Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Leijonien kapteeni on ”Mörkö”, joka piinaa vastustajia raameillaan, jutuillaan ja hämmentävän pitkällä mailallaan

Suomen joukkueen kapteeni Marko Anttila on monella tavalla poikkeuksellinen jääkiekkoilija.

Marko Anttila
Marko Anttila herättää huomiota kentällä ja sen ulkopuolella. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Mörkö. Satuolento, joka esiintyy lapsille kerrottavissa tarinoissa ja saa pienokaiset pelkäämään, että Mörkö ilmestyy vaikkapa sängyn alta tai kaapista pelottelemaan.

Muumien Mörkö. Tove Janssonin luoma hahmo, joka varhaisemmissa muumikirjoissa on vaarallinen, jopa hirviömäinen otus, mutta on myöhemmin tullut tutuksi traagisena ja yksinäisenä vaeltajana, joka jäädyttää kaiken, mihin koskee.

Leijonien Mörkö. Vastustajien kauhu, joka ajaa maailman kovimmatkin kiekkotähdet raivon partaalle. Nelosketjun väsymätön raataja, kovaa taklaava jättikokoinen laitahyökkääjä, joka ulottuu kaukalossa joka paikkaan hämmästyttävän pitkällä mailallaan. Joukkueen kapteeni.

Harvoin, jos koskaan, on Leijonien kapteeni erottunut tällä tavalla muusta joukkueesta. Ensinnäkin tietysti fyysisten mittojensa, 203 senttimetriä ja 104 kilogrammaa, ansiosta. Kapteenin maila näyttää silmämääräisesti katsottuna pari senttiä pidemmältä kuin joukkueen lyhin pelaaja Sakari Manninen (170 senttimetriä).

Marko ”Mörkö” Anttila on poikkeuksellinen jääkiekkoilija muutenkin kuin kokonsa puolesta. Kysykää vaikka venäläistähti Ilja Kovaltshukilta, jonka Mörkö sai KHL-liigassa täysin sekaisin monta kertaa.

Anttila taitaa vastustajan ärsyttämisen. Hän tulee heti iholle, ja useimmiten pääsee myös ihon alle. Hän osaa suojata kiekkoa niin hyvin, että sitä on äärimmäisen vaikeaa riistää. Ja jos joku riistossa onnistuisikin, on pitkä maila välittömästi karvaamassa kiekkoa takaisin.

Anttila osaa myös alivoimapelaamisen. Ulottuvuudellaan hän katkoo syöttölinjoja ja blokkaa raameillaan laukauksia. Ylivoimalla Mörkö seisoo vastustajan maalin edessä, eikä veskari näe Lempäälän jätin takaa yhtään mitään.

Kaiken lisäksi Anttilan luistelu on noin isokokoiseksi pelaajaksi yllättävän sujuvaa, vaikka välillä meno näyttääkin siltä, että yli kaksimetrinen varsi on solmussa. Ja rannelaukaus on riittävän laadukas maalintekoon.

Kun Anttila teki viime vuonna Etelä-Koreassa ensimmäiset piirtonsa olympiajäälle, oli kokeneiden pohjoisamerikkalaisten toimittajien reaktio kaiken kertova: ”Eihän tuollaista jääkiekkoilijaa voi olla”!

Kyllä voi.

Kapteenin rooli on kuin tehty Mörölle

Anttila, 33, on vastoin monien odotuksia raivannut tiensä KHL:ään, maajoukkueeseen ja nyt jo Leijonien kapteeniksi. Mörkö on LeKin kasvatti, joka marinoitui liigapelaajaksi Ilveksessä. Hän on pelannut myös Ruotsin liigaa Örebrossa.

LKS Marko Anttila Pyeongchang
Kuka olisi uskonut? Marko Anttila hyppäsi kaukaloon Pyeongchangin olympialaisissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Anttila on aina ollut omalle joukkueelle se elintärkeä ja pidetty pelaaja. KHL:ssä hänestä on tullut Jokerien ehdoton luottomies. Silti Anttila kertoi yllättyneensä, kun leijonapaidan rintaan ommeltiin C-kirjain.

– Viimeisen EHT-pelin jälkeen sain tietää, että olen kisoissa kapteeni. Onhan se hieno kunnia. Iloisin mielin otin tämän vastaan, hän kertoo.

Kapteenin rooli sopii Anttilalle monella tavalla erinomaisesti. Mörkö osaa käyttää komeaa ääntään, ja myös nauttii siitä.

– Olen aina tykännyt olla pukukopissa äänessä. Että sinänsä kapteenin homma ei juuri muuta tilannetta. Mutta näitä kaukalon ulkopuolisia hommia varmaan tulee vähän enemmän. Ja sitten saa olla päättämässä aikatauluista ja muista jutuista, Anttila kertoo.

Kapteenin tehtävä on näyttää muulle joukkueelle esimerkkiä. Jokainen peliä seuraava näkee, kuinka Anttila raataa joukkueen eteen jokaisessa vaihdossa.

– Se on aina ollut päämääräni, että joukkueen etu edellä mennään. Mitä tahansa se sitten vaatiikaan.

Kapteenin näköinen joukkue

– No ainahan tässä on paineita, Anttila naurahtaa.

