Hyppää sisältöön

Ensimmäinen päiväsi trollitehtaalla – Ylen peli näyttää, miten isoja tunteita levitetään valeuutisilla

Trollitehdas-pelissä astut valeuutisten levittäjän saappaisiin. Pelissä pääset tutustumaan siihen, miten järjestelmällistä vihapuheen ja valeuutisten levittäminen voi olla.

Trollitehdas-peli.
Selaimessa pelattava Trollitehdas-peli näyttää kuinka järjestelmällistä vihapuheen ja valeuutisten levittäminen voi olla.
Teemu Kiviniemi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Trollitehdas on Yle News Labin (siirryt toiseen palveluun) kehittämä peli, jolla pureudutaan mielipiteiden manipulointiin sosiaalisessa mediassa. Pelin avulla voit kurkistaa somepäivitysten pinnan alle ja nähdä kuinka järjestelmällisesti tunteisiisi yritetään vaikuttaa.

– Ihmisten ajatuksiin ja mielipiteisiin on jo pidemmän aikaa vaikutettu uusilla tavoilla, oli kyse sitten politiikasta tai vaikka lenkkarien ostamisesta. Sosiaalinen media on rikastanut meidän kaikkien elämää valtavasti, mutta samalla meidän kaikkien täytyy ymmärtää, miten se toimii ja millä tavoilla sitä voi hyväksikäyttää, Yle News Labin päällikkö Jukka Niva sanoo.

Pääset peliin tästä (siirryt toiseen palveluun).

Pelissä aloitat työskentelyn trollitehtaalla. Työtehtäväsi on yksinkertainen, sinun pitää kerätä mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa sosiaalisessa mediassa pelkoa ja epäluuloa levittämällä. Trollitehdas on fiktiivinen, mutta kaikki siinä näytetyt sosiaalisen median sisällöt on poimittu aidoista someryhmistä ja -keskusteluista.

Pelin betaversio toimii yleisimmissä selaimissa. Jos pelistä herää kysymyksiä, voit esittää ne suoraan kehittäjille, jotka osallistuvat keskusteluun tämän artikkelin kommenttikentässä verkkoselaimissa 22.5. kello 22.00 asti.

Tervetuloa trollitehtaaseen nostokuva

Lue lisää:

Sinäkin toimit somessa tunteella: Ylen Trollitehdas-peli näyttää kuinka vihaa ja pelkoa lietsotaan (siirryt toiseen palveluun)

Läntiset yhteiskunnat ovat mätiä ja Notre Damen polttivat keltaliivit – nämä ja muut valheet leviävät valeuutisista elävissä ryhmissä

Facebookilla on nyt tilannehuone, joka kitkee vihapuhetta ja valetilejä EU-vaaleissa – "Emme yritä estää normaalia poliittista keskustelua"

Suosittelemme sinulle