Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Video: Lasten turvaistuimen kiinnitysremmi repesi irti törmäystestissä – neljä istuinta reputti testin täysin

Erinomaiseen arvosanaan ylsi pitkästä aikaa kaksi turvaistuinta. Turvallisuuskriteerejä tiukennettiin vuonna 2015.

Lapsi turvavöissä.
Kuvituskuva. Autoliiton mukaan sen turvaistuintestin vaatimukset ovat selvästi tyyppihyväksyntäkriteerejä kovemmat. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtaosa lasten turvaistuimista on arvioitu eurooppalaisessa turvallisuustestissä joko erinomaiseksi tai hyväksi, vaikka osa istuimista reputti testin täysin, kertoo Autoliitto.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa kevään turvaistuintestissä annettiin 41 arvosanaa erilaisilla telakointimahdollisuuksilla. Testissä annettiin kaksi erinomaista ja 28 hyvää arvosanaa.

Neljä istuinta reputti testin. Vakavia puutteita oli kahdessa mallissa: Duofix i-Size -telakkaan kiinnitetyt Babystyle Oyster Carapace Infant sekä Chicco Oasys i-Size hajosivat törmäystestissä.

Kolmannessa heikosti suoriutuneessa turvaistuimessa ongelmana oli lapsen kiinnittäminen istuimeen: Giordany Galaxy 012 -mallin turvavyö aiheutti törmäystestissä liian suuren kuormituksen koenuken vatsaan. Neljäs reputtanut istuin oli Maxi-Cosi TobiFix, jonka päälliskankaassa oli liikaa palonestoainetta.

Kaksi ylsi erinomaiseen arvosanaan

Turvallisuustestin läpäisi rimaa hipoen muun muassa Apramo All Stage -istuin, jonka heikkous paljastui etutörmäystestissä. Valjaiden kiinnitysremmi nimittäin repesi irti turvakaukalosta ja istuin kellahti pitkälle eteenpäin.

Apramo All Stage -istuimen arvosanaa alensi etutörmäystesti, jossa valjaiden kiinnitysremmi repesi irti. Kuva: Autoliitto

Erinomaiseen arvosanaan ylsivät Bébe Confort Jade sekä tämän sisarmalli Maxi-Cosi Jade, kumpikin 3wayFix-telakalla kiinnitettynä.

Istuinten turvallisuuskriteerejä tiukennettiin vuonna 2015. Sen jälkeen erinomaiseen arvosanaan on yltänyt vain yksi turvaistuin ennen tätä. Autoliiton mukaan sen turvaistuintestin vaatimukset ovat selvästi tyyppihyväksyntäkriteerejä kovemmat.

Lue lisää:

Bloggari järkyttyi lasten turvaistuimiin liittyvistä harhaluuloista – oikoo nyt myyttejä turvallisesta matkustamisesta

Suosittelemme