Hyppää sisältöön

Konkarivalmentaja on todistanut joukkuevoimistelun muutosta fyysiseksi huippu-urheiluksi – nöyrästi töitä paiskiva OVO Team lumoaa lennokkaalla energiallaan

Nuori OVO Team joutui viime vuoden MM-kisoissa tyytymään neljänteen sijaan. Nyt tavoitteena on nousta takaisin mitalikantaan.

Nuoren OVO Teamin hypyissä riittää ilmaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Emma Hyyppä

Olarin Voimistelijoiden kotisali Espoossa kuhisee pieniä voimistelijanalkuja, heidän vanhempiaan ja muita voimistelun ystäviä. Seuran joukkuevoimisteluylpeys, OVO Team, saa estradille astuttuaan raikuvat suosionosoitukset. Iloinen musiikki tempaa yleisön nopeasti mukaan lumoavaan esitykseen.

– Meidän tavoitteemme on antaa yleisölle elämys. Kun katsojat menevät illalla nukkumaan, he muistavat ihanat tytöt ja sen ihanan fiiliksen, OVO Teamin päävalmentaja Anneli Laine-Näätänen kertoo Yle Urheilulle.

OVO Teamin kausi huipentuu viikonloppuna Cartagenassa Espanjassa kilpailtaviin joukkuevoimistelun MM-kilpailuihin. Espoolaisjoukkueen odotukset ovat nyt palkintokorokkeella: tavoitteena on mitali, mutta valmentaja Laine-Näätästä "ei haittaa, jos se on kultainen".

Alkukauden huikea menestys on nostanut tavoitteet korkealle. Ensimmäinen maailmancupin osakilpailu maaliskuussa Bulgariassa toi voiton hyvillä pisteillä. Toisesta osakilpailusta Singaporesta tuliaisina oli pronssia.

Viime vuoden MM-kilpailuissa joukkue sijoittui neljänneksi. Se oli pettymys, vaikka odotukset nuorelle joukkueelle eivät olleet korkealla. 15–18-vuotiaista voimistelijoista koostuva joukkue on vielä tänäkin vuonna kovin nuori, mutta vuoden lisäkokemus naisten sarjassa on tuonut tekemiseen varmuutta.

– Se vaikutti enemmän viime vuonna, koska suurin osa meistä oli sarjanousijoita. Meillä ei ollut vielä sitä naisellisuutta tekemisessä, mutta nyt se alkaa jo tulla, OVO Teamin vasta 15-vuotias kapteeni Aurora Kapanen kertoo.

Kapteeni Aurora Kapanen voimistelee toista vuottaan OVO Teamissa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Viimevuotinen joukkue jatkoi lähes samana tähän kauteen, mikä on harvinaista joukkuevoimistelussa. Joukkueen rungon pysyminen samana on Anneli Laine-Näätäsen mukaan eduksi.

– Tytöt ovat tottuneet harjoittelemaan yhdessä ja liikekieli on enemmän samannäköinen, kun tehdään paljon töitä yhdessä.

Vaikka suurimmalla osalla OVO Teamin urheilijoista on meneillään vasta toinen vuosi naisten sarjassa, on osa heistä saattanut olla Laine-Näätäsen valmennuksessa jo 6–7 vuotta. Aurora Kapanen on voimistellut nuoresta iästään huolimatta yhteensä kymmenen vuotta.

Innostus ja näyttämisen halu maailman parhaita joukkueita vastaan näkyy niin valmentajan kuin voimistelijoiden kasvoilta.

– Olemme aika nuori joukkue, joten me jaksamme hyvin ja kaikki hypyt näyttävät helpolta ja ne lentävät hyvin. Menemme kauden pääkisoihin tosi innoissamme näyttämään parastamme, Kapanen sanoo

Harjoitusmäärät ovat moninkertaistuneet lajin alkuajoista

Valmentaja Anneli Laine-Näätänen itse on toiminut eräänlaisena joukkuevoimistelun tienraivaajana Suomessa. Hän johdatti OVO Teamin lajin ensimmäisiin MM-kilpailuihin, jotka järjestettiin Helsingissä vuonna 2000.

