Hyppää sisältöön

Suomi voi saada satojen miljoonien tilaukset – Yhdysvaltain pitkään hierottu jäänmurtajatilaus nytkähti eteenpäin

Yhdysvallat on vihdoin aloittanut arktisille alueille tarkoitetun jäänmurtajakaluston uusimisen.

Azipod-potkurien valmistusta ABB:n tehtaalla.
Azipod-potkurien valmistusta ABB:n tehtaalla. ABB:n Suomen yksikkö on yksi Yhdysvaltain jäänmurtajan osatilauksia havittelevista yhtiöistä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Jari Järvinen

Suomalaisfirmoille Yhdysvaltain päätös aloittaa jäänmurtajien rakentamisurakka on merkittävä. Yhtiöt voivat saada suuriakin osatilauksia Yhdysvalloista, sillä Suomi on kiistatta jäänmurtamisen ykkösmaita koko maailmassa.

Yhdysvallat on valmistellut uusien niin sanottujen polaarijäänmurtajien hankkimista usean vuoden ajan. Yhdysvaltain rannikkovartiosto tarvitsee järeitä jäänmurtajia arktisten alueiden ankariin olosuhteisiin.

Nyt Yhdysvaltain viranomaiset ovat tilanneet Missisipissä sijaitsevalta VT Halter Marine -nimiseltä telakalta yhden, raskaan luokan polaarijäänmurtajan. Kahdesta seuraavasta on olemassa optio.

Rannikkovartiosto haluaisi käyttöönsä jäänmurtajat nopealla aikataululla. Murtajista kolme olisi raskaita ja toiset kolme keskiraskaita polaarijäänmurtajia.

Pompeo vahvisti tuen

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vahvisti alkuviikosta Ylen haastattelussa, että yksi murtaja odottaa valmistusvaihetta, ja sen jälkeen tulee vielä viisi lisää. Hän sanoi ulkoministeriön tukevan täysin rannikkoviraston ja turvallisuusviraston hankkeita.

Yhdysvaltain jäänmurtajatilauksiin sovelletaan sota-alusten hankintasäännöksiä. Niiden kotimaisuusaste pitää olla vähintään 51 prosenttia.

Suomalaiset meriteollisuusyhtiöt voivat siis periaatteessa olla alle 50 prosentin osuudella laivakisassa mukana osatoimittajina ja suunnittelijoina. Sekin tietäisi Suomeen satojen miljoonien eurojen tilauksia. Usealla suomalaisyhtiöllä arvioidaan olevan sopimusneuvottelut jo pitkällä.

Lisää sopimusneuvotteluista voit lukea tästä jutusta:

”Olen luottavainen, että jonkinlainen osuus meillä siinä aluksessa on” – Suomalaisfirmat odottavat Yhdysvaltain jäänmurtajakauppojen vahvistumista Yhdysvaltain ensimmäisen uuden polaarijäänmurtajan hinnaksi on arvioitu runsaat puoli miljardia euroa. Kongressi on myöntänyt rahoituksen budjettipäätöksessään.

Tilauksia ehkä jo kesällä

Uuden murtajan hankintaan liittyvän kilpailun tulokset on määrä julkaista kesäkuun loppuun mennessä. Varsinainen rakentaminen alkaisi vuonna 2021. Käytössä se olisi ehkä vuonna 2024.

Sen jälkeen tehtäisiin muutaman vuoden välein kaksi murtajaa lisää. Jos ja kun Yhdysvallat tilaa lisää jäänmurtajia, kongressi päättää niiden rahoituksesta erikseen myöhemmin. Kuuden aluksen murtajalaivaston hinta voi nousta noin neljään miljardiin euroon.

Uusilla murtajien myötä Yhdysvallat pystyisi lisäämään erityisesti arktista läsnäoloaan. Niitä käytettäisiin muun muassa rajavesien valvontaan, ympäristönsuojeluun, pelastustehtäviin ja navigointiavun antamiseen.

Lue myös:

”Olen luottavainen, että jonkinlainen osuus meillä siinä aluksessa on” – Suomalaisfirmat odottavat Yhdysvaltain jäänmurtajakauppojen vahvistumista

Yhdysvaltain rannikkovartiosto vaatii pikapäätöstä jäänmurtajahankinnoista – Suomalaiset kärkkyvät alihankkijoiksi

Suosittelemme sinulle