Hyppää sisältöön

Ruokavirasto teki poliisille tutkintapyynnön pohjalaisesta siemenpakkaamosta

Pohjanmaan poliisi tutkii, onko siemenpakkaamo toiminut vastoin siemenkauppa- ja luomulainsäädäntöä. Esitutkinta valmistunee syksyyn mennessä.

Poliisi-teksti poliisiauton kyljessä.
Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Hanne Leiwo

Elintarvikevirasto (EVIRA, nykyisin Ruokavirasto) on tehnyt (siirryt toiseen palveluun) Pohjanmaan poliisilaitokselle tutkintapyynnön Pohjanmaan alueella toimivasta siemenpakkaamosta.

Ruokavirasto pyytää poliisia tutkimaan, onko siemenpakkaamo toiminut vastoin siemenkauppa- ja luomulainsäädäntöä pakkaamalla luomusiementä ilman pakkauslupaa, markkinoimalla sertifioimatonta kylvösiementä ja käyttämällä siemensäkeissä väärennettyjä vakuustodistuksia.

Pohjanmaan poliisin mukaan esitutkinnassa rikosnimikkeitä ovat törkeä väärennys, törkeä petos, markkinointirikos, siemenkaupparikkomus. luonnonmukaista tuotantoa koskevien säännösten rikkominen ja teollisuusrikos.

Rikoskomisario Sakari Palomäen mukaan poliisi epäilee, että siemenpakkaamon asiakkaat ovat luomua ostaessaan saaneet ainakin osittain muuta kuin luomua. Palomäki arvelee, että tapauksella voi olla vaikutusta luomuruoan imagoon.

Esitutkintaa on suoritettu vuosien 2016-2018 osalta. Pohjanmaan poliisin mukaan se valmistunee syksyyn mennessä.

Pohjanmaan poliisin mukaan pakkaamolla ei ole ollut pakkauslupaa eikä oikeutta pakata siementä vuoden 2014 jälkeen. Vuoden 2014 jälkeen sillä ei ole myöskään ollut oikeutta tuottaa kantasiemenestä sertifioitua kylvösiementä.

Suosittelemme sinulle