Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen pöytätennisjoukkue karsiutui täpärästi EM-kisoista – Olah harmitteli, kun suuri rankingpistepotti Tokiota varten meni sivu suun

Luxemburg nappasi EM-paikan otteluvoitoin 3–2 Suomesta. Kotiturnauksessaan Suomi jäi kolmanneksi.

Benedek Olah 19.5.2019
Kuva: Tomi Hänninen
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi ei selvittänyt tietään pöytätenniksen EM-kisoihin. Luxemburg vei 3–2-voiton Suomesta sunnuntaina Helsingissä. Suomen ykköspelaaja Benedek Olah hävisi toisen ottelunsa, kun voitto oli katkolla Suomelle. Näin Olahin ensimmäinen tappio EM-karsinnoissa tuli pahaan paikkaan.

– Jokainen peli oli vähän pakkovoiton hakua, en pystynyt pelaamaan rennosti. Jalat olivat hitaat, lyönnit eivät oikein lähteneet. En saanut rytmiä täällä mitenkään. Se oli aika outoa. Minun tehtäväni oli ottaa kaksi voittoa jokaisessa pelissä. Tein viimeisessä virheen, Olah kommentoi urakan jälkeen Yle Urheilulle.

Ensimmäisessä ottelussa Alex Naumi pysyi hyvin mukana Luxemburgin ykköspelaajaa Eric Glodia vastaan kolme erää. Naumi onnistui ryöstämään Glodilta kolmannen erän, mutta taipui neljännessä 2–11. Näin Glod vei pelin nimiinsä 3–1.

Toisessa ottelussa kohtasivat Olah ja Luxemburgin kakkospelaaja Gilles Michely. Olah vei ottelun suoraan kolmessa erässä, vaikka Michely hiillosti tiukasti toisessa erässä.

Näin otteluvoitot tasoittuivat 1–1:een.

Kolmannessa ottelussa Samuli Soine vei Christian Killiltä kaksi ensimmäistä erää. Kill kuitenkin pakotti pelin viidenteen erään voittamalla kolmannen ja neljännen.

Killin 11–3-voittoon päättyneen neljännen erän jälkeen Soine ei kuitenkaan säikähtänyt, vaan käänsi tappioasemasta viimeisen erän itselleen luvuin 12–10.

Soine arvioi, että Kill jännitti vielä häntä enemmän, mikä ratkaisi ottelun.

– Aluksi vastustaja oli ihan pihalla erikoisen tyylini kanssa. Hän kuitenkin oppi lukemaan sitä kahden erän jälkeen. Siihen piti itsekin reagoida ja muuttaa peliä, kun vanha tyyli ei toiminut, Soine kommentoi Yle Urheilulle.

Neljännessä ottelussa Suomella oli paikka lunastaa EM-kisalippu, mutta Glod nappasi Olahista 3–1-voiton.

Ratkaisupelissä Luxemburgin Michely käänsi tiukan ottelun Naumia vastaan neljässä erässä maansa voitoksi. Näin Luxemburg eteni EM-kisoihin.

Lauantaina Suomi hävisi ensimmäisen ottelunsa Turkille 2–3. Hieno 3–1-voitto Bulgariasta piti kuitenkin EM-haaveet elossa sunnuntaihin saakka.

Hankala reitti Tokioon

Olah oli hyvin pettynyt tappion jälkeen.

Pelaajat eivät saaneet EM-karsinnoista rankingpisteitä Tokioon, joten tappio oli kova kolaus olympialaisiin tähtäävälle Olahille.

– Sain viimeksi EM-kisoista ehkä 800 pistettä. Nyt ei tule mitään. Tämä on vähän huono systeemi minulle. Aika 50–50 on mahdollisuudet nyt päästä Tokioon. Pitää saada se paikka joistain kisoista, Olah kommentoi.

Olahilla on ollut pitkä ja rankka kausi, joka alkoi jo syyskuussa. EM-karsinnat oli viimeinen kisatapahtuma tällä kaudella. Nyt edessä on viikon loma, minkä jälkeen Olah aikoo tähdätä Kiinan avoimiin.

– Vähän huonolla maulla lähden nyt kesälomalle.

Pöytätenniksen EM-kilpailut pelataan syksyllä Ranskassa. Suomi jäi EM-karsinnoissa kolmanneksi. Luxemburgin lisäksi EM-kisoihin matkaa Turkki.

Olahia ja Soinea haastattelivat Maija Kautto ja Christer Sarlin.

Lue myös:

Suomen EM-haaveet pöytätenniksessä elävät

Pöytätenniksen EM-karsinnat saattavat mutkistaa Benedek Olahin olympiaunelmia – "Aika älytön systeemi"

Suosittelemme sinulle