Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi – kampanjoi jo päästäkseen konservatiivien johtoon

Hänessä on vikoja, mutta myös ripaus nerokkuutta, kommentoi eräs tukija.

Boris Johnson
Boris Johnson vieraili Britannian pääministerin virka-asunnolla tammikuussa. Haaveissa on muuttaa sinne. Kuva: Andy Rain / EPA
Minna Kurki
Avaa Yle-sovelluksessa

Samalla kun brittipääministeri Theresa Mayn tuskainen valtakausi kääntyy vääjäämättömään loppuunsa, on konservatiiveja alkanut pullahdella esiin kuin voikukkia toukonurmikolle.

Yksi voikukista on pörheä, vaalea – ja ennestään tuttu.

Boris Johnson on taas palannut puheenaiheeksi.

Lontoon entinen pormestari ja Britannian entinen ulkoministeri havittelee nyt Britannian pääministerin paikkaa. Se tulee työsuhde-etuna, jos Johnson nousee konservatiivien puheenjohtajaksi Mayn erottua.

Kilpailu on vasta alkuvaiheissaan, mutta 54-vuotias Johnson on ennakkosuosikki Mayn seuraajaksi.

Hiljattain julkaistun Times-lehden ja YouGovin mielipidekyselyn mukaan 64 prosenttia konservatiivipuolueen jäsenistä ajattelee, että Johnsonista tulisi heille hyvä johtaja. Liki 40 prosentille Johnson olisi ykkösvaihtoehto puheenjohtajaksi.

Jos neljäs kerta sanoo toden ja brittipäättäjät hyväksyvät kesäkuun alussa Mayn EU-eroa koskevan sopimuksen, May on luvannut luopua pääministerin paikasta. Silloin Johnsonista voi hyvin tulla mies, jonka tehtävänä on aloittaa erittäin tärkeät neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta.

Britanniassa Johnson tunnetaan hyvin, ja häntä kutsutaankin usein tuttavallisesti Borikseksi. Tässä kertaus mahdollisen EU:n tulevan neuvottelukumppanin tähänastisiin vaiheisiin.

Mistä Johnson tunnetaan?

Maailmalla Boris Johnson tunnetaan etenkin värikkäästä kielenkäytöstään. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asema länsipolitiikan johtohahmojen tunnetuimpama suurisuuna on pahasti uhattuna, jos Johnson nousee pääministeriksi.

Johnson on esimerkiksi kirjoittanut Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista runon, joissa tyylikkäämpiin sanavalintoihin kuului "vuohi".

Hän on hermostuttanut Papua-Uuden-Guinean asukkaat vihjaamalla heidän olevan kannibaaleja, sanonut naisten menevän yliopistoon etsimään aviomiestä ja kehottanut äänestämään konservatiiveja tällä kuolemattomalla mainoslauseella:

– Konservatiivien äänestäminen aiheuttaa vaimosi rintojen kasvun ja lisää mahdollisuuksiasi omistaa BMW M3.

Lue lisää: Jopa Kreml toivoo Boris Johnsonin siivoavan suunsa – brittien ulkoministerinimitys aiheutti huvitusta ja järkytystä

Britannian EU-eroa ajava moottoriturpa – Boris Johnsonin verbaaliakrobatia vetoaa kansaan

Viime vuonna Johnson herätti paheksuntaa musliminaisten burka-huiveja koskevalla kolumnillaan. Kolumni tulkittiin paikoin ex-ulkoministerin yritykseksi nostaa omaa kannatustaan flirttailemalla muslimivastaisuudella.

Mikään ei viittaa siihen, että Johnson täysin muuttuisi harmaaksi poliitikoksi, ja miksi muuttuisikaan. Juuri värikäs persoona on suuri osa hänen viehätysvoimaansa.

Boris Johnson oli yksi näkyvimmistä Britannian EU-eroa ajaneista poliitikoista vuoden 2016 kampanjan aikaan.
Boris Johnson oli yksi näkyvimmistä Britannian EU-eroa ajaneista poliitikoista vuoden 2016 kampanjan aikaan. Kuva: EPA

Mitä hän on tehnyt aiemmin?

Johnson on entinen toimittaja, joka nousi ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi vuonna 2001.

Lontoon pormestariksi hänet valittiin vuonna 2008, ja hän johti kaupunkia vuoteen 2016. Ajanjaksoon mahtuvat muun muassa Lontoon olympialaiset ja kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotto.

Johnson kampanjoi näkyvästi ja voimakkaasti Britannian EU-eron puolesta ennen kesäkuun 2016 kansanäänestystä. Kun David Cameron erosi ja Theresa May nousi pääministeriksi, Johnson päätyi Britannian ulkoministeriksi. Brexitiä varten oli erillinen ministeri.

