Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Huippukiekkoilijat tavoittelevat Pohjois-Amerikkaan uutta naisten ammattilaisliigaa ja käyvät neuvotteluja myös NHL:n kanssa: "Tarkoituksena on luoda tuote, joka kiinnostaa"

Naiskiekkoilijoiden uusi yhdistys PWHPA tavoittelee yhtä yhteistä Pohjois-Amerikan ammattilaisliigaa. Sen on tarkoitus käynnistyä 2020.

Noora  Räty torjuu Suomen maalissa USA.ta vastaan.
Kuva: Tomi Hänninen
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko maailman parhaita naiskiekkoilijoita on perustanut uuden pelaajien yhdistyksen PWHPA:n, jonka tavoitteena on perustaa Pohjois-Amerikkaan yksi yhteinen ammattilaisliiga. Uuden liigan on tarkoitus pyörähtää käyntiin 2020–2021.

–Tavoitteena on, että 2020 pyörähtäisi käyntiin uusi naisten ammattilaisliiga, jossa resurssit olisivat kunnossa ja pohja luotu huolella. Liiga rahottaisi itse itseään eikä olisi isojen miljärdöörien varassa. Tarkoituksena on luoda tuote, joka kiinnostaa ja tuo lippu- ja sponsorituloja, yhdistyksen Euroopan edustaja Noora Räty kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Kanadan naisten ammattilaisliiga CWHL tiedotti maaliskuun lopulla, että sen toiminta päättyy tähän kauteen talousongelmien vuoksi. Siten ensi kaudella ainoana Pohjois-Amerikan jääkiekon naisten ammattilaissarjana pyörii Yhdysvaltain NWHL.

Uuteen sarjaan olisi tarkoitus saada mukaan kaikki maailman parhaat pelaajat, ja neuvotteluissa on ollut mukana myös miesten NHL.

– Neuvotteluja (NHL:n kanssa) käydään koko ajan taustalla ja tällä hetkellä näyttää aika hyvältä. NWHL vielä pyörii, joten NHL:n näkökulman ymmärtää. NHL:ää johtavat miehet ja NWHL:ää johtaa nainen, niin he eivät halua vain tulla ja syöstä naisia markkinoilta.

Markham Thunder CWHL
Markham Thunder juhli CWHL:n mestaruutta keväällä 2018. Kuva: AOP

Maailman parhaat pidättäytyvät pelaamasta

Toukokuun alussa noin 200 maailman huippupelaajaa ilmoitti boikotoivansa Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoja siihen asti, kunnes resurssit saadaan kohdilleen. Kaikki 200 ovat mukana myös PWHPA:ssa.

– Lisäksi mukana on yhdeksän pelaajan aktiiviryhmä, joka ajaa asioita vähän kovemmin taustalla. Kun sarjat eivät tällä kaudella pyöri, meidän tehtävämme on hommata resursseja, että pelaajat pääsevät treenaamaan ja saadaan viikonlopulle pelejä, Räty kertoo.

Rädyn mukaan sponsoreita ja viikonlopputurnausten järjestämisestä kiinnostuneita tahoja on jo ilmaantunut.

– Eurooppalaisille pelaajille on helppoa, kun heille löytyy sarjat mitä pelata. Oma vastuualueeni on myös Minnesota, joten seuraavaksi pitää pitää huoli siitä, että heillä on mahdollisuus kehittyä, vaikka eivät missään sarjassa pelaakaan.

Räty uskoo yhden kauden sarjapelien väliin jättämisen tuovan kuitenkin paljon hyvää.

– Se on tietysti jokaisen oma asia, tekevätkö he sopimuksen NWHL:ään. Me toivomme ainakin, että meidän 200 pelaajaa pitävät yhtä ja luottavat siihen, että jos yksi kausi uhrataan, sen seurauksena syntyy jotakin uutta ja parempaa.

Vaikka uuden sarjan tavoitteena on luoda parempia taloudellisia edellytyksiä naispelaajille, ovat tavoitteet maltilliset.

– Emme me tietenkään miljoonia pyydä. Tiedämme, että urheilu on osa markkinataloutta. Uskomme, että kun saamme resurssit, taustat ja fasiliteetit kuntoon, tuote kiinnostaa myös faneja.

Noora Räty
Noora Rädyn ensi kauden kuviot ovat vielä auki. Kuva: AOP

"Pääasiassa palaute on ollut positiviista"

Uuden naisten liigan tavoitteet ovat pidemmällä kuin yhden kauden päässä.

– Haluamme luoda jotain uutta, joka kestää vuosien päähän. Tällä hetkellä Pohjois-Amerikan liigat ovat osoittaneet pärjäävänsä muutaman vuoden, mutta kasvupotentiaalia ei kuitenkaan ole. Yhdistyksen tehtävänä on ajaa pelaajien oikeuksia ja parempaa tulevaisuutta naiskiekkoilulle.

Toistaiseksi palaute kentältä on ollut pääasiassa positiivista. Myös soraääniä on kuitenkin kuultu.

– On saanut huomata, että olemme aika iso uhka tälläisille keski-ikäisille kaljaliigapelaajille. Sieltä ei hirveästi tullut tukea. Tulee vähän vähättelyä, että emme ole mitään ansainneet.

– Pääasiassa palaute on ollut positiviista ja aika moni ihminen näkee, mikä mahdollisuus lajillamme on ja millä vauhdilla olemme kasvaneet. Tosiasia on, että olosuhteet ovat olleet järkyttävän huonot Pohjois-Amerikassa tähän asti. Jos olisimme tyytyneet siihen, että vain NWHL jää eloon, asia olisi jäänyt paikalleen. Nyt tuli loistava tilaisuus vaatia parempaa, kun Kanadan sarja kaatui.

Myös Rädyn oma tulevaisuus on vielä auki, sillä hän pelasi viime kaudella Kanadan ammattilaissarjassa kiinalaisseura Shenzenin riveissä.

– Odottelen ensin, mihin sarjaan kiinalaiset päätyvät ja kenet he palkkaavat valmentajaksi. Sitten teen päätöksen, jäänkö Pohjois-Amerikkaan treenaamaan ja vetämään viikonloppupelejä vai lähdenkö kolmanneksi vuodeksi Kunlunin mukaan.

Lue myös:

Naisjääkiekon huiput boikotoivat ammattilaissarjoja – kunnes resurssit ovat kohdillaan

Noora Räty uskoo, että naisjääkiekko saa uuden ja paremman sarjan, vaikka CWHL lopettaa – "Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi aukeaa"

Huippusarjan lopettaminen jättää maailman parhaita jääkiekkoilijoita tyhjän päälle – mukana myös Suomen MM-kisoissa loistavia tähtiä: "Se on katastrofi"

Shokkiuutinen – naisten jääkiekon ammattilaisliiga CWHL lopetetaan, pettynyt Noora Räty Twitterissä: "On vaikea pysyä optimistisena"

Suosittelemme