Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Turun puukotusten jälkeen annettiin lista turvallisuussuosituksia – vain osa on saatu toteutettua

Radikalisoitumista ehkäisevät toimet ovat jääneet tekemättä rahoituspulan vuoksi.

Ihmiset toivat kynttilöitä puukkoiskun uhrien muistolle Turun kauppatorille 19. elokuuta 2017.
Ihmiset toivat kynttilöitä puukkoiskun uhrien muistolle Turun kauppatorille 19. elokuuta 2017. Kuva: Markku Ojala / EPA
Annika Martikainen,
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun terrori-iskun jälkeen annetut turvallisuusuositukset ovat toteutuneet vain osittain, selviää oikeusministeriön koostamasta raportista. Suosituksista kolmannes on jäänyt toteutumatta pääasiassa rahoituksen puutteen vuoksi.

Turussa vuonna 2017 elokuussa tapahtuneen puukotusiskun jälkeen tutkintaryhmä laati yhdeksän uutta turvallisuussuositusta. Suositukset oli osoitettu muun muassa Maahanmuuttovirastolle, eri ministeriöille, suojelupoliisille ja poliisihallitukselle.

Viranomaiset ovat nyt toimittaneet selvityksensä siitä, mihin toimiin suositusten johdosta on ryhdytty.

Toteuttamatta ovat jääneet rahoituspulan takia ainakin turvapaikanhakijoille suunnattu neuvontapalvelu sekä järjestöjen tukeminen radikalisoitumista ehkäisevässä työssä.

Turvapaikkapäätökset pyritään käsittelemään entistä nopeammin

Yksi keskeisistä suosituksista kehottaa lyhentämään turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten kokonaiskäsittelyaikaa aiemmasta 18 kuukaudesta. Maahanmuuttovirasto ja oikeusministeriö vastasivat suositukseen lisäämällä työvoimaa turvapaikkayksiköissään. Turvapaikkahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika oli vuonna 2018 noin 8 kuukautta. Lisäksi hallinto-oikeuksissa on tehty töitä sen eteen, että valitusten käsittely sujuisi nopeammin.

Oikeusministeriöstä kansliapäällikkö Pekka Timonen uskoo, että valitusten käsittelyiden hajauttaminen neljään eri hallinto-oikeuteen on pysyvä muutos. Aikaisemmin valituksia käsitteli vain Helsingin hallinto-oikeus.

– Nyt hakemuksia käsitellään Itä-Suomen, Turun ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuksissa. Samalla toimintaan osoitettiin lisäresursseja. Tuomioistuimet ovat myös itse panostaneet tähän vielä sisäisellä koulutuksella. Meidän odotus on se, että käsittelyajat saadaan vähenemään huomattavasti, tavoitteena on kuusi kuukautta vuoden loppuun mennessä, kertoo Timonen.

Lisäksi viranomaisten välistä viestintää haluttiin parantaa äkillisissä kriisitilanteissa. Sisäministeriön mukaan ohjeistus on ajantasalla, mutta yhteistyötä pitäisi harjoitella enemmän käytännössä. Keskeisiä toimijoita kriisitilanteissa ovat hätäkeskus, poliisi, pelastustoimi, ensihoito ja sosiaalitoimi.

Väestön nopeaan varoittamiseen tarjotaan ratkaisuksi hätäkeskusten ylläpitämää 112 Suomi -sovellusta, jolla voidaan nykyään lähettää alueellisia vaaratiedotteita.

Lue lisää:

Liian hidas turvapaikkaprosessi ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisy retuperällä – Onnettomuustutkintakeskus julkaisi Turun puukotuksia koskevan selostuksensa

Turun puukkoiskun tekijän valitus hoviin peruttiin – terrorismituomio jää voimaan

Suosittelemme sinulle