Hyppää sisältöön

Kesän punkkikannasta odotetaan taas runsasta – Eläinlääkäri: "hörhövalmisteista" ei ole koirien punkkitorjunnassa mitään hyötyä

Asiantuntijat muistuttavat, että koirien punkkihäätö kannattaa aloittaa jo huhtikuussa.

Punkkeja pöydällä
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Anna Ronkainen

Ensimmäiset punkit ovat aktivoituneet jo lumien sulettua. Ne lähtevät liikkelle heti, kun on riittävän lämmintä. Jo kuuden, seitsemän asteen lämpötila riittää.

– Usein toukokuussa on runsaasti punkkeja eli ei tämä mitenkään aikaista ole. Tämä riippuu tietenkin siitä, että millä korkeudella ollaan, toteaa yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopiston biologian laitokselta.

Klemola myöntää, että tulevan kesän punkkikantaa on vaikea ennustaa. Hän kuitenkin uskoo, että punkkikanta tulee olemaan runsas.

– Ei ole mitään syytä olettaa, että määrä olisi oleellisesti erilainen kuin viime tai toissa kesänä.

Klemola muistuttaa, että punkkimäärä voi vaihdella alueellisesti paljon. Vain muutaman kilometrin säteellä voi olla vähän ja runsaasti punkkeja. Tähän vaikuttaa esimerkiksi sääolosuhteet.

– Saman alueen eteläisellä rinteellä punkeilla on suotuisammat olosuhteet kuin pohjoisella rinteellä, missä esimerkiksi lumi ei ole sulanut samaan aikaan, vertaa Klemola.

Koirien punkkilääkkeissä vain paikallisia saatavuusongelmia

Punkkikauden käynnistyminen on näkynyt vilkkautena sekä eläinlääkäriasemilla että apteekeissa.

Koiranomistajat ovat viime aikoina pyytäneet ahkerasti reseptilääkkeitä punkkien torjuntaan. Koirien lääkkeistä on ollut paikoin pulaa, mutta tukussa tuotteissa ei apteekkien mukaan ole ollut suuria saatavuusongelmia.

– Useimpia valmisteita on saanut tukusta normaalisti. Ongelmaa on ollut vain yksittäisten tuotteiden kohdalla, kertoo proviisori Susanna Ketonen Itä-Suomen yliopistosta.

Samaan aikaan kun reseptivalmisteiden suosio on kasvanut, on esimerkiksi punkkipantojen kysyntä laskenut.

– Paikallisvaleluliuokset ovat kuitenkin edelleen kaikkein suosituimpia, kertoo proviisori Ilkka Karvonen Niiralan apteekista Kuopiosta.

Kuopiolaisella eläinlääkäri Sinikka Sarpasella ja Ylen haastattelemilla proviisoreilla on koiranomistajille sama vinkki: punkkitorjunta kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin eli huomattavasti nykyistä aikaisemmin.

Sarpanen kertoo laittavansa omalle koiralleen punkkihäädön jo huhtikuun puolivälissä. Häädön hän on uusinut kesällä. Tätä Sarpanen suosittelee muillekin.

– Eläinten omistajat aktivoituvat huhti-toukokuussa. Punkit liikkuvat kuitenkin plus viidessä asteessa eli ne ovat liikkeellä jo aiemmin, muistuttaa proviisori Susanna Ketonen.

Eläinlääkäri ei usko luontaistuotteisiin

Eläinlääkäri Sinikka Sarpasen mielestä "punkkihörhövalmisteista" ei ole koirien punkkitorjunnassa mitään hyötyä.

Hän viittaa kommentissaan erityisesti luontaistuotevalmisteisiin ja erilaisiin kotijippoihin. Sarpanen perustelee näkemystään sillä, että ainoa varma keino torjua punkin kiinnittyminen koiraan ovat tutkitut tuotteet.

– Esimerkiksi luontaistuotteista on tullut koirille paljon ihottumaa ja muita iho-oireita ja tämä on näkynyt vastaanotolla, kertoo Sarpanen.

Myös käsikauppatuotteista ei Sarpasen mielestä ole paljon hyötyä punkkihäädössä. Hän itse ei suosittele esimerkiksi punkkipantaa siksi, että se tuhoaa samalla myös muita hyönteisiä ja voi olla inhottava perheen lapsille.

– Paras torjuntakeino on punkkitabletti, missä on mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia. Kun siirryin omalle koiralleni antamaan tablettilääkkeitä, en ole havainnut siinä sen jälkeen punkkeja.

Lue lisää:

Tutkijat rauhoittelevat jättipunkkikohua: "Pitää olla todella hyvä tuuri, jos sellaisen jostain löytää"

Nämä oireet paljastavat koiran borrelioosin – "pahimmillaan joudutaan lopettamaan"

Työpaikat havahtuivat kasvaneeseen punkkiriskiin: lahkeet sukkiin ja pitkää päälle, aikuisille TBE-rokotteet – keskustele

Suosittelemme sinulle