Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Valmennuksen harvinainen ratkaisu kuvastaa täydellisesti Leijonien ainutlaatuista joukkuetta: "Nuori Suomi -ajattelua positiivisessa mielessä"

Britannia-voitto oli osoitus Leijonien yhtenäisyydestä ja joukkuehengestä. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa ottelun tärkeimmät teemat.

Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Uusille pelaajille onnistumisia

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelma, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun kisaoppaasta.

Suomi sai Britanniaa vastaan peräti viisi uutta maalintekijää, kun Toni Rajala, Atte Ohtamaa, Joel Kiviranta, Kristian Kuusela ja Mikko Lehtonen onnistuivat.

Tärkeitä onnistumisia saivat myös kaksi syöttöpistettä keränneet Veli-Matti Savinainen ja Juhani Tyrväinen.

– Koko alkusarjan olemme hokeneet, että Suomi tarvitsisi uusia ratkaisijoita ja nyt niitä saatiin, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

– Kehonkielestä näkee tuskastumisen, kun pelaajat eivät onnistu. Mutta niistä pelaajista, jotka onnistuvat, näkyy vapautuneisuus. Totta kai se luo itseluottamusta.

Suomi voitti Britannian maalein 5–0 jääkiekon MM-turnauksen A-lohkon ottelussa Kosicessa perjantaina. Leijonat oli ottelussa suursuosikki, mutta malttoi pelata silti kurinalaisesti.

– Tasoero oli iso, mutta Suomi ei antanut asenteen puolesta yhtään siimaa, jääkiekkovalmentaja Juujärvi sanoo.

– Suomi pelasi erittäin huolellisesti kiekollisena ja puolusti kurinalaisesti kaikki tilanteet, kun Britannia yritti päästä vastahyökkäyksiin. Suomi ei antanut sattumalle sijaa.

Leijonat kontrolloi peliä, määritti ottelun tempon ja puolusti todella huolellisesti. Laukaustilasto 48–12 kertoo kaiken ottelun voimasuhteista.

Suomi olisi voinut takoa enemmänkin maaleja. Vertailun vuoksi Tanska teki Britannian verkkoon yhdeksän osumaa. Maalinteon tehokkuudessa riittää parannettavaa, mutta toisaalta Suomi osaa pitää vastustajan tehokkuuden matalana. Se on näkynyt muissakin tämän MM-turnauksen otteluissa.

– Suomi panee sinnikkäällä, kurinalaisella ja tarkalla pelaamisella vastustajan tehokkuuden ahtaalle. Kun Suomi ottaa vähän jäähyjä ja pelaa tarkkaa peliä, oma tehokkuus on riittävällä tasolla suhteessa vastustajaan.

TOP Kristian Kuusela
Kristian Kuusela teki Britanniaa vastaan maalin tyhjiin. Kuva: Martin Divisek / AOP

2

Leijonien yhtenäisyys on ainutlaatuista

Britannia-voitto oli myös erinomainen osoitus Leijonien joukkueen yhtenäisyydestä. Suomi olisi todennäköisesti voittanut selvästi heikomman vastustajan vaikka havaijilätkää pelaamalla, mutta yksikään pelaaja ei lähtenyt sooloilemaan.

– Suomen joukkue on kasvanut niin yhteen kuin vain voi. Se näkyy esimerkiksi vaihtojen pituudessa, Juujärvi sanoo.

Hyvä osoitus tästä nähtiin Suomen Atte Ohtamaan 2–0-maalissa Britannian verkkoon.

– Savinainen hukkasi ottelussa maalipaikkoja, mutta toisessa maalissa hän teki erittäin hyvän hyökkäysalueen pelaamisen. Hän riisti kiekon, pelasi sen viivaan ja lähti sen jälkeen vaihtoon. Hänen epäitsekkään vaihtamisen ansiosta Suomi sai kiekon maaliin, Juujärvi sanoo.

Suomen kaikesta tekemisestä paistaa, että joukkuehenki on tällä hetkellä tapissa. Kun Suomi pelaa ilman NHL-tähtiä, yhtenäisyys on ainoa tapa menestyä tällä pelaajamateriaalilla.

Juujärven mukaan valmennus on onnistunut monessa pienessä asiassa viestimään luottamusta joukkueen suuntaan.

