Hyppää sisältöön

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen on kuollut

Hermunen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Anna-Kaisa Hermunen kuvattuna vuonna 2013. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen on kuollut 71-vuotiaana. Hän kuoli eilen maanantaina pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana kotonaan Laukaassa. Hermusen siskonpoika vahvistaa asian STT:lle.

Hermunen oli syntynyt Laukaassa Keski-Suomessa vuonna 1948. Hän työskenteli Yleisradiossa vuosina 1972–1985 uutis- ja ajankohtais- sekä aluetoimittajana. MTV:llä Hermunen toimi vuosina 1985–2001 muun muassa taloustoimittajana ja oman talk shownsa juontajana.

Katsojille jotain uutta

Hermunen haastatteli ohjelmassaan lukuisia julkisuuden henkilöitä. Hän kertoi tavoitteensa olevan se, että hän tarjoaa katsojille jotain uutta ja “laajemman tason ajattelemista”.

– Meillä luodaan ikoneja ihmisistä, siitä millaisia he ovat. Halusin repiä niitä auki. Siellä Lenitakin näytti karvansa ja Katri-Helena ja Esko Salminen olivat upeita, Hermunen kommentoi Suomen televisio -ohjelman haastattelussa vuonna 2007.

Räväkkä ja persoonallinen Hermunen antoi kasvot talk showlle. Se tarkoitti, että myös hän eli elämänsä julkisuudessa. Palautetta tuli. Se koski milloin runsasta määrää sormuksia, milloin jonkun mielestä liiallista elehtimistä.

Kun Hermunen kertoi avoimesti kokemastaan burn outista, kommentit olivat kuitenkin vain myönteisiä.

– Ehkä olen ollut ainoa virallistettu hullu toimittaja tässä maassa, mutta halusin kertoa sen, että auttaisin ihmisiä. Siitä ei ole tullut kuin yksi negatiivinen palaute, Hermunen kertoi Suomen televisio -ohjelmassa.

Jos kiroilu ei lopu, Hermunen lähtee

Vuonna 2013 Hermunen vieraili Arto Nybergin ohjelmassa. 65-vuotias konkaritoimittaja puhui mieliaiheestaan journalismista.

Hän kritisoi mediaa nopeuden tavoittelusta, jota Hermusen mielestä tehtiin perinpohjaisuuden kustannuksella. Hermunen antoi palautetta myös pinnallistumisesta, kaupallistumisesta ja toimittajien yleissivistyksen katoamisesta.

Samalla kertaa saatiin maistiaisia Hermusen kuuluisasta temperamentista. Ohjelmassa piipahtanut muusikko Teemu Bergman viljeli tiuhaan voimasanoja. Hermunen ilmoitti, että jos kiroilu ei lopu, hän marssii ulos ohjelmasta.

Hermunen jatkoi kolumnistina

Hermunen-ohjelma lopetettiin vuonna 2001 MTV:n ison saneerauksen yhteydessä. Sen jälkeen Hermunen toimi yrittäjänä ja sai elantonsa viestintäkoulutuksesta, esiintymisistä ja kirjoittamisesta.

Hermunen tunnettiin myös kolumnistina. Hän toimi vuosikausia sanomalehti Keskisuomalaisen vakiokolumnistina ja kirjoitti televisiosta Kaleva-lehteen.

Hermusella oli pitkään kesäpaikka kotitilallaan Laukaan Varjolassa Kuusankosken rannalla. Myöhemmin hän muutti kokonaan Laukaaseen asumaan, siskonpoika kertoi STT:lle.

Ylen toimittaja vieraili Hermusen kotitilalla vuonna 2011. Tuolloin Hermunen kertoi, että oman tv-ohjelman loppuminen tuli aikanaan tarpeeseen: Julkisuusmyllyn loputtua hän löysi itsensä.

Tärkein elämänviisaus oli se, että katkeroitua ei pidä. Se syö ihmistä.

– Meidän pitää oppia asioita, kun me vanhennumme ja meille tapahtuu. Potkut olivat erittäin hyvä asia, kun aikaa oli mennyt pari vuotta. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä kivempaa tämä on. Onnellisin ja tasapainoisin vaihe elämässä on nyt, Hermunen sanoi.

Lue lisää:

Anna-Kaisa Hermunen kritisoi toimittajia

Suomen Televisio: Hermunen haastattelussa

Juttua on päivitetty kauttaaltaan 14.5.2019 klo 17:05.

Suosittelemme sinulle