Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Antti Rinne tapasi työmarkkinapomoja hallitusneuvottelujen toisena päivänä: Kaikilla osapuolilla hyvä tahtotila – mitään ei ole silti vielä sovittu

Rinne tapasi toisena neuvottelupäivänä muun muassa SAK:n, Akavan ja EK:n johtoa. Yle päivitti tähän juttuun päivän antia.

Antti Rinteen haastattelu hallitusneuvottelujen toisen päivän päätteeksi
Terhi Toivonen,
Pekka Kinnunen,
Miikka Kaskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitusneuvottelut ovat jatkuneet torstaina toisella neuvottelupäivällä Säätytalossa.

Hallitusneuvotteluja johtava Antti Rinne (sd.) valitsi eilen keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja RKP:n neuvottelemaan sosiaalidemokraattien kanssa uudesta hallituksesta.

Neuvottelijat ovat kuulleet iltapäivän aikana sekä työntekijä- että työnantajapuolen työmarkkinajohtajia.

Rinne kertoi illan tiedotustilaisuudessa osapuolilla olleen hyvä tahtotila.

– Tulen myös tapaamaan Suomen Yrittäjiä ja keskustelemaan heidän kanssaan.

Lyhyessä tilaisuudessa ei tullut ilmi mitään suurempia asiakokonaisuuksia, joita olisi käyty vielä läpi käytännöntasolla.

Rinne muistutti EK:n sulkeneen yhden sopimusmuodon eli keskitetyn palkkaratkaisun pois vaihtoehdoista. Liittokierroksella hallitus voi tehdä veroratkaisuja vasta, kun palkkalinja on selvillä.

Koko tiedotustilaisuus on katsottavissa valtioneuvoston verkkosivuilla.

Hallitusneuvottelujen neuvottelijoiden ja asiantuntijoiden nimilistat julkistettiin myös illalla. Puheenjohtajina työryhmissä ovat Sanna Marin (sd.), Antti Kaikkonen (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Ville Skinnari (sd.), Antti Lindtman (sd.), Lauri Ihalainen (sd.), Krista Kiuru ja Hanna Kosonen (kesk.).

Kaikki hallitusneuvotteluihin osallistuvat neuvottelijat ja asiantuntijat näet täältä.

Työmarkkinapomojen lista: Aktiivimalli pois, rahaa työllisyyteen ja koulutukseen, ei lisäkuluja yrityksille

Hallitusneuvotteluiden vetäjä halusi kuulla työmarkkinajohtajia kipukohdista, joita uuden hallituksen täytyy lähteä ratkomaan.

Työmarkkinajohtajien yhteinen viesti näytti olevan työllisyysasteen nosto ja koulutuspanostukset.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoi, että perhevapaiden, työttömyysturvan ja työvoimapalvelujen uudistaminen otetaan pikaisesti työn alle.

– Aktiivimallista on myös luovuttava ja työntekijöiden muutosturvaa parannettava. Lisäksi haluamme satsauksia aikuisten koulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder aikoi puhua neuvottelijoille työllisyysasteen noston ja koko koulutusketjun panostusten puolesta.

– Meillä on puoli miljoonaa ihmistä pelkän peruskoulun varassa. Työllisyysaste ei nouse ilman, että rahaa laitetaan koulutukseen, painottaen erityisesti alkupäätä eli varhaiskasvatusta ja perusopetusta, mutta myös loppupäähän.

Toinen asia tärkeä asia on suomalaisten ostovoima, jota ei saa Fjäderin mielestä vaarantaa kiristämällä työnverotusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies uskoo työttömyysturvan porrastuksen tuovan työpaikkoja.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työantajapuoli halusi uudelta hallitukselta päätöksiä, jotka vahvistavat työllisyyttä ja parantavat yritysten kilpailukykyä.

– Suhdanneodotukset ovat heikentyneet voimakkaasti lähivuosina. Koko hallitusohjelmaa pitää katsoa työllisyysasteen kautta, tarvitsemme korkeamman työllisyysasteen! EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies painotti.

Häkämies huomautti, että esillä olleet yritystukien leikkaukset ja erilaiset haittamaksut nostavat yritysten kustannuksia ja heikentävät kilpailukykyä, mikä taas näkyy työllisyydessä.

Veropolitiikan neuvottelupöytää johtava SDP:n Timo Harakka kertoi Uudelle Suomelle, että keskusta on osoittanut kompromissihaluja viime hallituskaudella voimaantulleen yrittäjävähennyksen suhteen. Harakan mukaan he ovat huomanneet itsekin, ettei yrittäjävähennys jakaudu ihan järkevästi. Demarit haluaa luopua vähennyksestä.

Erilaiset kansalaisjärjestöt päivystävät Säätytalon edessä hallitusneuvotteluiden ajan muistuttamassa niille tärkeistä asioista.

Keskusta nimesi neuvottelijat vasta aamulla

Hallitusneuvotteluissa on päästy tänään itse asiaan eilisen taustoituksen jälkeen.

– Hyvällä mielellä mennään neuvotteluihin, hyvin nukutun yön jälkeen. Kävimme keskustelun omassa puoluehallituksessa, ja totesimme, että liikkeellelähtö näyttää oikein yhtenäiseltä, Rinne totesi aamupäivällä.

Antti Rinne
Antti Rinne Kuva: Jouni Immonen / Yle

Yksi viidestä puoluejohtajasta on poissa neuvotteluista. Keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk.) osallistuu Romanian Sibiussa järjestettävään EU:n epäviralliseen huippukokoukseen.

