Viiden puolueen hallitusneuvottelut jatkuivat maanantaina Säätytalossa. Yhteistä hallitusta muodostavat nyt edellisen hallituksen pääpukarit, pääministeripuolue keskusta ja isoin oppositiopuolue SDP. Muut puolueet ovat vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtajan Antti Rinne (sd.) kertoi maanantaina iltapäivän päätteeksi, että neuvottelut sujuvat hyvässä hengessä ja tulostakin alkaa jo syntyä.
Rinteen mukaan puolueet ovat yksimielisiä niin sanotun lobbarirekisterin tarpeesta.
– Tämä hallitus tulee viemään eteenpäin tämän lobbarirekisterin lainsäädäntöön asti.
Rinteen mukaan asiasta tehdään kirjaus hallitusohjelmaan.
– Se on melkein valmis jo, Rinne sanoi.
Rinteen mukaan kyseessä on rekisteri, johon "viralliset lobbarit laitetaan ylös". Sen täsmällisempi malli tarkentuu valmistelussa, jossa Rinteen mukaan pohjana voisi toimia valtioneuvoston kanslian viime vuonna tekemä selvitys muiden maiden käytännöistä.
– En usko että tuo kovin kummoinen on valmistella. Eiköhän se aika nopeasti saada voimaan, Rinne sanoi.
Rinne taloustilanteesta: "Kaikkea ei voi toteuttaa"
Antti Rinne luonnehti lyhyesti myös käsitystään "talouden realiteeteista", joihin hallitusneuvottelujen aluksi visioituja toimenpidetarpeita aletaan loppuviikosta sovittaa.
– Näyttää maailmalla vähän synkemmältä ja Euroopassa vähän synkemmältä ja se tulee vaikuttamaan Suomen pieneen avotalouteen aika paljon.
Rinne piti selvänä, että koska elämme taloudellisten realiteettien rajaamassa maailmassa, niin "jokainen aikuinen ihminen ymmärtää, että ei kaikkea voi toteuttaa".
Rinteen mukaan eri puolueiden kynnyskysmysten yhteensovittaminen näyttää tällä hetkellä hyvältä ja puolueilla on yhteistä tahtoa viedä asioita eteenpäin - myös talouskysymyksissä.
– Pieni- ja keskituloisten verotus ei tule kiristymään. Keventymään mieluummin.
Lobbarirekisteri sai puheenjohtajilta tukea
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi maanantaiaamuna, että puolue haluaa lobbarirekisterin hallitusohjelmaan.
Ajatusta kannattavat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja keskustan Juha Sipilä. He kommentoivat asiaa aamulla ennen neuvottelujen alkamista.
Myös RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson olisi valmis kirjaamaan sen selvittämisen hallitusohjelmaan, kunhan rekisterillä ei päädytä tahattomasti rajoittamaan ihmisten kanssakäymistä.
– Voi olla, että tarvitaan jonkun tyyppinen lobbarirekisteri, mutta se ei saa johtaa siihen että kansanedustajat eivät uskalla tavata ihmisiä, Henriksson perusteli aamulla.
Sipilä: Toiveita paljon, "rahhoo" ei sen enempää
Toiseksi suurimman neuvotteluryhmän keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi puolueen rakentavan nyt luottamusta ryhmien välille.
– Hän vetää omalla tyylillään ja minä tuen häntä sen tyylin mukaisessa vetämisessä, Sipilä kuvaili Rinteen neuvottelutapaa.
Juha Sipilä kertoo, että puolueen ydinkysymyksiä ovat lapsiperheet, yrittäjyys, koko Suomi sekä maa- ja metsätalous.
– Olen korostanut omille porukoille, että täysillä rakennetaan luottamusta, ja ehkä loppuviikosta ruvetaan näkemään miten talouden raamit osuvat yksiin toiveiden kanssa, Sipilä kertoi Säätytalolla lounastauolla. Hallitusneuvottelijan tapa toimia sai jo viikonloppuna moitteita entiseltä kirstunvartijapuolueelta.
Neuvottelujen ulkopuolelle jäänyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että tulevien visioiminen on hieno asia, mutta "jos se tehdään ilman realistista käsitystä talouden tilasta, ei siitä mitään tule".
Toiveita Säätytalon neuvotteluissa on Sipilänkin mukaan paljon.
– Kyllä sekin aikanaan tulee vastaan, että talouden raamit joudutaan sovittelemaan toiveisiin ja tarpeisiin–joita kieltämättä on paljon– mutta ei rahhoo ole sen enempää kuin on, Sipilä sanoi.
Antti Rinne arvioi, että tilannekuvan muodostaminen jatkuu vielä tiistaihin.
– Melkein kaikissa pöydissä tilannekuva alkaa olla valmiina. Odotetaan, että huomiseen puoleen päivään mennessä kaikki on valmiina, Rinne sanoi.
Haavisto: Lobbareista kirjaus hallitusohjelmaan
Hallitusneuvottelujen kokoonpano on herättänyt epäilyjä riippumattomuudesta, sillä niissä istuu viestintätoimistojen ja työmarkkinajärjestöjen edustajia. Puolueet ovat saaneet itse kutsua valitsemansa neuvottelijat pöytiin.