Vuosituhannen taitteen jälkeen laji on kehittynyt fyysisemmäksi, mikä on myös nostanut harjoitusmääriä moninkertaisiksi. OVO Teamin seitsemän kertaa MM-kultaan luotsannut Laine-Näätänen on mielissään lajin muuttumisesta huippu-urheiluksi.

– Silloin vuonna 2000 saatettiin harjoitella viisi kertaa viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Nykyään meidän tytöt harjoittelevat kahdeksan kertaa viikossa, kolme tuntia kerrallaan, Laine-Näätänen sanoo.

Valmentajan läsnäolon merkitys on kasvanut lajin luonteen muuttuessa. Myös urheilijan vastuu kasvaa, kun suurista harjoitusmääristä palautuminen vaatii oikeita valintoja salin ulkopuolella.

Laine-Näätänen listaa tärkeimmiksi asioiksi urheilijoiden ahkeruuden ja nöyryyden harjoitussalilla sekä huippu-urheilijan elämäntavan noudattamisen arjessa.

– Minulla on onni, että olen saanut nöyrän porukan, joka on kova harjoittelemaan. Toivotaan, että se tuottaa viikonloppuna tulosta.

OVO Teamin kauden ohjelma on iloinen, mutta teknisesti vaikea. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kokenut valmentaja löytää vielä kaksi vuosikymmentä myöhemminkin uusia ideoita. Koreografiat joukkueilleen itse tekevä Laine-Näätänen kertoo, ettei naisten sarjassa ole nähty mitään tämän kauden ohjelman kaltaista.

Mukaansatempaavan ohjelman taustalla soi Anneli Sarin musiikki, joka kertoo tuulesta. Ohjelma osui heti napakymppiin, sillä sitä ei ole juurikaan tarvinnut muuttaa ensimmäisen maailmancup-kilpailun jälkeen.

– On vaikeaa tehdä iloista niin, ettei siitä tule lapsellista. Että se pysyy naisellisena ja uudenlaisena, Laine-Näätänen sanoo.

Suomen kaksi joukkuetta tarjoavat jokaiselle jotakin, sillä tamperelaisjoukkue Minettien ohjelma on tällä kaudella dramaattinen ja ajoittain synkkäkin. Kaksi eri tyylistä ohjelmaa saattavat tuoda Suomeen kaksi mitalia. Kova kilpailu puristaa molempia joukkueita parempaan.

– On tosi hyvä, että myös Suomessa on kova kilpailu kärkisijasta, eikä vain kansainvälisissä kisoissa. Kotimaan kisoissa pitää aina tehdä paras suoritus, että on siellä kullalla, Aurora Kapanen toteaa.

Minettien lisäksi OVOn kovin vastus tulee itänaapurista. Vaikea pysäytettävä on Madonna, viime vuoden maailmanmestari ja viimeisimmän maailmancup-osakilpailun voittaja. Viime vuoden MM-pronssimitalisti, Venäjän Express, näyttää vaihtaneen nyt paikkoja OVO Teamin kanssa.

– Express on tippunut nyt kahdessa edellisessä maailmancup-osakilpailussa neljänneksi. Me olemme siis menneet tänä vuonna niiden ohi, Laine-Näätänen hymyilee odottavaisena.

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut järjestetään Cartagenassa Espanjassa 17.-19. toukokuuta. Suomea edustavat naisten sarjassa OVO Team, Minetit ja Gloria.

Lue myös:

Valmentaja Titta Heikkilää ympäröinyt kritiikkimyrsky satutti, mutta lopulta vahvisti – Minetit janoaa MM-kultaa takaisin Tampereelle

Joukkuevoimistelussa tehdään suomalaishistoriaa – Veikko Pulkki otti rohkean hypyn naisten rinnalle

Suomalaiset jälleen mitaleilla joukkuevoimistelun maailmancupissa – Minetit paransi hienosti finaalipäivänä

Suomalaisväriä joukkuevoimistelun maailmancup-avauksen kärkisijoilla – OVO Team nousi voittoon, Minetit pronssille

Suosittelemme sinulle