Hyppää sisältöön

Maria Ohisalo nousemassa vihreiden puheenjohtajaksi: "Kisa oli avoin kaikille ja olen tottunut kisaamaan"

Ohisalo oli ainoa ehdokas, joka ilmoittautui vihreiden johtajakisaan määräaikaan mennessä.

Maria Ohisalo Vanhankaupunginkoskella
Maria Ohisalo Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Matti Konttinen,
Kristiina Tolkki

Kansanedustaja Maria Ohisalosta on tulossa vihreiden uusi puheenjohtaja. Puoluejohtajakisaan ei ilmaantunut muita ehdokkaita. Ilmoittautumisaika päättyi lauantai-iltana.

Vihreiden uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Porissa 15. kesäkuuta. Käytännössä valinta on kuitenkin selvä. Vihreiden sääntöjen mukaan puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksen perusteella. Nyt jäsenäänestystä ei tarvita.

Maria Ohisalo on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja köyhyystutkija. Hän sijoittuu puolueen vasempaan laitaan. Ohisalo ei kuitenkaan suunnittele vihreiden linjaan äkkinäisiä muutoksia.

– Linjahan on yhdessä sovittu. Haluan osoittaa, että politiikka on kaikkien asia. Haluan tehdä myös sellaista politiikkaa, joka pohjaa tutkimustietoon, Ohisalo sanoo.

Helsinkiläinen Ohisalo, 34, valittiin eduskuntaan Helsingissä runsaalla 11 000 äänellä. Hän on taustaltaan köyhyystutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ennen kansanedustajuutta hän työskenteli tutkijana kohtuuhintaista asumista tarjoavassa Y-Säätiössä.

Maria Ohisalo olisi ollut valmis kisaamaan vihreiden puheenjohtajan paikasta. Nyt kilpailijoita ei ilmaantunut.

– Olen sanonut koko ajan, että kisa on valmis kaikille ja mä olen tottunut kisaamaan. Jos kisa olisi tullut, olisi käyty keskustelua painotuseroista, mutta ehkä nyt koettiin, ettei sille ollut tarvetta, Ohisalo sanoo.

Maria Ohisalo Helsingissä Vanhankaupungin kosken puistossa
Ohisalo oli ehdolla vihreiden puheenjohtajaksi myös kaksi vuotta sitten. Silloin tehtävään valittiin Touko Aalto. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Ei paljasta suosikkisalkkuaan

Vihreiden tärkeimmät teemat ovat Ohisalon mukaan ilmastonmuutos ja köyhyyden torjunta. Näistä teemoista puolue vääntää hallitusneuvotteluissa Säätytalolla. Neuvottelut jatkuvat maanantaina.

Ohisalolla on hyvät mahdollisuudet nousta vihreiden ministeriksi. Hän ei suostu vielä kertomaan, mikä olisi hänen suosikkisalkkunsa.

– Potentiaalisia ministeripohdintoja käydään vasta myöhemmin. Nyt puoluetta johtaa vielä Pekka Haavisto jame neuvottelemme hallitusohjelmasta.

Ohisalo on toiminut vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015 alkaen. Hän tuurasi puheenjohtajan tehtävässä sairauslomalle jäänyttä Aaltoa viime syksynä. Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Maria Ohisalo on ollut vuodesta 2017.

Musta hevonen on epätodennäköinen

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo, että ”mustan hevosen” eli yllättävän puheenjohtajaehdokkaan ilmaantuminen on mahdollista teoriassa, mutta ei käytännössä.

– Ehdokkaalla olisi melkoinen tehtävä vakuuttaa puoluekokousedustajat siitä, että puolueen vakiintunut, vuosikymmenen voimassa ollut ja koko tämän ajan yksimielisesti kannatettu puheenjohtajan valintaprosessi pitää hylätä ja valita sen sijaan hänet, Miettinen pohtii.

Puolueen väliaikaiseksi puheenjohtajaksi valittiin viime syksynä Pekka Haavisto, kun masennukseen sairastunut Touko Aalto vetäytyi tehtävästä.

Haavisto sanoi heti valituksi tultuaan, että ei ole ehdolla kesällä varsinaiseksi puheenjohtajaksi.

Juttua korjattu kello 20.15: Ilmoittautumisaika loppui lauantai-iltana, ei perjantaina.

Lue myös:

Oletko vihreiden seuraava puheenjohtaja, Maria Ohisalo? "En lähde spekuloimaan"

Masennusta sairastava Touko Aalto vetäytyy vihreiden johdosta: "Kiitos valosta ja myötätunnosta, kukaan meistä ei pärjää yksin"

Suosittelemme sinulle