Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kohutusta dokumentista päästiin lopulta ratkaisuun: Yle esittää Seinäjoen arabikevät -dokumentin Docventuresissa

Dokumentin esittämisestä Ylellä neuvoteltiin syksystä lähtien.

Shihab Ahmed ja Antti-Jussi Hirsimäki kohtaavat Seinäjoen arabikevät -elokuvassa.
Shihab Ahmed ja Antti-Jussi Hirsimäki kohtaavat Seinäjoen arabikevät -elokuvassa. Kuva: Yle
Elisa Kallunki,
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Paljon huomiota saanut turvapaikanhakijoiden Suomeen tuloa käsittelevä Seinäjoen arabikevät -dokumentti esitetään Ylellä. Matti Reinikan ohjaama elokuva nähdään Yle TV2-kanavalla ja Yle Areenassa 28. toukokuuta.

Dokumentti oli alunperin tarkoitus esittää Ylellä jo aiemmin. Sitä on jo esitetty muualla julkisesti, mutta Yle halusi ohjaajalta selvityksiä dokumentissa esitetyistä väitteistä.

Dokumentti nähdään Docventures-erikoislähetyksessä, jolloin sen teemasta keskustellaan esittämisen yhteydessä. Lähetyksessä nähdään dokumentin viimeisin versio. Erikoislähetyksen tarkemmasta sisällöstä kerrotaan myöhemmin.

Ylen Luovat sisällöt -yksikön johtajan Ville Vilénin mukaan päätös esittää dokumentti Docventuresissa toimii Ylen kannalta hyvin.

– Tämähän on dokumentti, joka kertoo hyvin erilaisista mielipiteistä. Erittäin kiinnostava aihe vuoden 2015 tapahtumista. Keskustelimme ja kävimme läpi, kuinka dokumentti saataisiin sellaiseen tasapainoon, ettei se ilmennä kummankaan puolen ajatuksia liian voimakkaasti. Tätä keskustelua olemme käyneet, ja nyt olemme päässeet sellaiseen lopputulokseen, että dokumentti voidaan myös Ylellä esittää,Vilén sanoo.

Docventuresin juontajan Riku Rantalan mukaan maahanmuutto on laaja-alainen yhteiskunnallinen ilmiö, jossa eri ihmisille eri asiat ovat merkitseviä.

– Maahanmuutosta tulisi voida keskustella kiihkottomasti ja ratkaisukeskeisesti, muita ihmisiä kunnioittaen. Docventures haluaa omalta osaltaan tuoda tätä suomalaiskansallista kiihkottomuutta keskusteluun, Rantala sanoo Ylen tiedotteessa.

Dokumentin tasapuolisuudesta väännettiin pitkään

Yleisradio kävi syksystä lähtien neuvotteluja Reinikan kanssa ja pyysi Seinäjoen arabikevääseen muutoksia tasapuolisuuden saavuttamiseksi. Ylen noudattaman säännöstön mukaan ilmiöitä ja mielipiteitä pitää pyrkiä käsittelemään ohjelmissa tasapuolisesti jopa yksittäisen ohjelman sisällä, jos se on mahdollista.

Ville Vilen / Luovat sisällöt / Päällikkö / Pasila 20.12.2017
Ylen Luovien sisältöjen johtajan Ville Vilénin mukaan Seinäjoen arabikevät -dokumentti esitetään Docventuresissa, sillä konsepti antaa mahdollisuuden taustoittavaan keskusteluun. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Seinäjoen arabikevään ohjaajan Matti Reinikan mukaan Ylellä esitettävä dokumentti on sellainen kuin hän haluaa.

– Tämä on se minun versioni, hän sanoo.

Reinikka on tyytyväinen Ylen esityspäätökseen.

– Sehän on hienoa, että elokuva vihdoin esitetään. Uskon, että se saa paljon katsojia ja tekijän kannalta se on tietysti paras mahdollinen tilanne, Matti Reinikka sanoo.

Hänen mielestään elokuvan tarkoitus on herättää keskustelua ja hän pitääkin hyvänä ratkaisuna sitä, että dokumentin yhteydessä käydään Docventuresissa keskustelua.

Seinäjoen arabikevät kertoo syksyn 2015 turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta: Irakilaisen turvapaikanhakijan, vastaanottokeskuksen johtajan ja paikallisen maahanmuuttokriittisen aktivistin tarinat kohtaavat kolmen vuoden seurannan aikana.

Dokumenttia ja Ylen esityspäätöstä on käsitelty julkisuudessa laajalti talven mittaan. Ylen tuottajan Erkko Lyytisen mukaan hänen syksyllä näkemässään leikkausversiossa painottuivat islamofobiset näkökulmat. Tätä näkemystä ohjaaja-tuottaja Reinikka ei ole jakanut.

Seinäjoen arabikevään on tuottanut Elokuvaosuuskunta Siperia, ja sen rahoittajia ovat Suomen elokuvasäätiö (SES), Yle, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK) ja Kirkon mediasäätiö. Rahoittajat julkaisivat maaliskuun alussa kannanoton, jonka mukaan ne eivät tuolloin hyväksyneet elokuvan sisältöä. Sittemmin taustarahoittajina toimivat SES ja AVEK ovat hyväksyneet dokumentin sopimuksen mukaisena ja nyt myös julkaisijan vastuulla toimiva Yle on päättänyt, että dokumentti voidaan esittää Docventuresin yhteydessä. Julkaisupäätöksen myötä myös Kirkon mediasäätiö on dokumentin takana, sen tuen ehtona oli elokuvan tv-esittäminen.

Juttua on täydennetty 6.5. klo 14.10 Seinäjoen arabikevään ohjaaja-tuottaja Matti Reinikan kommenteilla.

Muokattu 10.5. klo 13.06: Jutun kohtaa faktantarkistuspyynnöstä on muokattu niin, ettei siitä jää kuvaa, että tarkistus johti dokumentin muuttamiseen. Ville Vilénin sitaatin yhteyteen on lisätty tieto, että hän kommentoi myös päätöstä esittää dokumentti Docventuresissa. Dokumentin käsittelyä julkisuudessa koskeva kohta on korjattu niin, että julkisuuden kerrotaan keskittyneen pitkälti esityspäätökseen ja Ylen ja ohjaajan näkemyseroihin. Rahoittajia koskevan kappaleen loppuun on lisätty tieto, että nyt kaikki rahoittajat ovat todenneet dokumentin sopimusten mukaiseksi.

Lue lisää:

Kohua herättänyt Seinäjoen arabikevät -dokumentti saa ensiesityksen Jalasjärvellä

Seinäjoen arabikevät -dokumentin esittäminen edelleen epävarmaa – ohjaaja luottavainen, vaikka sisältöä ei ole hyväksytty

Suosittelemme