Hyppää sisältöön

Potilas lahjoitti hyvästä hoidosta puoli miljoonaa Husille – harvinainen sairaus kiidätti Suomeen leikkaukseen

Lahjoitus mahdollistaa mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskuksen perustamisen, kertoo Hus.

Robotin avulla tehtävä aivoleikkaus Töölön sairaalassa.
Husin neurokirurgia on saanut puolen miljoonan euron lahjoituksen yksityishenkilöltä. Kuva: Kari Ahotupa / Yle
Esa Koivuranta,
Rain Kooli

Yksityishenkilö on lahjoittanut puoli miljoonaa euroa Husin neurokirurgialle kiitoksena hyvästä hoidosta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Sairaanhoitopiirin mukaan lahjoitus mahdollistaa modernin mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskuksen perustamisen.

Koulutuslaboratoriossa neurokirugit voivat esimerkiksi kehittää ja hioa taitojaan erilaisissa simulaatioympäristöissä. Husin neurokirurgiasta on toistaiseksi puuttunut tällainen laboratorio.

Husin tiedotteen mukaan lahjoituksen tehnyt yksityishenkilö alkoi kahdeksan vuotta sitten oireilla vakavasti ulkomaanmatkalla. Hän palasi kiireellisesti takaisin Suomeen, missä hänellä todettiin harvinainen moyamoya-aivoverisuonisairaus.

Se voi pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarkteja tai aivoverenvuotoja. Potilaan leikkasi neurokirurgi Martin Lehecka.

– Toivon antamani lahjoituksen mahdollistavan sen, että muutkin vastaavassa tilanteessa olevat potilaat voivat saada yhtä hyvän hoidon, lahjoituksen tehnyt henkilö kertoo Husin tiedotteessa.

Lahjoituksen kohdistustarkkuus ja kokoluokka poikkeuksellisia

Hus-kuntayhtymän toimitusjohtajan Juha Tuomisen mukaan on erittäin harvinaista, että yksityishenkilön lahjoitus kohdistuu tarkkaan lääketieteen tiettyyn osa-alueeseen.

– Testamenttilahjoitukset Husia lähellä oleville säätiöille voivat olla esimerkiksi oma asunto tai kesähuvila, eli kyllä sielläkin mittavia rahasummia esiintyy. Mutta se, että näin suuri lahjoitus, mikä nyt neurokirurgiaan saatiin, tulee yksityishenkilöltä suoraan kliiniseen toimintaan, on perin harvinaista.

Lahjoittaja oli määritellyt rahan käyttötarkoituksen erittäin tarkkaan, joten Husilla ei ollut Tuomisen mukaan niiden käytössä kovinkaan suurta harkinnan varaa. Rahoilla hankitaan mikroneurokirurgian huippuvalmennuskeskukseen pääasiassa laitteita ja tarvikkeita.

Suosittelemme sinulle