Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Huippukokous Rovaniemellä päättyi dramaattisesti: Yhteistä loppujulistusta ei tule – katso tiedotustilaisuus tästä

Yle seurasi suorana Arktisen neuvoston ulkoministerien kokouksen jälkeistä lehdistötilaisuutta.

Mitä Arktinen neuvosto päättää lähivuosistaan?
Minna Aula
Avaa Yle-sovelluksessa

Arktisen neuvoston kokous sai yllättävän käänteen, kun ulkoministerit eivät päässeet sopuun yhteisestä julistuksesta. Suomen puheenjohtajuuden piti päättyä yhteiseen julistukseen, jonka piti samalla myös olla suuntaa-antava seuraavalle puheenjohtajamaalle Islannille. Yhteistä julistusta ei saatu allekirjoitettua, sen sijaan ulkoministerit allekirjoittivat yhteisen lausunnon. Puheenjohtaja TImo Soinin lausunto on luettavissa täältä.

Yhteinen julistus kaatui muun muassa kiistaan ilmastonmuutoksesta. Yhdysvaltojen, Venäjän ja muiden osanottajien ilmastonmuutosta koskevien näkemysten yhteensovittaminen osoittautui ylivoimaiseksi.

Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova kommentoi julkilausuman puuttumista.

– USA jäi ilmastonmuutoksen vastustamisessa yksin ja muut kokivat, etteivät voi vesittää ilmastonmuutokseen liittyviä lauseita.

Kaikkiaan kokoukseen osallistui 300 henkilöä. Toimittajia paikalla on yli sadasta maasta.

Tiedotustilaisuus ja haastattelut:

klo 14.57 Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan ulkoministeri Mike Pompeon Saksan-matkan peruuntuminen johtuu "kansainvälisistä turvallisuusasioista".

klo 13.12 Uutistoimisto AFP kertoo ulkoministeri Mike Pompeon peruvan suunnitellun matkansa Saksaan "pakottavista syistä". Tarkempaa tietoa näistä syistä ei ole kerrottu. Pompeon oli määrä tavata tänään liittokansleri Angela Merkel.

klo 13.01 Toimittaja Saana Uosukainen avaa taustoja, miksi yhteistä julistusta ei tehty. Hän kertoo, että Soini painotti sitä, että on tehty kaksi lausuntoa, eli ministerikokouksen yhteinen lausunto ja Suomen oma lausunto, josta löytyivät myös ilmastoasiat.

klo 12.59 Rohweder: Arktiselle alueella on myös maailman varakkaimmat maat, joten näillä mailla tulee olla halukkuutta ja resursseja näyttää muille mallia.

klo 12.58 Koivurova: Trumpin puheenvuorot vaikuttavat myös Arktisen neuvoston työhön. Trumpin uudelleenvalinta tulisi hänen mielestään muuttamaan neuvoston työtä pois ilmastonmuutostyöstä, joka on ollut tähän asti keskeisin neuvoston asioista.

klo 12.56 Haastattelussa on myös Liisa Rohweder WWF Suomen pääsihteeri, joka sanoo, että Arktinen neuvosto on ympäristönsuojelua varten, ministereiden yhteislausumassa ei mainita ilmastonmuutosta kuitenkaan lainkaan. Rohwederin mukaan tunnelma on kuitenkin positiivinen. Kaikki ulkoministerit nostivat puheissaan esille yhteistyön tärkeyttä.

klo 12.54 Toimittaja Annu Passoja jututtaa Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurovaa ja kysyy, tuliko nyt symbolinen mahalasku. Koivurova vastaa, että työ pääsee jatkumaan normaalisti. Kyseessä ei ole dramaattinen pettymys. USA on torjunut ilmastonmuutokseen liittyvät asiat. Tämä voi nousta tulevaisuudessa ongelmaksi.

klo 14.50 Timo Soini vastaa ja sanoo, että hänen mukaansa nyt on tehty lausunto, joka on hyvin tavoitteellinen myös ympäristön suhteen. Lausunto saatiin valmiiksi tänä aamuna kello 8 ja sen eteen tehtiin paljon työtä. Arktisella alueella on paljon meneillään, eikä kaikkia ongelmia saada nyt ratkaistua. Pääasia on, että ihmiset olivat koolla. Soini on siis tyytyväinen lopputulokseen ja sanoo, että täytyy olla myös realisti. Tulos voisi olla myös paljon pahempi, Soini jatkaa.

klo 12.47 Arktisen neuvoston tulevaisuudesta esitetään kysymys. Muuttuuko Arktisen neuvoston merkitys?

klo 14.45 Islannin ulkoministeriltä kysytään mielipidettä Pompeon eilen esittämiin mielipiteisiin.

klo 12.43 Media saa esittää kysymyksiä. Ensimmäisenä kysytään ilmastonmuutoksesta johtuvista kiistoista ja sitä, miksei yhteistä julistusta allekirjoitettu?

klo 12.42 Islannin ulkoministeri Guðlaugur Þór Þórðarson pitää puheenvuoron, jossa hän korostaa Arktisen neuvoston merkitystä myös tulevaisuudessa.

klo 12:37 Timo Soini avaa lehdistötilaisuuden, hänen vieressään seisoo Islannin ulkoministeri.

klo 12:36 Rovaniemen Lappi Areenalla huippukokouksen jälkeen järjestettävä lehdistötilaisuus alkaa hieman myöhässä.

Aamupäivän kokous:

klo 11:04 Ulkoministerit pitävät vuorotellen parin minuutin mittaisia päätöspuheenvuoron.

klo 10.50 Kaikki ovat allekirjoittaneet ja kaikki antavat aplodit.

klo 10.50 Rovaniemen julistuksen sijaan allekirjoitetaan ministerilausunto. Ministeri Timo Soini poistaa julistus kohdan asialistalta. Kaikki ministerit allekirjoittavat lausunnon.

klo 10:45 Timo Soini päättää aloituspuheensa.

klo 10.36 Puheenjohtaja Timo Soini avaa kokouksen ja toteaa, että Arktinen neuvosto on onnistunut tekemään työtä ilmaston ja arktisen ympäristön hyväksi. Soini puhuu mustan hiilen vaikutuksista.

klo 10.29 Kokous on alkamassa.

klo 10:11 Timo Soinin naurunremakka raikaa Lappi Areenalla, ennen kuin ulkoministerit kokoontuvat yhteiseen perhepotrettiin.

Arktisten maiden ulkoministerit perhepotretissa Rovaniemen Lappi Areenalla toukokuussa 2019.
Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestettiin Rovaniemellä toukokuussa 2019. Siellä toisensa tapasivat myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Mike Pompeo. Kuva: Raimo Torikka / Yle

klo 10:05 Rovaniemellä alkaa mielenilmaus Arktikumilla. Lapin poliisilaitos on saanut etukäteen ilmoituksen asiasta. Lapin poliisilaitokselta kerrotaan, että mielenilmaus on pieni ja sen uskotaan sujuvan rauhallisesti. Mielenilmaukseen osallistuu parikymmentä henkilöä.

Mielenosoitus Rovaniemi
Mielenilmaus sujui Rovaniemellä rauhallisesti. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

8.5.2019 ulkoministerien lausunnon sijaan, juttuun on linkattu puheenjohtaja Timo Soinin lausunto.

Suosittelemme