Vihreiden neuvotteluryhmässä mukana ollut Elina Moisio on viestintätoimisto Miltton Networksin osakas. Hän jättäytyi perjantaina pois neuvotteluista.
Pekka Haavisto painottaa, että ratkaisu oli yksin Moision.
– Meillä on henkilö, joka on osallistunut puolueen ohjelmatyöhön pitkään, on helsinkiläinen valtuutettu, ollut ministerien erityisavustajana, kokenut vihreä poliitikko, mutta hänen tilanteensa tuli hyvin vaikeaksi, Haavisto sanoi.
Haaviston mukaan pelisäännöt lobbaamisesta tarvitaan, koska nykyinen malli on ristiriitainen. maalia voitaiin otta esimerkksi Euroopan unionin käytössä olevasta lobbarirekisteristä.
– Kun olen itse koettanut pitää lobbarirekisteriä, minulle on sanottu, että se on laiton henkilörekisteri. Tästä ristiriidasta pitäisi päästä, Haavisto sanoo.
Vihreät toivat Haaviston mukaan lobbaamisen pelisääntöjen täsmentämisen tarpeen esille jo vastauksissaan Antti Rinteen hallitustunnusteluihin.
Pelisääntöjen määrittäminen hallitusohjelmaa varten kuuluisi Haaviston mukaan oikeusvaltio-ilmiöpöytään.
– Pitäisi olla selkeä rekisterimalli, (kokoomuksen Paula) Risikkokin on tainnut sitä esittää, Haavisto sanoi.
Vihreiden neuvotteluryhmään nousee uusia jäseniä.
Viime kauden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen alkaa vetää "Suomi kokoaan suurempi maailmalla" -ilmiöpöydän Eurooppa-politiikan alaryhmää.
Vihreiden varapuheenjohtajan, kansanedustaja Maria Ohisalon rooliin neuvotteluryhmässä ei Haaviston mukaan ole tulossa muutoksia. Sunnuntaina selvisi, että Ohisalo on ainoa puheenjohtajaehdokas vihreiden puoluekokouksessa kesäkuussa, ja siten nousemassa puheenjohtajaksi.
Li Andersson: Sopii ehdottomasti
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kiittää keskustelua lobbaamisen läpinäkyvyydestä.
– On hyvä että tiedetään, ketkä täällä ovat neuvottelemassa, ja miksi he ovat neuvottelemassa, Andersson kommentoi aamulla Säätytalolla.
Vasemmistoliitto on kutsunut hallitusneuvotteluihin muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtajan Teija Asara-Laaksosen.
– Teija Asara-Laaksonen on puoluehallituksen jäsen, ja yksi kahdesta hallitusneuvottelijasta, jotka puolue nimesi sääntöjen mukaisina neuvottelijoina, Andersson sanoo.
Andersson tukee Haaviston ehdotusta lobbarirekisterin perustamisesta, sekä sen kirjaamista hallitusohjelmaan.
– Se sopii ehdottomasti. Oikeusvaltion kehittäminen on meidän puheenjohtama pöytä, ehdottomasti otamme sen asialistalle. Olemme puolueena pitkään kannattaneet sitä, että Suomeen luotaisiin avoin ja pakollinen lobbarirekisteri.
Henriksson: Ihmisten tapaamista ei saa pelätä
RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan lobbarirekisterin perustaminen vaati tasapainottelua. Hallitusohjelmaan voitaisiin hänen mukaansa kirjata, että rekisterin perustamista selvitetään.
Riski Henrikssonin mielestä on, että kansanedustajat rajoittavat tapaamisia vaikuttajien ja kansalaisten kanssa.
– Kansanedustajanahan ollaan siksi, että kuunnellaan laajasti erilaisia näkemyksiä. Meidän ei kannata luoda sellaista yhteiskuntaa, jossa pelätään ihmisten tapaamista, se olisi vahingollista, Henriksson sanoi.
Sipilä: Ei mitään lobbarirekisteriä vastaan
Sipilän mukaan ehdotus lobbarirekisterin kirjaamisesta hallitusohjelmaan on varteenotettava.
– Ei ehkä ihan suurimpia kysymyksiä tässä kohtaa neuvotteluita, mutta en äkkipäätään näe mitään vastaankaan, hän sanoi.
Sipilän hallitus linjasi neljä vuotta sitten, ettei se ota lobbarijärjestöjä hallitusneuvotteluihin. Sipilä kertoo olevansa asiasta samaa mieltä kuin neljä vuotta sitten.
– Ollaan lähdetty siitä, että lobbarit pysyvät ulkona, meidän ryhmässä ei ole lobbareita, Sipilä totesi.
Talousraamit loppuviikolla
Neuvottelu tavoitteista ja keinoista jatkuu kahdeksassa ilmiöpöydässä ja kymmenessä alaryhmässä.
Neuvotteluissa päätetään, nostaako Suomi veroja, leikkaako vai otetaanko velkaa. Yksi isoista kiistakysymyksistä on, miten paljon maassa hakataan metsää.
Hallitusneuvotteluissa ovat SDP:n lisäksi mukana keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Ylen vaalikoneen mukaan RKP:ta lukuunottamatta nämä puolueet nostaisivat veroja mieluummin kuin leikkaisivat menoista.