Hyppää sisältöön

Sipilä yllätti: hallituksen kasaan saaminen vaikeaa, Rinne: Kaikkien puolueiden "painetilat" käyty läpi

Neuvotteluja vetävän Antti Rinteen mukaan "kukaan ei ole lähdössä neuvotteluista minnekään" ja Sipilän arvostelussa on kyse normaalista neuvotteluprosessin vaiheesta.

Rinne summasi päivän tapahtumat
Rinne summasi päivän tapahtumat
Tekijät

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi perjantaina eduskunnassa, että hallituksen kasaan saaminen viiden puolueen pohjalla on vaikeaa. Sipilän mukaan puolueiden erilainen arvopohja näkyy keskusteluissa ja talousasioissa ollaan "hurjan kaukana" edelleen.

– Olemme edelleen kaukana maalista, isot asiat ovat päättämättä, Sipilä sanoi keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

– Kaikenlaisia huhuja ja tietoja on liikkeellä, mutta yhdestäkään kynnyskysymyksestä keskusta ei voi peräytyä, koska mandaattimme on rajattu.

Sipilän mukaan viikonloppuna nähdään, mitä hallituksen muodostamisesta tulee. Hänen mukaansa keskusta tekee viikonlopun jälkeen seuraavan väliarvion tilanteesta.

Juha Sipilä vakuutti, että keskusta tekee täysillä töitä, että neuvottelut pääsisivät maaliin. Hänen mukaansa keskustan kädenjäljen täytyy kuitenkin näkyä selkeästi hallitusohjelmassa.

– Aika monessa kysymyksessä olemme yksin puolustamassa kestävää metsä- ja maataloutta, Sipilä sanoi.

  • Yle seurasi tässä artikkelissa hallitusneuvotteluiden kahdeksannen päivän käänteitä.

Rinne: Normaalia tuntojen purkamista

Sipilän kommentit herättivät vaihtelevia reaktioita muiden hallitusneuvotteluita käyvien puolueiden puheenjohtajan mielissä. Viiden neuvotteluja käyvän puolueen puheenjohtajat kokoontuivat perjantaina iltapäivällä Säätytalossa.

Neuvotteluiden vetäjä, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että aikatauluista syntyineitä paineita käytiin palaverissa läpi.

- Hyvässä hengessä käytiin läpi jokaisen puheenjohtajan osalta kaikkien puolueiden painetilat tällä hetkellä.

Rinne vakuutti että paineista huolimatta aikataulussa pysytään, eikä hallitusneuvotteluista kukaan ole lähdössä minnekään. Tuloksia odotetaan tiistaina.

- Minusta tilanne on hyvin hallinnassa ja hyvähenkisinä jatketaan, kuten tähän asti.

Ennen neuvotteluja Rinne arvioi, että Sipilän kommentit kuuluvat neuvotteluprosessiin.

– Neuvotteluihin kuuluu aina erilaisia vaiheita. Kun on parikymmentä vuotta neuvotteluissa mukana ollut, ei minulle ole mitään yllätystä tässä, Rinne sanoi iltapäivällä Säätytalolla.

– Hän kertoo tuntojaan ja se kuuluu neuvotteluprosessiin.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne antoi kommenttinsa medialle hallitusneuvotteluiden jatkuessa Säätytalossa Helsingissä 17. toukokuuta.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) tapasi mediaa pikaisesti perjantai-iltapäivällä.

Rinne ei ota kantaa Sipilän arvioon siitä, onko neuvottelujen maali kaukana. Puheenjohtajat aloittivat kokouksensa kello 15 aikaan.

– Niin kauan kuin kaikki on sovittu, yhtään asiaa ei ole sovittu, vielä on sovittavia asioita paljon.

Rinne toisti arvionsa, että hallitusohjelma on mahdollista saada kasaan ensi perjantaina

Henriksson paheksuu, Andersson yllättyi

Neuvottelijoista RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kummastelee Sipilän ulostuloa. Henrikssonin mukaan aikataulussa on edetty sovitusti.

– En tiedä missä pöydissä missä Sipilä on ollut, mutta niissä pöydissä missä minä olen ollut, aikataulu pitää, Henriksson sanoi ennen kuin puheenjohtajat aloittivat kokouksen iltapäivällä Säätytalossa.

Etenkin keskustan näkemys siitä, että puolue yksin puolustaa maataloutta, on Henrikssonin mielestä erikoinen.