Leijonien otteita tapittaa herkeämättä taas seuraavan kahden ja puolen viikon ajan miljoonayleisö. Kapteeni on valmennusjohdon ohella yksi niistä, jotka saavat toistuvasti selitellä yleisölle joukkueen menestyksen tai menestymättömyyden syitä ja taustoja.

LKS Marko Anttila
Marko Anttilan pitkä maila on kiekkopiireissä käsite. Kuva: Vaclav Salek / Lehtikuva

Slovakian MM-kisoissa Leijonilta ei odoteta lähtökohtaisesti ihmeitä. Ennen turnausta yksi suurimmista puheenaiheista on ollut lukuisten suomalaisten NHL- ja KHL-pelaajien jääminen pois kisoista. Anttilan johtama ryhmä ei ole tilanteesta juurikaan puhunut.

– Siitä ollaan puhuttu todella vähän joukkueen kesken. Toki sitä jokainen varmasti itse aina miettii, että keitä on tulossa, mikä on oma paikka joukkueessa. Mutta nyt kun joukkue on jo valmis, olemme voineet keskittyä vain pelaamiseen. Suurin juttu on nyt siinä, että me haluamme näyttää, mistä meidät on tehty.

Mistä teidät on tehty?

– Joukkuehengestä ja tiiveydestä. Se on näkynyt jo tuolla leirillä. Iso osa joukkueesta on ollut monta viikkoa yhdessä. Siinä väkisinkin hitsautuu yhteen. Luotan paljon siihen, että uhraudumme toistemme eteen.

Kapteenin näköinen joukkue, siltä Leijonat Kosicessa vaikuttaa. Tahtoa, periksiantamattomuutta, huumoria, uhrautumista, kaikkia näitä riittää yllin kyllin.

Ja niitä kaikkia tarvitaan, sillä Suomi lähtee alkulohkossa selvänä altavastaajana ja haastajana muun muassa Kanadaa ja USA:ta vastaan. Se sopii Anttilalle enemmän kuin hyvin. Hän tietää, miten tähdet himmennetään.

"Pidetään se meidän suomalaisten juttuna"

Anttila haluaa käyttää kaikkia mahdollisia keinoja joukkueen menestyksen eteen. Eli vastustajan hämmentämistäkin on luvassa.

– Totta kai! Varmasti tullaan sitäkin puolta yrittämään. Täytyy vaan muistaa pitää oma pää kylmänä, Mörkö virnistää.

LKS Marko Anttila Jokerit
Marko Anttila ei kaihda koviakaan keinoja. Tässä hän vääntää Jokerien paidassa Dinamo Riikaa vastaan KHL:ssä. Kuva: Mikko Taipale / Jokerit / Lehtikuva

– Kyllähän sitä suuta voi jäälläkin auki pitää. Ja Veli-Matti Savinainen ainakin auttaa siinä. Monta kertaa häntä vastaan pelanneena tiedän, että se on ärsyttävä kaveri. Eiköhän se jonkun vastustajan pasmat saa taas sekaisin, kapteeni uskoo.

Mutta entäs pukukopin puolella? Minkälaista käytöstä kapteeni toivoo joukkueeltaan? Pitääkö levottomien juttujen tasoa hillitä, vai saako Leijonien kopissa antaa palaa samalla tavalla kuin Mörkö itse tekee?

– Juttujen tasoa ei tarvitse missään nimessä hillitä! Se on meidän vahvuutemme. Siis se, että meillä on esimerkiksi juuri Savinaisen kaltaisia persoonia joukkueessa. On hauskaa, kun on vielä paljon ensikertalaisia ja erilaisia persoonia. Intoa riittää, sitä on hienoa katsella, Anttila hehkuttaa.

Kurinpidollisiin toimiin, mörkömäisiin pelotteluihin, ei ole toistaiseksi tarvinnut ryhtyä.

– Ei ainakaan vielä ole sakkoja tarvinnut jaella, hän hymähtää.

Suomessa jääkiekkoa seuraava yleisö on ollut tietoinen Anttilan lempinimestä jo pitkään. Mutta MM-kisoissa Anttila on piinannut vastustajia ennen tätä turnausta vasta 15 ottelun verran.

Tietävätkö vastustajat MM-jäällä, mitä ”Mörkö” tarkoittaa?

– Ei ainakaan vielä ole tullut sieltä mitään sanomista. Onneksi he eivät tiedä niistä asioista mitään. Pidetään se meidän suomalaisten juttuna.

Suomi kohtaa Kanadan tänään perjantaina MM-kisojen avausottelussa kello 17.15 alkaen.

Lue myös:

Leijonien kentälliset Kanada-otteluun julki! – Kevin Lankinen aloittaa tolppien välissä

NHL-sentteri Kyle Turris on kärryillä Leijonien peli-identiteetistä: "Joukkuepeli on sen vahvuus"

John Tavaresin MM-kisat ohi ennen avausottelua! Harjoituksissa loukkaantunut kanadalaissentteri palaa Torontoon

Leijona-puolustaja Atte Ohtamaa liittyi joukkueeseen, jossa kaikista huokuu nälkä ja näyttämisen halu: "Muuhunhan me emme voi keskittyä kuin siihen, että pidämme hauskaa"

Jukka Jalonen vitsaili Leijonien maalivahtitilanteella ja ennakoi Kanada-ottelua: "Siinä on pieni kilpailuetu meillä"

Suosittelemme