Hyppää sisältöön

Saamelaiset nuoret osoittivat mieltä Helsingin Säätytalolla: "Me ansaitsemme parempaa"

Hallitusneuvottelijoille suunnatun mielenosoituksen järjestivät Suomen saamelaisnuoret ja ympäristöjärjestö Greenpeace.

Mielenosoitus järjestettiin Helsingin Säätytalon edessä keskiviikkona aamulla. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Helsingissä on osoitettu mieltä Jäämeren radan rakentamista vastaan. Mielenosoituksen järjestivät Suomen saamelaisnuoret ja ympäristöjärjestö Greenpeace. Arviolta parikymmentä mielenosoittajaa kokoontui keskiviikkona aamulla Helsingin Säätytalolle, jossa käydään parhaillaan hallitusneuvotteluja.

Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti uskoo, että mielenosoittajien viesti meni perille hallitusneuvottelijoille.

– Haluan ajatella, että päättäjät kuten kaikki muutkin haluavat pohjimmiltaan tehdä hyvää. Saamelaisasiat ovat olleet erityisesti pinnalla viime hallituskaudella, joten päättäjillä on tarve olla hyvin informoituja asiasta, joten uskon että tämä jää mieleen ja kiinnostaa, Laiti sanoo.

Laitin mukaan moni Säätytalolle menneistä neuvottelijoista pysähtyi kuuntelemaan, usea otti lehtisen ja jotkut ilmaisivat tukensa saamelaisnuorille. Mielenosoitus sujui rauhallisesti.

"Valtavan raskas taakka saamelaisnuorille"

Moni saamelainen vastustaa Jäämeren radan rakentamista muun muassa siksi että rautatie haittaisi poronhoitoa. Laiti näkee asian myös sukupolvikysymyksenä.

– Minun sukupolveni ja meitä nuoremmat ovat ne, jotka mahdollisen ratahankkeen haittavaikutukset näkemään. Meidän sukupolvi joutuu päättämään, kannattaako perinteisiä elinkeinoja jatkaa. Se on valtavan raskas taakka saamelaisnuorille. Me ansaitsemme parempaa.

Kiistelty Jäämeren rata ponnahti jälleen julkiseen keskusteluun kaksi viikkoa sitten, kun liikemies Peter Vesterbacka lähti vetämään hanketta norjalaisten aloitteesta.

Säätytalolla on järjestetty useita muitakin mielenosoituksia hallitusneuvottelujen aikaan.

Lue myös:

Kiisteltyä rautatietä vetävä Angry Birds -mies sai täyslaidallisen saamelaisilta – "Kasvot saamelaiskulttuurin tuholle"

Peter Vesterbacka sanoo, että rautatie Rovaniemeltä Norjan Kirkkoniemeen rakennettaisiin yksityisellä rahoituksella. Kuva: Yle/Christoffer Kaski

Jäämerenradan yllätysuutinen ilahduttaa ja ahdistaa Lapissa – "Viidessä vuodessa nähdään, mitä tästä tulee"

Suosittelemme sinulle