Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yle Urheilu esitti Jukka Jaloselle yhden kysymyksen, sitten alkoi uskomaton jyrinä USA-ottelun oikeusmurhasta: "Ne kusettivat meitä suoraan silmään!"

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen antoi täyslaidallisen kritiikkiä Kansainväliselle jääkiekkoliitolle.

Jukka Jalonen
Jukka Jalonen ihmettelee jääkiekon MM-kisojen kurinpitoa. Kuva: AOP
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

KOSICE. Leijonien harjoitusten jälkeen median eteen käveli rauhallisen ja rentoutuneen oloinen mies. Päävalmentaja Jukka Jalonen oli silminnähden hyvällä tuulella, vaikka Suomen joukkueen kokemasta oikeusmurhasta oli kulunut vain pari päivää.

USA-ottelun jatkoajalla Clayton Keller potkaisi raukkamaisesti Juhani Tyrväistä, mutta selvisi törkeästä teostaan ilman jäähyä. Myöskään kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) kurinpitoryhmä ei langettanut Kellerille pelikieltoa. Ainoa seuraamus oli pelaajan saama varoitus.

Jukka Jalonen, miten kovalla koetuksella oikeudentajusi on ollut?

– Kyllähän tässä on tunteisiin päässyt vähän menemään, eihän sille mitään voi. Tietenkin tuomareille voi sattua virheitä, mutta ei kukaan tuollaista pelaajaa (Keller) arvosta, joka potkii toisia jäällä, takaa päin, luistimella, ylöspäin, ja vielä jalkojen väliin. Tuomarille sattui pikku virhe, ei viitsinyt viheltää, ei uskaltanut viheltää. Mutta isoin virhe sattui kyllä IIHF:n kurinpitokomitealle. Ne antoivat pikku varoituksen pelaajalle, joka sen tempun teki.

– Kyllähän se kertoo siitä, että eihän niillä (IIHF:n kurinpitokomitealla) ole mitään virkaa. Ne ei kunnioita peliä, eikä arvosta pelaajia ja pelaajien terveyttä pätkääkään. Siitä tässä on kysymys. Viesti on se, että saat potkia jäällä toista luistimella. Pelikieltoa ei tule, jos ei tule mitään semmoista vammaa, että lähtee henki. Se on aina uhkana, kun tekee tuommoisen teon.

– Miksi näin on päässyt tapahtumaan, sitä on aika vaikea ymmärtää maalaisjärjellä. Joka on ollut vähääkään jääkiekon kanssa tekemisissä, tajuaa että potkiminen on yksi vakavimpia ja törkeimpiä tekoja mitä jäällä voi tehdä. Viesti on se, että ”no problems”. Ihan naurettava juttu.

– Tässä on mielenkiintoista se, että palaverissa pari päivää ennen kuin kisat alkoivat, niin selkeästi kerrottiin, että teko on ratkaiseva, ei seuraus. No nyt tässä ei tullut mitään isoa vammaa, mutta teko oli tosi törkeä. Mutta se olikin nyt kääntynyt, ne kusettivat meitä suoraan silmään! Ihan puuta heinää.

"Ei heillä ole mitään vastuuta!"

Jaloselta kysyttiin, mitkä olivat perustelut sille, että rangaistusta ei annettu.

– Se ei ollut heidän mielestään vaarallinen. Eli se perustui heidän mukaansa siihen, että ei loukkaantunut, niin ei ollut vaarallinen. Jos potkaisee luistimella toista, niin mun mielestä se on aika helvetin vaarallinen! Joka kerta! Tuolta joku valtimo auki, lyö päänsä jäähän kun kaatuu (potkun seurauksena)… Ei siinä ole mitään järkeä. Tuommoiset ihmiset (IIHF:n kurinpidossa), miten ne voivat olla noissa hommissa? Pitäisi saman tien pistää kaikki kilometritehtaalle.

– Mikäs tää liigan kurinpitäjä on… Liusjärvi, (Sampo) Liusjärvi on siinä ryhmässä. Yritin soittaa hänelle, mutta ei vastannut. Olisin kysynyt, että olitko paikalla päättämässä, koska joskushan puheenjohtaja tekee itse päätökset, eikä siellä ole muita paikalla. Jos siellä on seitsemän, vai kuusiko niitä on, niin olivatko kaikki sitä mieltä, että oikeasti tuosta ei pidä antaa pelikieltoa. Jos olivat, niin he ovat kaikki ihan väärässä paikassa. Kyllä nyt jokainen sen tajuaa, ei kahta sanaakaan. Sitä päätöstä ei voi mitenkään puolustella.

Sampo Liusjärvi ei kuitenkaan kuulu MM-kisojen kurinpitoryhmään. Liusjärvi on IIHF:n kurinpitokomitean jäsen, mutta kisoihin valitaan aina erillinen ryhmä. Liusjärveä ei ole koskaan valittu MM-kisoissa toimivaan kurinpitoryhmään. Hän kertoi asiasta Yle Urheilulle.

MM-kisojen kurinpitoryhmässä on yhteensä 12 jäsentä, joista päätöksiä on tekemässä kerralla viisi. Ryhmän johtaja on sveitsiläinen Christian Hofstetter, joka toimii IIHF:n urheilujohtajana (Sport director).

Päävalmentaja Jaloselta kysyttiin, miksi IIHF:n toiminnassa toistuvat samat ongelmat vuodesta toiseen.

– Ei heillä ole mitään vastuuta! Vaikea sanoa. Kyllä me tiedämme, että jos olisi mennyt toisin päin. Jos vaikka joku italialainen, kahden passin jätkä olisi potkaissut vaikka (USA:n) Patrick Kanea takaapäin, niin mitä luulette, istuisiko nyt pelikiellossa? Kaikki tietävät, että kyllä, ihan varmasti. Piste. Se tässä on erittäin surullista.

Juttuun täydennetty 15.5.2019 klo 18.45 tieto, että Liusjärvi ei kuulu MM-kisojen kurinpitoryhmään.

Lue lisää:

Leijonat kärsi tuomarivirheestä – Jukka Jalonen raivona USA:n voittomaalia edeltäneestä tilanteesta: "Tuomarilta lirahti housuun"

Leijonille MM-turnauksen avaustappio – Larkin ratkaisi trilleriottelun USA:lle jatkoajalla

Leijonien NHL-vahvistus jätti välipäivän treenit väliin – "Tilannetta arvioidaan päivä kerrallaan"

Suosittelemme