Keskustan mukaantulo neuvotteluihin varmistui eilen aamulla puoluejohdolle tehdyn kyselyn jälkeen, joten puolueen neuvottelijat saatiin nimettyä vasta torstaiaamuna.

Hieman poikkeuksellisesti kaikki keskustan kansanedustajat ovat mukana.

– Meillä oli aika vähän aikaa valmistautua tähän, koska vielä vuorokausi sitten ei ollut vielä tietoa, että täällä ollaan. Nyt perusneuvotteluryhmä on nimetty, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi matkalla neuvotteluihin.

Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kaikkonen korosti, että keskustalla on edelleen kymmenen kynnyskysymystä, joiden toteutumisen puolue haluaa turvata neuvotteluissa.

Johtoviisikon pöydälle vaikeimmat asiat

Niin kutsutussa puheenjohtajien pöydässä ratkotaan neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä.

– Puheenjohtajien pöydässä vallitsee tällä hetkellä hyvä tunnelma. Täällä olevat puolueet luottavat siihen, että tuloksia saadaan ja ongelmat voidaan jakaa avoimesti. Alkuun on saatu aikaan hyvä neuvotteluilmapiiri, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi.

Jo ennalta tiedetään, että keskustan ja vihreiden kesken on odotettavissa kovaa vääntöä ainakin metsähakkuiden määrästä ja perhevapaiden uudistamisesta. Vasemmistoliitton ja keskustan välillä taas veroratkaisut ja yritystukien uudistaminen aiheuttavat kitkaa.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto hallitusneuvotteluissa Säätytalossa keskiviikkona 8. toukokuuta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Myös työllisyyden parantamisen keinoista voi tulla kiistaa. SDP haluaa poistaa keskustan hallituskaudella luodun aktiivimallin ansioleikkurin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaili tunnelmaa yhtä iloiseksi kuin eilen: toistaiseksi on keskitytty puolueita yhdistäviin, ei jakaviin asioihin.

– Nyt kun kaikkien puolueiden neuvotteluryhmät ovat paikalla, pääsemme syventymään aiheisiin. Minulla on luottavainen mieli. Tästä saadaan kokoonpano, joka pystyy rakentamaan ohjelman, jolla torjutaan päättäisesti eriarvoisuutta ja tehdään parannuksia, jotka näkyvät suomalaisten arjessa.

Li Andersson
Li Andersson Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kahdeksan "ilmiötä" ohjaavat hallitusohjelman valmistelua

Keskiviikkona neuvottelijat kuulivat asiantuntijoita kahdeksasta isosta ilmiöstä, jotka määrittävät tulevaa hallituskautta. Kuultavana oli muun muassa talouden, ilmastonmuutoksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita.

Samalla keskusteltiin puolueiden kannoista ja eri aihe-alueiden tilannekuvista. Rinteen mukaan nämä aiheet ohjaavat hallitusohjelman valmistelua.

Rinne totesi, ettei valtiovarainministeriön talouskatsaus poikennut juuri aiemmista arvioista.

– Lähtökohta on se, että mustia pilviä on taivaalla, sekä globaalissa että Euroopan taloudessa, Brexit, Italian talous ja Saksankin tilanne. Nämä pitää tietysti ottaa huomioon talouspolitiikassa, Rinne sanoi.

Yksityiskohtaisempiin kysymyksiin on tarkoitus tarttua jo iltapäivällä, mutta ensin sovitaan yhtenäisistä käytännöistä.

Parin sadan neuvottelijan joukko on jaettu aluksi kahdeksan suuren ilmiön mukaisiin neuvottelupöytiin. Ensi viikolla aiheet jaetaan vielä pienempiin asiakokonaisuuksiin.

Anna-Maja Henriksson (rkp),  Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Antti Rinne (sd.) hallitusneuvotteluissa torstaina 9. toukokuuta.
Anna-Maja Henriksson (rkp), Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Antti Rinne (sd.) hallitusneuvotteluissa torstaina 9. toukokuuta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuvaili ilmiöihin pohjautuvaa tapaa täysin uudeksi tavaksi tehdä hallitusohjelmaa.

– Ollaan uuden äärellä, ja katsotaan vahvasti tulevaisuuteen. Kun on saatu aikaan yhteinen tilannekuva, voidaan määrittää yhteiset tavoitteet ja sen jälkeen mennä keinoihin.

Vihreiden Haavisto kertoi, että ilmiöihin perustuva neuvottelutapa on hänelle uusi. Sama neuvotteluryhmä käsittelee useamman ministeriön asioita.

– Neuvottelujen lopputuloksena pitäisi tulla toimintaohjeet ministeriöille. Eri ryhmien välillä on myös varmasti päällekkäisyyttä. On vielä mahdollista perustaa myös uusia alaryhmiä, jos tulee vaikeita asioita.

Lue lisää:

Hallitusneuvottelujen moottoria käynnistellään Säätytalolla

Näin syntyi hallitusohjelmasta neuvotteleva uusi punamulta – Yle seurasi politiikan superpäivää aamusta iltaan

Analyysi: ”Uusi punamulta” vääntää veroista, työllisyydestä ja hakkuista – sopu hallitusohjelmasta ei synny sormia napsauttamalla

Analyysi: Tällainen olisi oikeisto-oppositio – tuolileikki pilasi tunnelmaa kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä

Suosittelemme