Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vaatekaupan murros näkyy Lahdessa – moni perinteinen kivijalkakauppias on päättänyt lopettaa keskustassa

Moni putiikinpitäjä on eläkeiässä. Kaupan alalla tapahtuneet muutokset vaatisivat myös uudenlaista otetta kaupankäyntiin.

By Marja -vaatekaupan näyteikkuna
By Marja -vaatekauppa on toiminut parikymmentä vuotta torin tuntumassa. Kesän jälkeen liike lopettaa.
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä keväänä puolenkymmentä pitkän linjan kivijalkakauppiasta Lahden keskustassa on lopettanut tai tehnyt päätöksen lopettaa vaatteiden myynti.

Rautatienkadulla Kymppiputiikki ja Voglia lopettelevat toimintaansa, Hämeenkadulla Maritta Ojapellon MODC katosi katukuvasta aiemmin keväällä ja torin vierestä By Marja ei jatka enää kesän jälkeen.

By Marjan Marja Urpasen mukaan kauppa käy kevät- ja kesäsesonkina, mutta talvet ovat hiljaisia.

– Syitä lopettamiseen on monia. Olen jo eläkeiässä ja viimeiset pari, kolme vuotta ovat olleet todella hankalia. Netti vie ihmiset, eikä se ole minun juttuni. Vaatteet ostetaan kotona ja se näkyy kassassa.

Yrittäjä Marja Upanen, Lahti.
Marja Urpanesesta eläkkeelle jääminen tuntuu oudolta vuosikymmenten yrittäjäelämän jälkeen. Lahden lisäksi By Marja on toiminut Helsingissä ja Tukholmassa. Kuva: Timo Vepsäläinen / Yle

Uudet teknologiat fyysisen kaupankäynnin rinnalla

Eläkkeelle jäämisten ohella tilanteeseen Lahdessakin taustalla tuntuvat kaupan alan isommat muutokset.

Verkkokaupan ohella muun muassa marketit ovat vahvistaneet asemiaan vaatekaupassa.

Kaupan liiton verkkosivuilla olevan selvityksen mukaan viime vuonna ainakin viidesosa suomalaisista osti vaatteita ja kenkiä marketeista. Myös pääkaupunkiseudulla, jossa erilaista kivijalkatarjontaa on muuta maata enemmän, marketit ovat haalineet lisää asiakkaita.

Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Virtasen mukaan putiikinpitäjiltä vaadittaisiin nyt reagointia muutoksiin ja teknologisten mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Pipsa Virtanen, Lahti.
Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Virtanen uskoo että kivijalkavaatekaupat pitävät pintansa, mutta kaupan käynnin muodot monipuolistuvat ja muuttuvat. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

– Vanhoilla, perinteisillä vaatekaupoilla saattaa olla tässä haasteita ja kipuilua. Digitaalisen ja verkkokauppaan myötä asiakkaalle voidaan kuitenkin tarjota monipuolisempaa palvelua ja elämyksiä asiakkaille, fyysinen kauppa toimii siinä rinnalla, uskoo Virtanen.

Pipsa Virtasen mukaan Lahden keskustassa on noin 800 kivijalkakaupaksi luettavaa liiketilaa, eikä määrä ole lähiaikoina elinvoimalaskelmienkaan mukaan vähenemässä.

Vaateputiikeilla on vankka jalansija edelleen muiden kivijalkakauppojen joukossa, uskoo Virtanen.

– Vaikka kaupankäynti monipuolistuu ja saattaa muuttaa muotoaan, ihminen kaipaa kuitenkin sitä kohtaamista ja fyysistä kaupankäyntiä, hän toteaa.

Suosittelemme