Hyppää sisältöön

Katso kello 20: Käynnit sukupuoli-identiteetin tutkimuksissa kasvavat nopeasti – miten nuoret puhuvat sukupuolista?

Suomessa noin 750 alaikäistä on hakeutunut transtutkimuksiin vuodesta 2011 lähtien, määrä kasvaa vauhdilla.

Sukupuolineutraalin vessan kyltti.
Käynnit sukupuoli-identiteetin tutkimuksissa kasvavat nopeasti. Miten nuoret puhuvat sukupuolista? Studiossa sukupuolenkorjaustaan katuva "Sametti", tyytyväinen transnainen Julia Suikki sekä nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala. #sannikkaukkola
Hanna Asikainen

Suomessa jo noin 750 alaikäistä on hakeutunut sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin sen jälkeen, kun se tuli mahdolliseksi vuonna 2011. Alaikäisille tehtyjen lähetteiden määrä on kasvanut vuosittain.

Yksi syy hoitoon hakeutuvien määrän nopeaan kasvuun on, että hoidon saanti alaikäisenä on ylipäätään tullut mahdolliseksi, kuvailee nuorisopsykiatrian ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Toisaalta Kartiala kohtaa työssään myös nuoria, jotka etsivät sukupuoli-identiteetistä apua laajempaan ongelmaan.

– Sellaisille nuorille, joilla on huomattavia kehityksen ongelmia ja vaikeita psykiatrisia häiriöitä, heillä voi olla ajatus, että sukupuolta hoitamalla voitaisiin jotenkin nopeasti ratkaista kaikki ne ongelmat, joita jo vuosia on kasaantunut.

Sukupuolenkorjaushoitoja ei voida aloittaa nuorilla, joiden identiteetin muodostaminen on vielä pahasti kesken. Joillekin ahdistus omasta sukupuolesta voi olla ohimenevää.

– Olen nähnyt toki nuoria, joiden identiteetti on jo niin vakiintunut, että hoitoihin lähtöä uskaltaa jo suosittaa, Kartiala kertoo.

Nykyisin Suomessa alaikäinen voi saada murrosikää jarruttavaa blokkerihoitoa. Lisäksi sukupuolta korjaavien hormonihoitoja voidaan aloittaa kansainvälisten suositusten mukaan aikaisintaan noin 16-vuotiaana.

Sukuelinkirurgiaa Suomessa ei tehdä alle 18-vuotiaille.

Miten nuoret puhuvat sukupuolista? Tästä aiheesta perjantain Sannikka & Ukkola -ohjelmassa keskustelemassa sukupuolenkorjaustaan katuva “Sametti”, tyytyväinen transnainen Julia Suikki sekä nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala. Yle TV1:ssä kello 20.00.

Lue lisää:

Voiko nuoren sukupuolta korjata? 750 alaikäistä on hakeutunut sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin

Lapseni kertoo olevansa muuta sukupuolta – miten tuen? 10 vinkkiä vanhemmille

Argentiinassa sukupuolen korjaaminen onnistuu omalla ilmoituksella ja 17-vuotias Aaron Armeya tallentaa sen someen kaikkien nähtäväksi – katso minidokumentti

Tommi Kinnusen kolumni: Koululaisen sukupuoli ei poliitikolle kuulu

Suosittelemme sinulle