– Ihmettelen Sipilää, tuntuu ikävältä että tulee viesti ulos, että keskusta on jäänyt yksin niissä kysymyksissä, Henriksson sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajalle Li Anderssonille Sipilän arvioi tuli hienoisena yllätyksenä. Hänen mukaansa työskentely ryhmissä on edennyt odotetusti.

– On annettu selkeä tehtävänanto: ensin käsitellään tilannekuvaa, ja sen jälkeen kun siirrytään konkretiaan, ryhmien pitää itse vastata siitä että kustannusvaikutuksia arvioidaan. Kaikki ryhmät tietävät sen, että priorisointia joutuu tekemään, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa hallitusohjelman valmistumisen takarajaa, ensi perjantaita, ei toistaiseksi ole syytä uudelleenarvioida.

- Ymmärtääkseni hallitusneuvottelut ovat käynnissä koko ajan ja edenneet ihan hyvin.

Sipilä: Hurja askel tarvitaan

Sipilä kiisti, että kyse olisi kriisistä, kun häneltä kysyttiin onko ulostulossa kyse neuvottelujen kriisiyttämisestä.

Sipilä ei halunnut ottaa suoraan kantaa siihen, onko Rinteen hallitusneuvotteluilla asettama aikataulu mahdoton, mutta hänen mukaansa viikonloppuna pitäisi päästä "hurja askel eteenpäin", jotta neuvottelut pysyisivät aikataulussa.

Rinteen puheet erilaisia

Rinne on ollut neuvotteluista harvasanainen. Aamulla hän kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että hallitukseen nousevien puolueiden talouskäsitykset alkavat olla lähellä toisiaan.

Rinne kertoi haluavansa pitää kiinni siitä, ettei keskeneräisistä asioista kerrota, koska se mutkistaa neuvotteluja.

Rinne ei halunnut kommentoida tänään Alma median puoluekannatusmittausta. Siinä SDP:n kannatus putosi 16,4 prosenttiin (siirryt toiseen palveluun). Ykköspaikalla on perussuomalaiset.

– Uskon, että työryhmissä tulee valmista tiistaina. Tavoitteena on yhä, että hallitusohjelma on kasassa ensi viikon perjantaina, Rinne sanoi.

Sen jälkeen on tarkoitus muodostaa hallitus ja valita ministerit. Tarkat päivämäärät Rinne lupaa kertoa myöhemmin.

Haavisto: Ei aihetta paniikkiin

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kommentoi Juha Sipilän purkausta illansuussa.

– Mitään paniikkinappulaa ei vielä tarvitse painaa, mutta tietysti tämä talous on haastava.

Haavisto arveli Sipilän turhautuneen siihen, etteivät ryhmät ole vielä taloudellisissa reunaehdoissa kiinni.

– Kaikki asiat ovat pöydällä, mutta raamit ovat tietysti tarpeellisia.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto haluaa laajentaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Se olisi mahdollista esimerkiksi joukkoistamalla. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Aiemmin aamulla Haavisto sanoi, että puolueilla on erilaisia käsityksiä siitä, miten ympäristöasiat otetaan huomioon hallitusohjelmassa.

Ympäristökysymykset on Haaviston mukaan otettava huomioon kaikissa asioissa, asuminen ja liikenne ovat vain yksi esimerkki. Se tarkoittaa myös, että se maksaa.

– En sanoisi, että tässä vielä mitään riitaa olisi esimerkiksi keskustan ja vihreiden välillä. Puolueilla on toki erilaisia näkemyksiä.

Näkemyseroista kertoo sekin, että vihreiden Haavisto ja keskustan Sipilä ovat käyneet keskusteluja myös kahden kesken.

Tavoitteena 75 prosentin työllisyysaste

Tänään hallitusneuvotteluissa kätiin läpi talouslukemia entistä tiheämmällä kammalla. Työ aloitettiin torstaina.

Tavoitteena on saada työllisyysaste nousemaan 75 prosenttiin.

– On pohdittu, miten osatyökykyiset saataisiin työllistettyä. Keinoja odotetaan nyt työryhmistä. Työtä tehdään myös viikonloppuna, sanoi Haavisto.

– Eri ryhmissä pohditaan myös, miten kansalaisten ääni tulisi paremmin läpi. Ajatuksena olisi, että asioita voisi joukkoistaa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi lyhyesti, että ratkaistavia kysymyksiä riittää.

– Kyllä tässä on päästy hyvin eteenpäin. Puheenjohtajien kokous on vasta iltapäivällä. Nyt tavataan ryhmän jäseniä ja juodaan kahvia.

Suosittelemme sinulle