Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Finnjolla-purjehtijat tavoittelevat EM-kisoissa paikkaa Tokion olympiaregattaan – "Maapaikan saavuttamiseen vaaditaan huipputulos"

Suomalaispurjehtijat Oskari Muhonen ja Tapio Nirkko tavoittelevat Finnjolla-luokan olympiapaikkaa EM-kisoissa Ateenassa. Tokion maapaikka vaatisi sijoittumisen neljän parhaan maan joukkoon.

Tapio Nirkko Rion olympialaisissa
Tapio Nirkko on tottunut olympiakävijä. Kuva: Getty Images
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Finnjolla-miehet eivät onnistuneet maapaikan tavoittelussa viime kesän MM-kisoissa Tanskassa. Ateenan EM-kisoissa Suomen pitää olla neljän parhaan joukossa, jotta paikka Tokioon tulisi. Jos Ateenasta paikkaa ei irtoa, on eurooppalaisille enää yksi paikka jaossa, vuoden päästä keväällä.

– Ehjä viikko pitää saada kasaan. Suuriin virheisiin ei ole varaa ja Ateena on paikkana hyvin haastava. Tuulenvoimakkuuden erot ovat tosi suuret ja suunnanvaihtelu on massiivista. Jos täällä pystyy viikon aikana tekemään sarjan, jossa ei tule totaalipommeja, voi tasaisuus johtaa aika korkealle. Luulen, että maapaikan saavuttamiseen tarvitaan huipputulos, arvioi Tapio Nirkko Yle Urheilun haastattelussa.

Kokemus vastaan nuoruus

EM-menestystä ja olympiapaikkaa tavoittelee kaksi kovaa Finnjolla-purjehtijaa. Toinen heistä on kokenut konkari Tapio Nirkko, jolla on takana jo kolmet olympiakisat ja paljon arvokisakokemusta. Oskari Muhonen on puolestaan nuori haastaja, jonka saavutuksiin kuuluu muun muassa nuorten maailmanmestarus.

Muhonen on noussut tällä kaudella kansainväliseen kärkeen. Miamin maailmancupista tuli toinen ja Genovasta neljäs sija.

– Treenijakso talven aikana oli tosi hyvä, se vaikuttaa tosi paljon. Viime vuosikin oli jo hyvä, mutta epäonnistumiset kisoissa verottivat tuloksia, kommentoi Oskari Muhonen Yle Urheilulle.

– Kypsyminen tähän luokkaan vaatii aikansa, tämä on vasta kolmas kokonainen kauteni. Ensimmäisellä kaudella olin jo ihan hyvä kevyessä kelissä, nyt on tullut kehitystä kovaan keliin. Fyysinen kunto ja veneentuntemus alkavat olla tarpeeksi hyvällä tasolla.

OSKARI MUHONEN 2019.png
Oskari Muhonen (kuvassa) kamppailee Tokion olympiapaikasta yhdessä Tapio Nirkon kanssa. Kuva: Martin Gahmberg/SPV

Nirkko sijoittui seitsemänneksi Miamin maailmancupissa tammikuussa, mutta sen jälkeen on ollut vaikeaa. Treeneissä on kokeiltu erilaista kalustoa ja nyt kaiken pitäisi olla kunnossa.

– Kun on näin pitkän uran tehnyt niin tietyt jutut ovat menneet eteenpäin ja tietyt, joita on joskus osannut, on jo unohtanut, Nirkko naurahti.

– Pitää uusiutua kokonaan. Uskon kuitenkin omalta kohdaltani, että parhaat kisat ovat vielä edessä ja siihen on tehty töitä.

Maapaikka tärkein tavoite

Ateenan EM-regatassa suomalaiset keskittyvät maapaikan hakuun. Kotimaisesta sparrauskaverista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Molempien tavoite on edustaa Suomea Tokion olympiakisoissa 2020.

– Totta kai se on aina vähän ikävä kisata maakaveria vastaan, koska vaikka toinen olisi ykkönen ja toinen kakkonen niin vain toinen voi lähteä olympialaisiin. En koe, että vielä tällä hetkellä kisaisin Tapsaa vastaan. Nyt on tärkeämpi saada se paikka ja sen jälkeen voidaan alkaa miettiä sitä, kuka lähtee, Muhonen pohti.

– Molemmilla tavoitteet ovat itsensä kehittämisessä ja hyvien tulosten tekemisessä. Jos molemmat sattuisivat tekemään tosi hyvää tulosta, ollaan siten missä järjestyksessä hyvänsä, niin silloin molemmat voi olla tyytyväisiä, kun ne omat tavoitteet on saavutettu.

Lue myös:

Purjehtija Oskari Muhonen oli Genovan maailmancupissa neljäs, vaikka sai keltaista lippua: "Hölmöilyä oli liikaa"

Kolminkertainen olympiakävijä ja maailmancupissa säväyttänyt nuori lupaus kamppailevat paikasta Finnjollan viimeiseen olympiapurjehdukseen

Purjehduksen nuorten maailmanmestarilta hurja loppurypistys - Oskari Muhonen puolusti mitalilähdön johtoasemaansa timanttisesti

Upea purjehdusyllätys! Nuori suomalaislupaus voitti maailmancupissa mitalilähdön ja nousi hopealle

Suosittelemme