Johnson jaksoi tehtävässä viime vuoden kesään asti. Hän erosi heinäkuussa protestina Mayn EU-eroa koskevalle sopimukselle.

Johnsonia hermostutti ajatus "semi-brexitistä", ja hän pelkäsi Britannian ajautuvan siirtomaan asemaan.

Johnsonin koko erokirjeen eroperusteluineen voi lukea Johnsonin viimekesäisestä tviitistä:

Johnson saattaa vaikuttaa hönöltä kansanmieheltä, mutta mikään stereotyyppinen työläisjamppa hän ei ole. Johnson on syntynyt New Yorkissa, asunut lapsena Brysselissä, koulutettu eliittikouluina tunnetuissa Etonissa ja Oxfordin yliopistossa ja saa viikottaisesta Telegraphin kolumnistaan 275 000 punnan vuosipalkkaa.

Johnson kampanjoimassa Darlingtonissa kesäkuussa 2016, päivää ennen brexit-äänestystä.
Johnson kampanjoimassa Darlingtonissa kesäkuussa 2016, päivää ennen brexit-äänestystä. Kuva: EPA

Miksi Johnsonia tuetaan?

Brexit on muuttunut Johnsonin lähdön jälkeen yhä piinallisemmaksi farssiksi, jossa uupuneet poliitikot jahtaavat omaa häntäänsä päivästä toiseen.

Konservatiivipuolue kaipaa kiivaasti uutta puhtia. Räväkkä ja populistinen Johnson saattaa olla konservatiiveille riski, mutta näinä värikkäiden populistien aikoina hän on myös varsin houkutteleva riski.

Entinen EU-myönteinen ulkoministeri tiivisti asian Financial Timesin haastattelussa vertaamalla nykyistä ulkoministeri Jeremy Huntia ja Johnsonia:

– Jeremy on kuin Volvo XC90; vakaa, luotettava, kyyditsee kotiin. Boris sen sijaan on kuin tehokas moottoripyörä: jännittävämpi – ja vaarallisempi.

Toinen FT:n haastattelema ex-ministeri sanoi toimivansa itseään vastaan, mutta tukevansa Johnsonia:

– Vioistaan huolimatta hänessä on häivähdys nerokkuutta.

Parasta (ja pahinta) Johnsonissa on juuri hänen persoonansa. Monet konservatiivit yksinkertaisesti pitävät häntä miellyttävänä.

Johnson on YouGovin imagoarvion mukaan Britannian suosituin konservatiivipoliitikko. Lisäksi hän on erittäin tunnettu: 97 prosenttia briteistä on YouGovin mukaan kuullut Boris Johnsonista. Tunnetumpia konservatiivipoliitikkoja ovat vain pääministeri May ja ex-pääministeri Cameron.

Moni konservatiivi laskeekin, että Johnson olisi hyvä valtti tulevien vuosien parlamenttivaaleissa.

Johnson ja vaimo Marina Wheeler äänestyspaikalla 23. kesäkuuta, brexit-kansanäänestyksen päivänä. Pariskunta ilmoitti pari vuotta myöhemmin eroavansa.
Johnson ja vaimo Marina Wheeler äänestyspaikalla 23. kesäkuuta, brexit-kansanäänestyksen päivänä. Pariskunta ilmoitti pari vuotta myöhemmin eroavansa. Kuva: EPA

Mitä luurankoja hänellä on kaapissaan?

Johnsonin luurangot ovat itse asiassa varsin julkisesti esillä. Arviot Johnsonin ulkoministerikaudesta eivät olleet imartelevia, ja hänen henkilökohtainen moraalinsa on kyseenalaistettu usein.

Ulkoministerinä Johnson esimerkiksi vitsaili libyalaisista ruumiista. Hän piti Afrikkaa yhtenä maana, vaaransi Iranissa pidätetyn Britannian kansalaisen turvallisuuden ja hermostutti italialaisen ministerin kommentoimalla, että proseccon myynti laskee, jos Italia ei ole luomassa Britanniaa miellyttävää EU-erosopimusta.

Johnsonin henkilökohtainen elämä on vähintäänkin vilkasta. Johnson petti vaimoaan usein ja pitkään ja on saanut erään rakastajattarensa kanssa lapsen. Toisesta suhteesta valehtelu johti hänen potkuihinsa tuolloin oppositiossa istuneen konservatiivipuolueen "varjohallituksen" tehtävistä.

Johnson ja hänen pitkäaikainen puolisonsa Marina Wheeler ilmoittivat lopulta erostaan viime vuonna.

