Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Julian Assangen raiskaustutkinta aloitetaan uudelleen Ruotsissa

Esitutkinnalla on kiire, sillä epäilty rikos vanhenee 15 kuukaudessa.

Julian Assange kuvattuna vankila-autossa Southwarkin oikeustalolla Lontoossa 1. toukokuuta.
Wikileaksin perustaja Julian Assange lähdössä oikeudesta Lontoossa vapunpäivänä. Oikeus tuomitsi hänet 50 viikoksi vankilaan takuuehtojen rikkomisesta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Yrjö Kokkonen,
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Wikileaks-sivuston perustajaa Julian Assangea koskeva raiskausepäilyn esitutkinta aloitetaan uudelleen Ruotsissa. Asiasta kertoo Assangen asianajaja Ruotsin televisiolle SVT:lle.

Syyttäjä Eva-Marie Persson vahvisti asian tiedotustilaisuudessaan.

Raiskausepäily on peräisin vuodelta 2010, jolloin Assange vieraili Ruotsissa. Tapauksen esitutkinta keskeytettiin, kun Assange oli hakenut turvapaikkaa Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä välttääkseen luovutuksen Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin.

Esitutkinnan aloittaminen uudestaan tuli ajankohtaiseksi, kun Ecuador karkotti Assangen huhtikuussa ja Britannian poliisi pidätti hänet. Tutkinnan aloittamista on pyytänyt Assangea raiskauksesta syyttävänän naisen asianajaja.

Syyttäjän uuden päätöksen taustalla on Assangen karkottaminen lähetystöstä ja Britanniassa saama vankeustuomio. Hänet on nyt mahdollista saada oikeuden eteen Ruotsiin. Syyttäjä aikoo tehdä kansainvälisen pidätysmääräyksen, joka astuu voimaan sen jälkeen, kun Assange on suorittanut vankausrangaistuksenssa.

Raiskausepäilyn tutkinnan keskeyttäminen ei johtunut todisteiden puutteesta, vaan käytännön vaikeuksista jatkaa tutkintaa, syyttäjä kertoi. Assangea ei ollut mahdollista saada kuulusteltavaksi Ruotsiin. Tämä on nyt muuttunut.

Assangea pyritään jo lähiaikoina kuulemaan videoyhteyden kautta.

Esitutkinnalla on kiire, sillä rikos vanhenee elokuussa 2020, jos syytettä ei nosteta sitä ennen.

Assangea epäiltiin Ruotsissa alun perin myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakottamisesta, mutta nämä epäillyt rikokset vanhenivat elokuussa 2015.

Syyttäjä Persson painottaa, ettei nyt ilmoitettu esitutkinnan uudelleenaloittaminen ja pidätysmääräys millään tavalla ole kannanotto siihen, nostetaanko varsinainen syyte häntä vastaan.

Yhdysvallat vaatii Assangen luovutusta

Assangea epäillään rikoksista myös Yhdysvalloissa. Häntä vastaan on nostettu syyte tietokonehakkerointiin liittyvästä vehkeilystä, mistä voi seurata viiden vuoden vankeustuomio. Yhdysvallat pyytää Britannialta hänen luovuttamistaan.

Parhaillaan Assange kärsii Britanniassa 50 viikon vankeustuomiota. Oikeus langetti sen hänelle vapunpäivänä, koska katsoi hänen rikkoneen takuuehtojaan paetessaan Ecuadorin lähetystöön.

Britannia päättää, luovutetaanko hänet ylipäätään, ja kumpaan maahan, Ruotsiin vai Yhdysvaltoihin. Ruotsin viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä Yhdysvaltoihin asian tiimoilta, syyttäjä kertoi.

Wikileaks: Tilaisuus puhdistaa nimi

Wikileaksin mukaan uusi esitutkinta antaa Assangelle mahdollisuuden puhdistaa nimensä. Assange on kaiken aikaa vakuuttanut olevansa syytön.

Assangen asianajajan mukaan Assange on valmis auttamaan Ruotsin viranomaisia suorittamaan tutkinnan. Se, minkä Assange haluaa välttää, on karkotus Yhdysvaltoihin.

Asianajajan mukaan syyttäjänviraston päätös on "nöyryytys Ruotsille". Ruotsia on painostettu poliittisella tasolla, jotta tutkinta aloitettaisiin uudelleen, asianajaja sanoi.

Lue myös:

Julian Assange piileskeli suurlähetystössä seitsemän vuotta – näin Wikileaks-vuotajan oikeustapaus on edennyt

Suosittelemme