mutta vasta raviharrastus opetti rauhoittumaan pesäpallokentällä: "Poika on hyvä jarru ja pitää minulle kuria"

Lukkarin loukkaantuminen käynnisti huolestuttavan dominoilmiön, joka uhkaa Porin Pesäkarhujen syksyä: "Pitkässä juoksussa aika kamala tilanne"

Sotkamolaisten avaus haastajista vahvin, miesten Superpesiksessä selvä suosikkikolmikko

Suosittelemme sinulle