Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pöytätenniksen EM-karsinnat saattavat mutkistaa Benedek Olahin olympiaunelmia – "Aika älytön systeemi"

Ranskan pöytätennisliigan mestaruutta juhlinut Benedek Olah kamppailee heti loppuviikolla Suomen maajoukkueen EM-karsintaotteluissa Helsingissä.

Benedek Olah
Benedek Olahin kisaviikko on kiireinen. Kuva: EPA
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore Ranskan liigan mestari Benedek Olah on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on ollut mukana voittamassa suuren eurooppalaisen pöytätennismaan mestaruutta. Olah juhli mestaruutta Jura Morezin joukkueen riveissä.

– Tämä nousee ehdottomasti viiden kovimman saavutukseni joukkoon. Minun piti pelata koko vuosi älyttömän hyvin ja sain kunnian nostaa mestaruuspystin ilmaan koko joukkueemme puolesta, tyytyväinen Olah kertoi Yle Urheilulle.

Olah oli mielissään siitä, että pelikaverit huomioivat hänen merkittävän panoksensa joukkueen hyväksi.

– Tämän kauden tavoitteeni oli pelata sarjassa paljon paremmin kuin edellisellä kaudella. Nyt olen melko varma, että pystyn jatkamaan pelaamista täällä ainakin pari seuraavaakin vuotta, Olah mietti.

Ranskan liiga on niin kovan tason sarja, että Olahin mukaan Jura Morez lukeutuu koko Euroopan kovimpiin seurajoukkueisiin.

– Jura Morez kuuluu ihan varmasti kolmen kärkeen Euroopan kaikista seurajoukkueista. Voisimme vallan hyvin haastaa parhaita joukkueita niin Venäjältä kuin Saksastakin, Olah avasi Ranskan liigan kovuutta.

EM-karsinnoissa hurjasti rankingpisteitä panoksena

Olah ei kuitenkaan ehdi juhlia pitkään, sillä jo viikonloppuna odottavat tärkeät EM-karsintapelit Helsingissä. Suomen kanssa EM-lipuista taistelevat Bulgaria, Luxemburg ja Turkki. Lohkon kaksi parasta joukkuetta selviytyy EM-kisoihin.

Olahilla on myös henkilökohtaisesti paljon pelissä. Jos Suomi jää ilman EM-kisapaikkaa, Olah menettää roimasti rankingpisteitään ja tie Tokion olympiakisoihin mutkistuu. EM-paikan karatessa Olah menettäisi 900 pistettä.

– Jos en voita kaikkia otteluitani, niin Suomen pääsy EM-lopputurnaukseen käy erittäin vaikeaksi. Ja jos emme pääse jatkoon, niin menetän roimasti maailmanlistan pisteitäni, Olah mietti.

– MM-kisojen osalta tilanne on sama kuin EM-kisoissa. Jos jäämme ulos EM- ja MM-kisoista, menetän yhteensä 1 800 pistettä. Aika älytön systeemi, koska joukkuekisojen tulokset vaikuttavat niin paljon henkilökohtaiseen rankingiin, Olah sanoi.

EM-kisapaikka on tiukassa, mutta mahdollisuuksien rajoissa.

– Tulee ihan hulluja taisteluita, jokainen piste voi olla ratkaisevan tärkeä. Meillä on mielestäni fifty-fifty-mahdollisuudet EM-kisapaikkaan, mutta homma tulee olemaan vaikea, Olah arvioi.

Olah on tuoreimmalla maailmanlistalla 82. sijalla. Pitkän tähtäimen tavoitteena on pääsy Tokion vuoden 2020 olympiakisoihin. Olahilla on kaikki edellytykset hankkia olympiapaikka. Hän oli jo mukana Rion olympiakisoissa.

– Jos pystyn muuallakin yhtä tasaisiin esityksiin kuin Ranskan liigassa, uskon nousevani maailmanlistalla jopa 30. sijan tienoille, Olah teki laskelmia.

Olahilla riittää kiireitä Helsingin EM-karsintojen jälkeenkin, kun miehen kisakalenterissa odottavat Kiinan avoimet ja Hongkongin avoimet. Aasian kilpailut pelataan touko-kesäkuun vaihteessa.

Ylen lähetykset EM-karsinnoista

Lauantai 18.5.

Yle Areena klo 13.55
Turkki – Suomi

Yle Areena klo 18.55
Suomi - Bulgaria

Sunnuntai 19.5.

Yle Areena klo 10.55, TV2 klo 14.30
Suomi - Luxemburg

Lue lisää:

Olah juhli Ranskan mestaruutta, mutta kiirehtii jo Suomeen – Yle näyttää ratkaisevan EM-karsintaturnauksen

Benedek Olah taipui korealaisen kyydissä, Olahin ja Naumin taistot jatkuvat vielä nelinpelissä

Omituinen yksityiskohta Ruotsin uuden urheilusankarin MM-sensaatiossa herättää hilpeyttä – "Tällaista ei varmasti ole tapahtunut koskaan"

Suosittelemme sinulle