Työnhaku on työlästä puuhaa. Pahimmillaan monen tunnin hakemusrumbasta jää hakijalle vain paha mieli, kun sähköpostiin kilahtaa jälleen yksi torjuntaviesti.
Kuvio kuormittaa sekä hakijoita että yritystä. Ratkaisua haetaan nettikaupoistakin tutusta chattailystä.
Rekrybotti on nettisivuille asennettava ohjelma, joka aloittaa keskustelun avoimia työpaikkoja selailevan kanssa. Muutamalla avainkysymyksellä botti selvittää hakijan osaamisen ja kartoittaa, kannattaako hakijan jättää yhteystietonsa.
– Sinun ei tarvitse käyttää tunteja siihen, että hiot ansioluettelon ja hakemuksen kuntoon. Voit vaikka bussimatkalla muutamassa minuutissa jättää yhteystietosi botin kautta, laskutusyritys Ropo Capitalin HR-päällikkö Jenna Kokkonen kertoo.
Yritys otti botin osaksi rekryjään tänä keväänä.
Minuutin keskustelu ratkaisee
Bling!
– Moi teknologiaosaaja! Mikä näistä työtehtävistä kiinnostaisi sinua eniten?
Botti kysyy keskustelussa helppoja kysymyksiä hakijan taustoista ja työkokemuksesta. Hakija klikkailee vaihtoehdoista parhaiten itseään kuvaavan. Avoimeen kenttään jätetään esimerkiksi nimi ja puhelinnumero.
Koko keskustelu on ohi reilusti alle minuutissa.
Kuopiolainen Ropo Capital otti rekrybotin käyttöön huhtikuun alussa. Samoin on tehnyt jo parikymmentä muuta Suomessa toimivaa yritystä. HR-päällikkö Jenna Kokkonen kertoo, että chattaily madaltaa huomattavasti yhteydenoton kynnystä.
Pelkän teknologian varaan rekrytointi ei kuitenkaan jää. Keskustelun jälkeen HR-päällikkö saa ilmoituksen botilta.
Jos hakija vaikuttaa kiinnostavalta, Kokkonen tarttuu luuriin.
Toistaiseksi ainoa peluri Suomessa
Verkkosivuilla apuaan tarjoavat, näytölle ponnahtavat chatit eivät ole enää uusi juttu. Bottiteknologiaa on jo käytetty paljon asiakaspalvelussa ja myös esimerkiksi Yle Kioskin vaalibotissa.
Rekrybisnekseen botti tekee kuitenkin vasta tuloaan.
Ensimmäiset nimenomaan rekrytointiin erikoistuneet botit ovat tulleet Suomessa käyttöön viime vuoden lopulla. Teknologiaa tarjoavan Leadoon markkinointijohtaja Santtu Kottila arvioi, että botit yleistyvät kovaa vauhtia.
– Ne ovat koko rekrytointialan kiinnostavimpia trendejä. Ei välttämättä sen takia, että kyse on robotiikasta ja boteista vaan siksi, että ne helpottavat työnhakua tosi monella tavalla, arvioi Kottila.
Isossa kuvassa rekrybotti ei juurikaan eroa verkon erilaisista kyselyistä. Ohjelma tallentaa keskustelun yrityksen tietokantaan ja lähettää ilmoituksen HR-päällikölle. Kottilan mukaan juju piilee botin vuorovaikutuksellisessa otteessa.
– Se rakentaa haastattelun dialogin muotoon ja jättää vuorovaikutuksellisen fiiliksen, Kottila arvioi.
Markkinointiteknologiayritys on tuonut rekryyn sopivaa bottiteknologiaa markkinoille viime vuoden lopulta lähtien.
– Aiemmin ei ole ollut teknologiaa, joka tekisi rekrybotin käytöstä helppoa ja nopeaa. Meillä ei ole tällä hetkellä kilpailijoita Suomessa. Globaalisti on toki muutamia pelureita, jotka ovat samalla pelikentällä, kertoo Kottila.
Yksi pelureista on Mya, josta Guardian kirjoitti viime vuonna.
Ensimmäinen bottirekry tehtiin jo
Yritykset toivovat pääsevänsä rekrybotin avulla käsiksi jo työelämässä oleviin huippuosaajiin, jotka eivät aktiivisesti etsi uusia työmahdollisuuksia.
Ropo Capitalin ensimmäinen botin avustuksella palkattu it-osaaja aloittaa työssään muutaman vikon kuluessa.
– Teknologia-ala on aika kuuma. Siellä osaajia rekrytoidaan enemmän kuin on tarjolla. Siihen yritämme tällä iskeä, Ropo Capitalin teknologiajohtaja Ilkka Sammelvuo sanoo.
Seuraavaksi yritys valjastaa robotin asiakaspalvelua koskeviin työntekijähakuihinsa.
Onko perinteisen työhakemuksen voittanutta? Keskustele aiheesta!
Lue lisää:
Lisääntyykö syrjintä työnhaussa? Tekoäly seuloo entistä useammin hyvät akanoista