Hyppää sisältöön

Itävallan varaliittokansleri kaatui mystiseen ansaan – Saksalaiskoomikolla vaikuttaa olleen etukäteistietoa videosta

Satiirikko Jan Böhmermann vitsaili jo huhtikuussa Itävallan vapauspuolueen johtajan ja venäläisoligarkkien juhlista Ibizalla. Torstaina hän sanoi, että Itävalta on ehkä aamulla tulessa.

Satiirikko Jan Böhmermann. Kuva: AOP

Itävallan hallituskriisin aiheuttaneen salavideon taustat ovat edelleen mysteeri.

Yksi nimi on noussut esiin tapauksen yhteydessä: tunnettu saksalainen koomikko, satiirisen uutisohjelman juontaja Jan Böhmermann.

Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n johtaja, varaliittokanslerin paikalta eroamaan joutunut Heinz-Christian Strache mainitsi Böhmermannin ilmoittaessaan lauantaina erostaan.

Böhmermann vitsaili jo huhtikuussa saksalaiseen Romy-televisiopalkintogaalaan lähettämässään videoviestissä FPÖ:n ja venäläisten oligarkkien juhlista Ibizalla.

Hän sanoi, ettei voinut tulla itse noutamaan palkintoa, koska on viettämässä iltaa FPÖ-liikekumppaniensa kanssa oligarkkien huvilalla Ibizalla ja neuvottelevansa Kronen Zeitungin ostamisesta.

Juuri itävaltalaislehti Kronen Zeitung oli keskustelujen keskiössä salaa kuvatulla videolla, jossa Strache puhui venäläisen oligarkin sukulaisena esiiintyneen naisen ja tämän avustajan kanssa Ibizalla.

Puheissa esiintyi ajatus, että venäläismiljonääri nousisi vaikutusvaltaisen Kronen Zeitungin omistajaksi ja lehti voitaisiin kääntää puolueen tueksi. Kyseessä oli kuitenkin Strachelle viritetty ansa, mitään todellisia neuvotteluja lehden ostamisesta ei ollut käyty.

Aiheesta kirjoitti aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Böhmermannilla tietoa jo viikkoja

Salavideo oli kuvattu vuonna 2017 ennen Itävallan vaaleja, joiden jälkeen FPÖ nousi hallitukseen.

Böhmermannin manageri Peter Burtz kertoi, että Böhmermann oli tiennyt videosta jo viikkoja. Videoita ei kuitenkaan ollut tarjottu satiirikolle, Burtz sanoi.

Saksalaislehdet Süddeutsche Zeitung ja Der Spiegel julkaisivat käsiinsä saamansa videomateriaalin perjantai-iltana. Video pakotti Strachen eroamaan ja johti liittokansleri Sebastian Kurzin hallituskoalition hajoamiseen.

Böhmermann tuntui vihjaavan asiasta jotain myös torstaina.

– Voi olla, että Itävalta on aamulla tulessa, Böhmermann heitti torstaina julkaistun Youtube-videon lopussa.

Böhmermann tunnetaan rajoja koettelevana ja provokatiivisena koomikkona. Hänen pilkkarunonsa Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista herätti Saksassa keskustelua sananvapauden rajoista vuonna 2016.

Saksalainen aktivistiryhmä?

Itävallassa liikkuu myös huhuja, että videon takana voisi olla saksalainen aktivistiryhmä "Zentrum für Politische Schönheit" (suom. Poliittisen kauneuden keskus). Ryhmä on aiemmin toteuttanut näyttäviä poliittisia tempauksia. Asiasta kertoo muun muassa Die Presse (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Twitterissä liikkuvien huhujen mukaan ryhmä tunnustaisi asian sen jälkeen, kun Itävallan sisäministeri Herbert Kickl on eronnut.

Ryhmä itse on ainakin toistaiseksi kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä videon kanssa.

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat: Saksalais­koomikko viittasi Itävallan Strachen Ibizan-illanviettoon venäläis­seurassa jo huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun) 18.5.2019

Der Spiegel: Böhmermann, immer wieder Böhmermann (siirryt toiseen palveluun) 18.5.2019

Aiheesta aiemmin:

Korruptiokohua sulatteleva Itävalta valmistautuu ennenaikaisiin vaaleihin – liittokansleri Kurzin puolue gallupkärjessä 19.5.2019

Skandaali kaataa Itävallan hallituksen, uudet vaalit tulossa – liittokansleri purki patoutuneita tuntojaan 18.5.2019

Hämmentävä skandaalivideo johti varaliittokanslerin eroon Itävallassa – puoluejohtajan epäilyttäviä puheita salakuvattiin Ibizalla 18.5.2019

Suosittelemme sinulle