Hyppää sisältöön

Ministeriö: Jätevesiremonteille ei heru jatkoaikaa – Lähes 100 000 rantamökkiä tai muuta kiinteistöä jätevesiremontin tarpeessa

Korjausaikaa on lokakuun loppuun. Kesämökkiläiset vaativat remontointiin vuoden jatkoaikaa.

Ympärivuotisen kesähuvilan jätevesijärjestelmää uudistettiin lain vaatimaan kuntoon toukokuussa Hauholla, Iso-Roineen rantamilla. Kuva: Pekka Pantsu / Yle
Pekka Pantsu

Kesämökkiläisten etujärjestön Vapaa-ajan asukkaiden liiton maaliskuussa esittämä vaatimus vuoden jatkoajasta rantamökkien jätevesiremonteille ei toteudu.

Nykysäännösten mukaan rantakiinteistöjen on saatava jätevesiasiansa lain vaatimalle tasolle 31. lokakuuta mennessä. Aikaa on jäljellä reilut viisi kuukautta.

Ympäristöministeriön mukaan määräpäivän siirto edellyttäisi lakimuutosta, ja aikataulu siihen on käytännössä mahdoton jo siksi, että maassa vasta kootaan hallitusta, joka lakimuutoksen voisi panna vireille.

Poliitikoilta ei ole muutenkaan ilmennyt enää haluja koskea kepilläkään kansan "paskalaiksi" nimeämään pykäläpakettiin, jota on 2000-luvulla lievennetty älämölön jälkeen moneen otteeseen. Uusin versio astui voimaan huhtikuussa 2017.

– En ole kahteen vuoteen kuullut yhdenkään poliitikon puhuvan sanaakaan hajajäteasioista, mikä tarkoittanee sitä, että lainsäädännön lievennyksiin ja kompromissiin ollaan puoluekentällä varsin tyytyväisiä. Hallitusneuvotteluista ei ole kuulunut minkäänlaisia muutospaineita tähän, sanoo kansliapäällikkö Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.

Hannele Pokka kehottaa ottamaan yhteyttä kuntaan jätevesiremontin lykkäysasioissa. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Käytännössä lykkäystä ei siis tule ja sillä siisti?

– Niin, kyllä meillä semmoinen viesti on tähän asti ollut, enkä usko sen ennen lokakuuta tästä kovin paljon muuttuvan, Pokka sanoo.

Vapaa-ajan asukkaiden liittoa tilanne ei miellytä.

– Kyllähän tämä tietysti pettymys meille on. Tämän jälkeen varmaan käännytään kuntien puoleen ja myöhemmin tehdään uusi muutoshakemus, sanoo liiton puheenjohtaja Tapio Tervo.

Hämeenlinnalainen lvi-suunnittelija ja -urakoitsija Heikki Pietilä taas pitää päätöstä hyvänä. Hän on nähnyt, mihin aikaisemmat lykkäykset ovat käytännössä johtaneet.

– En kannata jatkoaikaa, koska siinä käy äkkiä niin, että ihmiset lykkäävät remonttinsa pidemmälle ja pidemmälle, jos annetaan lisäaikaa, Pietilä sanoo.

Hämeenlinnalainen Heikki Pietilä suunnittelee ja asentaa jätevesijärjestelmiä. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

100 000 remonttia

Lakiin kirjattu kahden vuoden siirtymäaika haja-asutusalueen jätevesiremonteille ei riitä alkuunkaan.

Ympäristöministeriön tuoreen laskelman mukaan pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä rannasta sijaitsee yhtensä 98 000 sellaista kiinteistöä, joka tarvitsee jätevesiremontin. Niistä asuntoja on 42 000 ja kesämökkejä 56 000.

Vain murto-osa ehditään remontoida lain vaatiman kuntoon ennen lokakuun loppua.

– Jos ajattelee, kuinka monta suunnittelijaa ja lvi-rakentajaa Suomessa on, niin sanoisin arviona, että 5 000 kiinteistöä on hyvä tulos ja 10 000 loistava tulos, sanoo Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo.

Mökkiläisten liiton laskelma perustuu tietoon jätevesiremontteja tekevien urakoitsijoiden määrästä. Tämän enempää he eivät yksinkertaisesti ehdi tehdä yhdessä kesässä ja syksyssä.

Arvion toteutuminen tarkoittaisi, että noin 90 000 kiinteistöä ei täytä lain vaatimuksia määräpäivän koitettua 31.10.2019.

– Kyllähän siinä menee kymmenen vuotta ellei kymmeniä vuosia, mikäli ei tapahdu muutoksia urakointipuolella tai vaatimukset jälleen kerran muutu, sanoo Tervo.

Tapio Tervo on Vapaa-ajan asukkaiden liiton uusi puheenjohtaja. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Yhteys kuntaan

Lähes sadan tuhannen myöhästyjän kannattaa ottaa asiassa yhteyttä omaan kuntaansa, ja mielellään jonkinnäköisen remonttisuunnitelman kanssa.

– Lainsäädäntö on sikäli joustava, että se antaa kunnalle mahdollisuuden antaa jatkoaikaa tapauskohtaisesti, eli pitää mennä kunnan kanssa keskustelemaan. Varmaan kunnat odottavatkin yhteydenottoja asukkailta, Pokka ohjeistaa.

Kuntien virkamiehet pyrkivät vaikuttamaan mattimyöhäisiin ensisijaisesti neuvonnalla. Hankalille tapauksille voidaan asettaa toimintavelvoite, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Näihin lähdetään kuitenkin vasta, kun mikään muu ei tehoa.

Pohjavesialueilla ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä jätevesien käsittelyä on jo tehostettu noin kolmasosassa vakituisesti asuttuja kiinteistöjä. Kesämökkien osaltakin melkoisesti.

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Ympäristöministeriön ohjeisiin jätevesiremonteista voi tutustua täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Jätevesisääntely nostattaa taas myrskyä – Kesämökkiläiset vaativat vuoden jatkoaikaa jätevesiremonteille ja ikäarmahdusta

Jätevesiremontti edessä jopa 100 000 rantakiinteistöllä – kuivakäymälä ja kantovesi vapauttavat puhdistusvaateista

Suosittelemme sinulle