Hyppää sisältöön

Republikaanit haluavat muuttaa abortin sallivaa perustuslakia – Alabamassa aborttia ei sallittaisi edes raiskauksen uhrille

Republikaanien kontrolloima Alabaman senaatti ei hyväksynyt demokraattien ehdotusta, jossa raiskauksen tai insestin uhriksi joutuneelle sallittaisiin abortti. Laki on kuitenkin perustuslain vastainen.

Alabaman kuvernööri Kay Ivey allekirjoitti keskiviikkona Yhdysvaltain tiukimman aborttilain. Kuva: EPA
Markus Heikkilä

Yhdysvalloissa abortinvastaisia lakeja ajetaan läpi ennen kaikkea republikaanijohtoisissa osavaltioissa. Republikaanien tavoitteena on saada korkein oikeus muuttamaan vuoden 1973 linjausta.

Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi vuonna 1973 Roe vastaan Wade -nimellä tunnetussa tapauksessa, että naisella on laillinen oikeus aborttiin Yhdysvalloissa.

Linjaus kuitenkin salli osavaltioiden asettaa rajoituksia toimenpiteille siitä eteenpäin, kun sikiö voisi olla elinkelpoinen kohdun ulkopuolella. Poikkeuksena ne tilanteet, joissa naisen terveys olisi vaarassa. Sikiön elinkelpoisuus on yleisesti käsitetty 22–24 viikon ikäisestä eteenpäin.

Presidentti Donald Trump on nimittänyt kautensa aikana korkeimpaan oikeuteen kaksi uutta konservatiivituomaria, Neil Gorsuchin ja Brett Kavanaugh'n. Tämän myötä konservatiiveillä on nyt enemmistö korkeimmassa oikeudessa liberaaleihin nähden luvuin 5–4.

Aborttilaista on tulossa ensi vuoden presidentinvaalien kuuma puheenaihe, mikä tiedetään myös Trumpin kampanjaleirissä.

Korkeimman oikeuden puheenjohtajan John Robertsin uskotaan kuitenkin olevan mahdollisesti eri mieltä muiden konservatiivien kanssa, mikäli aborttilaki päätyy korkeimman oikeuden äänestettäväksi.

CNN:n lakianalyytikon Joan Biskupicin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Roberts on huolissaan korkeimman oikeuden maineesta sekä siitä, minkälaisena korkeimman oikeuden puheenjohtajana hänet itsensä tullaan muistamaan.

Roberts on itse ollut sitä mieltä, että Roe vastaan Wade -linjaus oli väärä, mutta hän on myös sanonut, että tuomareiden tehtävä ei ole kumota ennakkotapauksia vain siksi, että ne ovat olleet tuomareiden mielestä vääriä.

Demokraattileiristä äänekästä kritiikkiä

Demokraattien presidentinvaalien kärkiehdokkaat Joe Biden ja Bernie Sanders nousivat barrikadeille vastustamaan abortinvastaisuutta.

– Roe vastaan Wade on vakiintunut laki, eikä sitä pidä muuttaa. Valinnan pitää olla naisella ja hänen lääkärillään, Biden sanoi.

– Abortti on perustuslaillinen oikeus. Alabaman päätös on räikeästi perustuslain vastainen ja loukkaa naisen oikeutta päättää hänen omasta vartalostaan, Sanders kommentoi.

Alabaman kuvernööri allekirjoitti abortinvastaisen lain

Alabaman osavaltio hyväksyi tiistaina abortinvastaisen lain.

Uusi laki tekee abortin laittomaksi lähes joka tilanteessa, myös raiskaustapauksissa. Ainoa poikkeus abortin sallimiselle Alabamassa uuden lain myötä on, mikäli abortin avulla turvataan äidin terveys.

Abortin kieltävä laki hyväksyttiin jo aiemmin osavaltion edustajainhuoneessa. Keskiviikkona Alabaman kuvernööri Kay Ivey allekirjoitti lain.

Laki astuu voimaan aikaisintaan kuusi kuukautta sen jälkeen, kun kuvernööri on allekirjoittanut sen. Kansalaisjärjestö American Civil Liberties Unionin (ACLU) ja muiden ryhmittymien odotetaan kuitenkin vievän asian oikeuteen.

Toisaalta laki on perustuslain vastainen, joten se ei todennäköisesti ole toimeenpanokelpoinen. Tämän tiedosti myös kuvernööri Ivey.

– Lakia tukevat uskovat, että korkeimman oikeuden on aika arvioida tätä tärkeää asiaa uudelleen, Ivey sanoi Reutersin mukaan keskiviikkona antamassaan lausunnossa.

Alabaman lakiesityksen mukaan abortin suorittavalle henkilölle voitaisiin määrätä 10–99 vuotta vankeutta. Nainen, jolle abortti tehtäisiin, ei kuitenkaan olisi rikosoikeudellisessa vastuussa.

Republikaanien kontrolloima Alabaman senaatti ei hyväksynyt demokraattien ehdotusta, jossa raiskauksen tai insestin uhriksi joutuneelle sallittaisiin abortti.

Aborttioikeutta rajoittavia lakialotteita on esitetty Yhdysvalloissa tänä vuonna jo 16 osavaltiossa. Neljässä näistä, Georgiassa, Mississippissä, Kentuckyssa ja Ohiossa kuvernööri on myös allekirjoittanut lain.

Lakialoitteissa kielletään abortti, mikäli alkion sydämenlyönnit ovat löydettävissä.

Suosittelemme sinulle