Mitkä ovat Johnsonin haasteet?

Menneet brexit-puheet, ulkoministeriaika ja kenties tulevat brexit-haaveet. Johnsonin pitää kyetä vakuuttamaan eri linjoilla olevia konservatiivien jäseniä aikeistaan.

Financial Timesin mukaan osa konservatiiveista pelkää, että Johnsonin valinta ei lopettaisi erosopimusta koskevaa kiistaa, vaan Johnson tahtoisi neuvotella sopimuksen uudelleen. Näin brittipoliitikot uhkaisivat ajautua tallaamaan samaa ympyrää kuin nyt, ja edessä olisivat kenties ennenaikaiset vaalit.

Konservatiivien enemmistö lähtisi YouGovin kyselyn mukaan unionista mieluiten ilman mitään sopimusta.

Johnson sanoi maaliskuussa olevansa valmis tukemaan Mayn erosopimusta. Hän käänsi kelkkansa Mayn luvattua erota, jos sopimus menee läpi.

Times-lehden arvion mukaan osa innokkaimmista brexitin kannattajista suhtautuu epäluuloisesti Johnsonin motiiveihin ja ajattelee, että hän halusi alun perin enemmän pääministerin paikan kuin brexitin.

EU:ssa pysymisen puolesta äänestäneet konservatiivit taas pitävät Johnsonia enemmän tai vähemmän hengen vievänä myrkkynä. Yougov-kyselyssä selvä enemmistö EU:hun jäämisen puolesta äänestäneistä konservatiiveista ajattelee, että Johnsonista tulisi huono puheenjohtaja.

Lisäksi on heitä, jotka kammoavat kovaa eroa. Guardian kertoi keskiviikkona, että Johnson on jo alkanut liehitellä keskilinjan puolutovereitaan puheenjohtajavalinta mielessään.

Johnson jakaa mielipiteet myös kansalaisten keskuudessa. YouGovin mukaan briteistä 32 prosenttia ajattelee Johnsonista myönteisesti – mutta 46 prosentilla on hänestä kielteinen mielipide.

Arvostettu talouslehti Economist on kutsunut Johnsonia tämän brexit-puheiden ja tekojen vuoksi Britannian vastuuttomimmaksi poliitikoksi vuosikausiin. Vastustajilla on siis paljon, millä ampua Johnsonia.

Boris Johnson
Boris Johnson Lontoossa maaliskuussa 2019. Kuva: Andy Rain / EPA

Mukana konservatiivien puheenjohtajakisassa tai odotetaan mukaan

  • Esther McVey, 51. Brexitiä kannattava entinen televisiojuontaja erosi työ- ja eläkeministerin paikalta viime marraskuussa protestina Mayn brexit-sopimukselle.
  • Andrea Leadsom, 56. Oli loppusuoralla puoluejohtajakisassa David Cameronin eron jälkeen vuonna 2016, mutta joutui luopumaan kisasta. Asiaa auttoi kohu joka syntyi, kun Leadsom antoi ymmärtää olevansa Mayta parempi pääministeriksi, koska hän on äiti. Sanonut ITV:lle harkitsevansa ehdokkuutta vakavasti.
  • Rory Stewart, 46. Entinen diplomaatti, Mayn tukija ja kansainvälisen kehityksen ministeri. Vastustaa sopimuksetonta EU-eroa.
  • Michael Gove, 51. Yksi tunnetuimmista EU-eron puolesta kampanjoineista konservatiiveista. Ympäristöministeri on hiukan yllättäen asettunut tukemaan Mayn brexit-suunnitelmaa. Boris Johnsonin kanssa kimpassa brexit-kampanjan aikaan, mutta ei tukenutkaan Johnsonia konservatiivien johtoon vaan asettui ehdolle itse. Uskotaan lähtevän ehdolle.
  • Jeremy Hunt, 52. Nousi Johnsonin tilalle ulkoministeriksi viime kesänä Johnsonin erottua. Äänesti EU-jäsenenä pysymisen puolesta kesän 2016 kansanäänestyksessä. Takana kuusi vuotta terveysministerinä, mikä tehnyt hänestä epäsuositun julkista terveydenhuoltoa käyttävien keskuudessa. Kysyttäessä suunnitelmista pääministerikisaan, vastasi uutistoimisto Reutersin mukaan: "Odotetaan ja katsotaan".
  • Dominic Raab, 45. Entinen brexit-ministeri erosi viime vuonna protestina Mayn erosuunnitelmalle. Oli brexit-ministerinä vain viisi kuukautta. Kysyttäessä haluaisiko olla pääministeri, vastasi: "Ei sitä koskaan tiedä."

Suosittelemme