Yksi esimerkki tästä oli Jussi Olkinuoran valitseminen tolppien väliin Britanniaa vastaan.

Yleensä kolmosmaalivahtia ei näin lyhyessä turnauksessa peluuteta kuin äärimmäisessä hädässä, mutta Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen valitsi toisin. Valmennuksen harvinainen ratkaisu takasi, että kaikki Suomen joukkueen pelaajat ovat tässä turnauksessa saaneet myös pelata.

– Tämä on vähän niin kuin Nuori Suomi -ajattelua positiivisessa mielessä. Valmentaja vaalii joukkuehenkeä pienillä luottamuksenosoituksilla koko joukkueelle, Juujärvi sanoo.

Juujärvi viittaa tällä Nuoren Suomen Kaikki Pelaa -kampanjaan, jonka tasapäistäviä vaikutuksia kritisoitiin aikanaan laajasti suomalaisessa urheilukentässä.

Toinen esimerkki tästä nähtiin ottelun loppuhetkillä, kun Britannia otti maalivahdin pois. Jalonen pani kentälle 36-vuotiaan konkarin Kristian Kuuselan, joka pelaa uransa ensimmäisissä arvokisoissa.

– Kuusela palasi kokoonpanoon yhden ottelun tauon jälkeen, oli loppuhetkillä kentällä ja laukoi kiekon tyhjiin. Tällaiset ovat tärkeitä viestejä. Kokenut pelaaja pääsee ekassa arvoturnauksessaan loppuhetkillä kentälle ja tekee maalin.

Miika Koivisto Jussi Olkinuora
Jussi Olkinuora oli yllätysvalinta Leijonien maalille. Kuva: Martin Divisek / AOP

3

Toisen epäonni voi olla toisen onni

Suomi sai Britanniaa vastaan myös huonoja uutisia, kun kolmosketjun keskushyökkääjä Eetu Luostarinen loukkasi ottelussa jalkaansa. Luostarinen jätti pelin kesken loukkaantumisen takia ja käveli ottelun päätyttyä keppien avulla.

Luostarisen tilanteesta ei vielä ole tarkempaa tietoa, mutta voi olla, ettei hän ole pelikunnossa sunnuntain Ranska-ottelussa.

– Luostarinen on ollut tällä kaudella Jalosen luottopelaaja. Hän on suorittanut tasaisesti ja energisesti. Luostarinen on menetys Suomen sentteriosastolle, mutta toisaalta tämä ikävä loukkaantuminen voi rauhoittaa Suomen sentteritilannetta, Juujärvi sanoo.

Kaksi ottelua loukkaantumisen vuoksi väliin jättänyt Juho Lammikko on jo palannut luisteluharjoituksiin. Florida Panthersin keskushyökkääjä saattaa olla pelikunnossa Ranskaa vastaan.

– Jos Lammikko ottaa paikan nelosketjun keskeltä, Arttu Ilomäen ja Juhani Tyrväisen asema rauhoittuu. Suomi pääsee muutaman päivän hiomaan sillä sentterinelikolla ennen puolivälieriä.

A-lohkoa johtava Suomi kohtaa alkusarjan lopuissa otteluissa Ranskan sunnuntaina ja Saksan tiistaina. Jos Leijonat voittaa molemmat ottelut, se voittaa myös A-lohkon.

Lue myös:

Yllätysvalinta Leijonien maalille onnistui – nollapeli ja syöttöpiste! "Varmasti tein duunin yhtä hyvin kuin nämä kaksi muuta olisivat tehneet"

Historiallinen voitto Britanniasta! Leijonat siirtyi lohkokärkeen, mutta samalla tuli lisää loukkaantumishuolia

Kommentti: Britannian kannattajat tiesivät karun kohtalonsa jo kaksi päivää sitten – fanit ansaitsisivat paikan A-sarjassa

Slovakialle tärkeä voitto MM-kisoissa – kisaisännillä yhä mahdollisuus puolivälieriin

Tshekki löylytti Italiaa – keskiviivalta maaliin lipunut laukaus paljastaa uskomattoman tasoeron vastustajiin

Eetu Luostarinen
Eetu Luostarisen vamman vakavuudesta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Kuva: AOP

Suosittelemme