Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Näin Leijonat voittaa lohkonsa ja pääsee puolivälieriin suosikkina – asiantuntija nostaa tärkeän teeman illan Ranska-otteluun

Suomi kohtaa tänään Ranskan jääkiekon MM-turnauksen alkusarjassa. Yle Urheilu listasi kolme tärkeää asiaa illan ottelusta.

Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Lohkovoitto omissa käsissä

Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Jääkiekon miesten MM-turnauksen alkusarjan viimeinen vaihe alkaa Suomen joukkueen osalta tänään sunnuntaina. Leijonat kohtaa Ranskan kello 21.15 alkavassa ottelussa.

Viisi ottelua pelannut Suomi on jo varmistanut paikkansa puolivälierissä, vaikka joukkueella on vielä kaksi ottelua jäljellä. Panokset ovat silti kovat. Leijonilla on mahdollisuus voittaa A-lohko.

Lohkovoitto toisi Suomelle puolivälierissä vastaan B-lohkossa neljänneksi sijoittuneen joukkueen, joka on todennäköisesti Sveitsi, Tshekki tai Ruotsi. Lohkovoittajana Leijonat saisi myös jäädä pelaamaan puolivälieränsä Kosicessa.

A-lohkon voitto on täysin Suomen omissa käsissä. Jos Suomi voittaa Ranskan ja tiistaina Saksan varsinaisella peliajalla, voittaa se myös lohkon. Suomella on itse asiassa varaa menettää yksi piste kahdessa jäljellä olevassa ottelussa.

Leijonilla on tällä hetkellä 13 pistettä, Kanadalla 12 pistettä, Saksalla 12 pistettä ja Yhdysvalloilla 11 pistettä. A-lohkon kärkijoukkueet ovat kaikki pelanneet yhtä monta ottelua.

Näistä joukkueista vaikein loppuohjelma on Saksalla, joka kohtaa vielä huippumaat USA:n ja Suomen. Kanada tai USA menettää varmasti pisteitä, koska joukkueet kohtaavat lohkon päätöskierroksella tiistai-iltana.

Suomi Kanada
Kuva: Martin Rose / Getty Images

2

Pelinopeutta lisättävä

Yhtenäisesti pelannut Suomi on voittanut MM-turnauksessa neljä ottelua ja hävinnyt yhden jatkoajalla. Saumaton joukkuepelaaminen yhdistettynä Kaapo Kakon yksilötaitoon on tuonut Leijonille hyvin pisteitä.

Viisikkopelaamisessa Leijonat on ollut jopa turnauksen paras, mutta myös erikoistilannepelaaminen on ollut riittävän hyvää. Ylivoimaprosentti 35,71 ja alivoimaprosentti 83,33 kuuluvat turnauksen parhaimmistoon.

Britannia-ottelussa Suomi sai paljon uusia onnistujia, mutta haastavammissa peleissä Suomi on toistaiseksi ollut yhden ketjun varassa. Kaapo Kakko, Sakari Manninen ja Harri Pesonen ovat tehneet 9 Suomen 17 maalista.

– Moni pelaaja on saanut nyt avausmaalin, mutta kuumia pelaajia ei maalinteon näkökulmasta Kakon lisäksi juuri ole. Niitä Suomi tarvitsee lisää, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Maalinteon tehokkuuden lisäksi Leijonat voi hioa alkusarjan kahden viimeisen pelin aikana erikoistilanteita ja lisätä pelinopeutta.

– Kahdessa viime ottelussa pelirytmin noudattaminen on näkynyt tiettynä pelinopeuden hitautena ja intensiteetin laskuna.

Tähän vaikuttivat toki ennakolta heikommat vastustajat Tanska ja Britannia. Pelinopeus nousee automaattisesti, kun vastaan tulee seuraavan kerran Yhdysvaltojen ja Kanadan tasoinen joukkue.

– Suomi pelaa kurinalaisesti ja noudattaa täsmällisesti joukkuetaktiikkaa. Pelinopeutta tarvittaisiin kuitenkin lisää, jotta sellainen selkäytimestä pelaaminen, vaistoilla pelaaminen ja tunteella pelaaminen saadaan mukaan viisikkopelaamiseen, Juujärvi sanoo.

Pelinopeus voisi olla yksi Suomen joukkueen teemoista Ranskaa vastaan.

Kaapo Kakko
Kuva: Martin Rose / Getty Images

3

Tällainen vastustaja on Ranska

Suomi kohtaa sunnuntaina illalla Ranskan, joka on tällä hetkellä A-lohkossa viimeistä edellisenä. Ranska on kerännyt viidestä ottelusta vain yhden pisteen.

– Taso nousee silti Britannia-ottelusta pykälän tai jopa kaksi, Juujärvi sanoo.

Huonoimmillaan Ranska on kärsinyt rökäletappioita, kuten Yhdysvaltoja vastaan. Parhaimmillaan joukkue on kuitenkin kiusannut Kanadaa ja venyttänyt Tanska-ottelun voittomaalikilpailuun.

Ranskan parhaita pistemiehiä turnauksessa ovat Saksan pääsarjassa pelaava hyökkääjä Anthony Rech (3+1), Vaasan Sportista sekä Rauman Lukosta tuttu Damien Fleury (3+1) ja Kärpissä vuosi sitten Suomen mestaruuden voittanut Charles Bertrand (1+2).

Mielenkiintoisin pelaaja lienee kuitenkin Alexandre Texier (1+1), joka nousi Kuopion KalPassa pelatun kauden jälkeen suoraan Columbus Blue Jacketsin NHL-miehistöön ja säväytti loistavilla otteillaan pudotuspeleissä.

Joukkueessa on myös suomalaistaustainen maalivahti Sebastian Ylönen, joka on pelannut tässä turnauksessa yhden ottelun ja päästänyt seitsemän maalia.

Sebastianin isä Petri Ylönen oli aikoinaan torjumassa Ranskaa puolivälieriin vuoden 1995 MM-kisoissa Juhani Tammisen valmennuksessa. Silloin Ranskan taival päättyi Suomea vastaan 0–5-tappioon ja Leijonat juhli lopulta maailmanmestaruutta.

Lue myös:

USA rökitti Tanskan – Suomen jatkopaikka jääkiekon MM-kisoissa varmistui jo nyt

Kommentti: Leijonien karmea takaisku voi olla myös onni – nyt pitää tehdä päätöksiä puolivälierää varten

Eetu Luostarisen kisat ohi – Suomella on enää kolme pelikuntoista keskushyökkääjää

Valmennuksen harvinainen ratkaisu kuvastaa täydellisesti Leijonien ainutlaatuista joukkuetta: "Nuori Suomi -ajattelua positiivisessa mielessä"

Philip Grubauer, Denis Deul, Alexandre Texier
Kuva: AOP

Suosittelemme