Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset nousi kärkeen, vihreät kiri keskustan kiinni

Perussuomalaiset ja vihreät ovat saattaneet hyötyä "voittajan vankkurit" -ilmiöstä, mutta SDP ei.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Antti Pilke

Eduskuntavaalien voittaja, Suomeen uutta hallitusta kasaava SDP on menettänyt johtoasemansa Ylen kannatuskyselyssä. Suurimmaksi puolueeksi nousi perussuomalaiset, joka kulkee kohti oppositiota.

Kyselyn perusteella perussuomalaisten kannatus oli 18,8 prosenttia. Nousua on 1,3 prosenttiyksikköä vaalitulokseen verrattuna.

SDP:n kannatus oli 17,8 prosenttia eli samalla tasolla kuin vaaleissa (siirryt toiseen palveluun).

Myöskään kolmantena olevan kokoomuksen kannatus, 16,9 prosenttia, ei juuri eroa vaalituloksesta.

Tuoreen kyselyn suurin nousija on vihreät, jonka kannatus kohosi 13,3 prosenttiin. Vihreiden suosio nousi kyselyn perusteella 1,8 prosenttiyksikköä huhtikuun vaaleista.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan kyselyssä näkyy, että vaaleissa parhaiten menestyneet puolueet lisäävät yleensä kannatustaan ensimmäisissä vaalien jälkeisissä mittauksissa.

Turja sanoo, että kyse on niin sanotusta bandwagon-ilmiöstä, eli voittajan kelkkaan hyppäämisestä. Siitä ovat hänen mukaansa hyötyneet perussuomalaiset ja vihreät, mutta ei eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi noussut SDP.

– Vaalitulos oli heille pettymys, eikä voittomarginaali ollut niin suuri kuin he olisivat toivoneet. Se näkyy ehkä kannatusarviossa, Turja arvioi.

Hallitukseen matkaavat keskusta ja vihreät jakavat nelossijan

Huhtikuun vaalien suurin häviäjä oli keskusta, jonka kannatus laskee kyselyn perusteella edelleen. Keskusta jakaa nyt kyselyn nelossijan suosiotaan nostaneiden vihreiden kanssa.

Mittauksen mukaan keskustaa äänestäisi nyt 13,3 prosenttia suomalaisista, eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin huhtikuun vaaleissa.

– On tyypillistä, että suurimman vaalitappion kärsineen puolueen kannatus pysyy jonkin aikaa matalalla tasolla, Turja sanoo.

Keskustan kannatus romahti myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, jolloin puolue keräsi 15,8 prosenttia äänistä. Vaaleja seuranneena kesänä keskustan suosio kävi Ylen mittauksessa alimmillaan 12,6 prosentissa, eli vielä alempana kuin nyt.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi keskiviikkona, että hän ryhtyy kasaamaan Suomen seuraavaa hallitusta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa. Kakkospuolue keskustan paineita lisää, jos sen suosio jää heti alkumetreillä vihreiden jalkoihin.

Tieto hallituspohjasta ei ole voinut vaikuttaa kyselyn tulokseen eikä esimerkiksi keskustan kannatukseen, sillä Taloustutkimus teki viimeiset haastattelut tiistaina, eli päivää ennen kuin Rinne vahvisti hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet.

Liike Nyt ensi kertaa mukana mittauksessa

Toisin kuin vihreiden, vaaleissa kannatustaan parantaneen vasemmistoliiton kannatuksessa ei näy kyselyssä nousua. Puolueen kannatus oli kyselyn perusteella tasan kahdeksan prosenttia, eli 0,2 prosenttiyksikköä alempi kuin vaaleissa.

RKP:n suosio oli kyselyssä tasan neljä prosenttia, eli hieman alempana kuin puolueen 4,5 prosentin vaalikannatus. Kristillisdemokraattien kannatus oli kyselyssä 3,7 prosenttia ja vaaleissa 3,9 prosenttia.

Kyselyssä on uutena mukana Liike Nyt, jonka listoilta nousi eduskuntaan aiemmin kokoomuksen riveissä istunut Harry Hjallis Harkimo.

Liike Nytin kannatus on kyselyn perusteella 1,7 prosenttia, mikä on jonkin verran alempi kuin ryhmän vaaleissa keräämä 2,3 prosentin osuus äänistä.

Liike Nyt ei ole puolue, joten sen ääniosuutta ei ole eroteltu virallisissa huhtikuun vaalien tuloksissa. Lukema on saatu, kun Taloustutkimus laski Liike Nytin kaikkien eduskuntavaaliehdokkaiden saamien äänien osuuden kaikista vaaleissa annetuista äänistä.

Suosittelemme sinulle