Hyppää sisältöön

San Francisco kieltää kasvot tunnistavan teknologian käytön poliisilta ja hallituksen virastoilta

Kasvojentunnistusohjelmien tiedetään toimivan epävarmasti esimerkiksi naisten tai tummaihoisten kohdalla.

Tekoälyyn ja valvontakameroihin perustuva kasvojentunnistusteknologia voisi tunnistaa esimerkiksi kadulla kulkevien ihmisten henkilöllisyydet. Kuvituskuva. Kuva: Andriy Popov / AOP

Yhdysvalloissa San Francisco on kieltämässä kasvojentunnistusteknologian käytön ensimmäisenä amerikkalaiskaupunkina.

Kielto ei kuitenkaan koske lentoasemia ja muita liittovaltion tasolla säänneltyjä laitoksia.

Lain voimaantulon jälkeen myös kaikki uusi valvontateknologia täytyisi hyväksyttää kaupungin viranomaisilla.

The Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan San Franciscon hallintoneuvosto kannatti uutta lainsäädäntöä äänin 8-1. Päätöksen myötä viranomaiset eivät saa tunnistaa tekoälyohjelmiston avulla videotallenteella tai valokuvassa esiintyvän ihmisen henkilöllisyyttä.

Teknologia aiheuttaa riskejä

The Washington Postin mukaan yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia puolustavat tahot katsovat, että kasvojentunnistusteknologiaa voidaan käyttää ihmisten massavalvontaan ja se voi johtaa vääriin pidätyksiin.

Lakiesityksen kannattajien mukaan nykyinen teknologia on toiminnaltaan epävarmaa ja sen käyttö loukkaa tarpeettomasti ihmisten yksityisyyttä.

Britannialaiset tutkijat kehittävät kasvojentunnistusohjelmistoa National Physical Laboratoryssa Lontoossa.. Kuva: AOP

Kasvojentunnistusohjelmien tiedetään toimivan epävarmasti esimerkiksi naisten tai tummaihoisten kohdalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Kiinassa viranomaiset käyttävät laaja valvontakameroiden verkostoa ja kasvojentunnistusteknologiaa maan islaminuskoisen uiguurivähemmistön seurantaan.

Kielto voi hankaloittaa rikosten torjuntaa

Lakiesityksen arvostelijoiden mukaan teknologian kieltäminen vaikeuttaa rikosten torjuntaa ja totaalikieltoa parempi päätös olisi ollut määräaikainen kielto.

Lakiesityksestä äänestetään vielä toisen kerran ensi viikolla. Jos se hyväksytään myös tuolloin, laki astuu voimaan.

Myös San Franciscon lahden toisella puolella sijaitseva Oaklandin kaupunki harkitsee vastaavanlaista kasvojentunnistusteknologian kieltoa.

Suosittelemme sinulle