Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat lähettää Persianlahdelle lentotukialuksen ja pommikoneita

Yhdysvallat epäilee Iranin suunnittelevan iskua joukkojaan vastaan.

Yhdysvaltain laivaston lentotukialus USS Ronald Reagan osallistui 13 valtion merivoimien yhteistapahtumaan Jeju-saaren läheisyydessä Itä-Kiinana merellä 11. lokakuuta.
Yhdysvallat lähettää Persianlahdelle lentotukialuksen. Kuva: EPA
Ismo Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet entisestään, kun presidentti Donald Trumpin hallinto syyttää Irania suunnitelmista hyökätä amerikkalaisjoukkojen kimppuun Irakissa tai Syyriassa.

Lisäksi Iran on antanut ymmärtää, että se piakkoin rikkoo osaa vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta. Trump on irtautunut kyseisestä sopimuksesta ja asettanut Iranille talouspakotteita.

Kiristyneen tilanteen vuoksi Yhdysvallat lähettää Lähi-Itään lentotukialuksen ja pommikoneita.

– Se mihin olemme pyrkineet, on että Iran käyttäytyisi kuin normaali valtio, totesi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo maanantaina Rovaniemellä.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kertoi äskettäin Reutersille uskovansa että presidentti Trump ei tahdo sotaa Iranin kanssa. Mutta hänen mukaansa niin sanottu ”B-ryhmä” voi ärsyttää Trumpin konfliktiin.

Tähän ryhmään kuuluvat Iranin ulkoministerin mukaan turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Aiheesta lisää:

Iranin presidentti avautui väleistä Yhdysvaltoihin: "Jännitteet huipussaan, ovat koonneet kaikki voimansa meitä vastaan"

Pompeo: Yhdysvallat ajaa Iranin joukot pois Syyriasta

Iran kertoo etsivänsä kiertotien Yhdysvaltojen pakotteille – "Olemme taloussodassa kiusantekijän kanssa"

Suosittelemme sinulle