Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Perämeren kansallispuisto oli pitkään vain harvoille tarjolla ollut helmi: nyt saariin pääsy ja niissä yöpyminen helpottuu

Metsähallituksen saarimökit ja eri yrittäjien venekyydit varataan jatkossa saman nettipalvelun kautta.

Mökki saaressa.
Vähä-Huiturin saaressa sijaitseva Metsähallituksen tupa on yksi kolmesta vuokralle tulevista mökeistä. Kuva: Yle
Laura Valta
Avaa Yle-sovelluksessa

Perämeren kansallispuistossa sijaitsevat Metsähallituksen mökit tulevat ensimmäistä kertaa kootusti vuokrattaviksi netin kautta.

Meri-Lapin matkailuyhtiö alkaa hallinnoida tupien vuokrausta Visit Sea Lapland -sivustolla.

Saarimökkien vuokraus ja kuljetuspalvelujen paraneminen ovat iso edistys Meri-Lapin merelliselle matkailulle.

Matkailuyhtiön myyntipäällikkö Teija Mikkola korostaa, että mökkien vuokraus ei ole iso bisnes, mutta se on erittäin tärkeä palvelu matkailun kannalta.

– Mitä enemmän saamme merellisiä palveluita, sitä enemmän se vahvistaa meidän Lappi-kuvaamme, Mikkola uskoo.

Myös kuljetuspalvelut paranevat

Vuokrattavaksi tulee kolme kansallispuiston saarissa sijaitsevaa mökkiä: kaksi sijaitsee Selkä-Sarvessa ja yksi Vähä-Huiturissa. Mökkien alkeellinen varustelu vaatii jonkin verran erätaitoja ja -tietoja, minkä vuoksi tässä vaiheessa mökkejä markkinoidaan lähinnä suomalaisille.

Toiveissa kuitenkin on kehittää oheispalveluja siten, että saarten vuokratupia voitaisiin tarjota myös ulkomaalaisille.

– Meidän täytyy vielä miettiä, millaisilla varusteilla he sinne pääsevät ja kuinka he saavat apua. Kun etukäteen saa hyvät tiedot, yleensä silloin ei poikkeustilanteita tai ongelmia tule, Mikkola sanoo.

Samasta nettipalvelusta pystyy varaamaan myös kuljetuksen saariin. Kuljetuspalvelut paranevat entisestään kesällä, kun Torniossa toimintansa aloittaa Meri-Lapin toinen venetaksi. Lisäksi ryhmät pääsevät saariin isommilla tilausaluksilla.

Perämeren kansallispuisto on huonosti tunnettu helmi

Perämeren kansallispuistossa on ainutlaatuista luontoa, joka kuitenkin tunnetaan huonosti. Puiston kävijämäärät ovat kaikkein pienimmät Suomen kansallispuistoista.

Víime vuonna puistossa vieraili vajaat 6000 kävijää, mikä oli selvästi edellisvuotta vähemmän. Puisto sijaitsee Tornion ja Kemin ulkosaaristossa, joka oli pitkään hankalasti saavutettavissa ilman omaa venettä.

Meri-Lapin merellistä matkailua on kehitetty useita vuosia, jotta saariston kohteet olisivat entistä useamman tavoitettavissa. Parin viime vuoden aikana alueelle on saatu uusia yrittäjiä, jotka kuljettavat matkailijoita saariin aluksillaan.

Suosittelemme