Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pamela Anderson tapasi Julian Assangen vankilassa – Baywatch-tähdestä on tullut Euroopan poliittisen aktivismin uusi vihainen ääni

Ranskaan muuttanut vegaani ja eläinsuojelija vastustaa populismia ja vaatii EU:n demokratisoimista sen pelastamiseksi.

Pamela Anderson
Pamela Anderson Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijä ja poliittinen aktivisti Pamela Anderson on käynyt tapaamassa vuotosivusto Wikileaksin perustajaa Julian Assangea lontoolaisessa vankilassa.

Baywatch-sarjasta tutuksi tullut tähti kävi Belmarshin vankilassa yhdessä Wikileaksin päätoimittajan Kristinn Hrafnssonin kanssa. Heidän mukaansa tämä oli ensimmäinen sosiaalinen vierailu Assangen luona sen jälkeen, kun tämä karkotettiin Ecuadorin suurlähetystöstä huhtikuussa ja Britannian poliisi pidätti hänet.

Vierailun jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Anderson valitti sitä, että Assange on eristetty kaikista, myös lapsistaan. Tämä ei saa myöskään käyttää tietokonetta, kirjastoa tai muita tietolähteitä.

Andersonin mielestä Assangea ei pitäisi pitää korkean turvaluokituksen vankilassa, koska tämä ei ole syyllistynyt väkivaltaisuuksiin. Andersonin mielestä Assange on syytön.

– Hän on uhrannut paljon, jotta saisimme tietää totuuden, Anderson sanoi.

Yhdysvallat syyttää Assangea osallisuudesta maan hallinnon salaisten tietojen vuotamiseen ja vaatii Britanniaa luovuttamaan hänet oikeudenkäyntiä varten.

Mielenosoitus, johon osallistuu Ai Weiwei.
Julian Assangen vapauttamista on vaatinut myös muun muassa kiinalainen taiteilija Ai Weiwei (keskellä vasemmalla). Hän osallistui Assangen vankilatuomion vastaiseen mielenosoitukseen Berliinissä 2. toukokuuta. Kuva: Alexander Becher / EPA-EFE

Assangea on epäilty myös seksuaalirikoksista Ruotsissa. Syytteet on myöhemmin vedetty takaisin, mutta ruotsalaismedian mukaan esitutkinta voidaan aloittaa uudestaan.

Brittiläinen tuomioistuin tuomitsi kuun alussa Assangen 50 viikoksi vankeuteen takuuehtojen rikkomisesta. Syynä oli se, että australialainen Assange haki turvapaikkaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä vuonna 2012.

Anderson usein nähty vieras Ecuadorin lähetystössä

Pamela Anderson vieraili useita kertoja Assangen luona myös Ecuadorin suurlähetystössä. Kanadalaisnäyttelijä on kampanjoinut Wikileaksin perustajan luovutusta vastaan sekä tukenut varainkeruukampanjaa tämän puolustusta varten.

– Pamela ja Vivienne aikovat pelastaa Julianin, tviittasi muotisuunnittelija Vivienne Westwood tiistaina.

Kampanjointi on osa Andersonin poliittista aktivismia, jota varten hän on perustanut Pamela Anderson -säätiön. Säätiö kertoo tukevansa järjestöjä ja ihmisiä, jotka ovat eturintamassa edistämässä eläinten, ihmisten ja ympäristön oikeuksia.

Populismin vastustaja suomii eliittiä

1990-luvun Baywatch-sarjan seksisymboli ei välttämättä tuo heti mieleen vasemmistosuuntautunutta ympäristö- ja poliittista aktivistia.

Anderson on kuitenkin ollut eläin- ja ympäristöaktivisti nuoresta asti ja viime aikoina yhä näkyvämmin myös poliittinen aktivisti.

Anderson on sanonut ihailevansa Britannian työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbyniä ja on tutustunut myös Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, kertoo kanadalaislehti National Post.

Anderson pitää inspiraation lähteenään antropologi Philippe Bourgoisia, joka on kehittänyt teorioita rakenteellisesta ja symbolisesta väkivallasta sekä tavoista, joilla ihmiset voivat sokeutua epäoikeudenmukaisuudelle.

Pamela Anderson ja mertensuojelujärjestö Sea Sepherdin perustaja Paul Watson.
Pamela Anderson ja mertensuojelujärjestö Sea Sepherdin perustaja Paul Watson. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Yksi hankkeista, joissa Anderson on mukana, on DiEM25, joka sanoo kokoavansa yhteen demokratian puolustajia Euroopan eri maista. Järjestön jäsenenä on muun muassa Assange.

Järjestö kertoo taistelevansa muukalaisvihaa ja myrkyllistä nationalismia vastaan sekä EU:n korjaamiseksi nykyistä demokraattisemmaksi ennen kuin se hajoaa.

Andersonin mukaan Euroopassa meneillään olevaa poliittista muutosta lietsoo viha ja taloudellinen epätasa-arvo sekä eliitin instituutiot, jotka eivät ole onnistuneet suojelemaan kansaa. Riistetyt ovat kääntyneet populistien puoleen. Esimerkiksi brexitiä hän pitää protestina poliittista luokkaa, ei Eurooppaa vastaan.

Andersonin mukaan EU pitäisi pelastaa huono-osaisten yhteisvoimin.

– Näinä nousevan populismin, talouskurin ja ilmastonmuutoksen synkkinä aikoina Euroopan pitäisi pysyä yhdistyneenä, Anderson tviittasi viime kuussa.

Anderson on tuntenut sympatiaa elinkustannusten nousua vastaan protestoineita Ranskan keltaliivejä kohtaan.

– Halveksin väkivaltaa, mutta mitä on näiden ihmisten väkivalta ja poltetut loistoautot verrattuna ranskalaisen ja maailman eliitin rakenteelliseen väkivaltaan, Anderson tviittasi joulukuussa.

Eurooppaan yhdysvaltalais-kanadalaista tähteä lähentää se, että hän muutti pari vuotta sitten Marseillen lähelle Ranskaan jalkapalloilija-miesystävänsä Adil Ramin luo. Andersonilla on myös suomalaisia sukujuuria ja hän on vieraillut Suomessa.

Ilmastoaktivisti ja vegaani

Anderson tukee myös lukuisia ympäristönsuojeluhankkeita ja on itse vegaani. Hän istuu muun muassa mertensuojelujärjestö Sea Sepherdin hallituksessa.

Hän vastustaa turkistarhausta ja on kirjoittanut aikoinaan Suomenkin presidentille Tarja Haloselle kirjeen sen lopettamiseksi.

Pamela Anderson ja ranskalainen tanssija Maxime Dereymez seisovat häkissä.
Viime lokakuussa Pamela Anderson ja ranskalainen tanssija Maxime Dereymez poseerasivat valokuvaajille häkissä mielenosoituksessa, jossa vastustettiin tuotanoeläinten pitämistä häkeissä. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA-EFE

Myös Playboy-lehdessä nuorena esiintyneeseen Andersoniin liittyy 51-vuotiaanakin seksisymbolin maine. Andersonin mukaan se voi olla myös hyödyksi: Maine on sekä tehnyt aktivismista seksikkäämpää että auttanut herättämään ihmisten huomion.

– Se on tavallaan salainen ase. Kun joku ei pidä sinua älykkäänä ja sanot kokonaisen lauseen, olet nero, Anderson totesi Calgaryssa huhtikuussa.

Suosittelemme