Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tampereen johto tiesi demarivaikuttajan rikosepäilystä ja rikkoi kaupungin ohjeita – myös Kummolan ja Lylyn pitää antaa selvitys tekemisistään

Pormestari Lauri Lylyn (sd.) mukaan Tampereen johto panttasi tietoa rikosepäilystä poliisin esitutkinnan turvaamiseksi.

Atanas Aleksovski , pormestari Lauri Lyly ja apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki
Atanas Aleksovski (vasemmalla) vakuutti Tampereen pormestarille Lauri Lylylle (keskellä) Finnparkin hallitusvalinnan aikana, että Kotilinnasäätiön tonttisotkua koskeva rikostutkinta oli hänen osaltaan juuri keskeytymässä. Myöhemmin Aleksovski sai syytteen ja tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Kuva: Heli Mansikka / Yle
Antti Palomaa,
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kohu Tampereen keskeisten poliitikkojen ympärillä paisuu. Tampereen johto tiesi demarivaikuttaja Atanas Aleksovskin (sd.) rikosepäilyistä, vaikka on väittänyt toista.

Asia paljastuu poliisin esitutkintapöytäkirjoista ja kaupungin sisäisistä raporteista.

Aleksovski tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä ehdolliseen vankeustuomioon. Tampereen kaupungin ohjeiden mukaan tutkinnan kohteena olevaa ei saisi valita luottamustehtäviin, mutta Aleksovski valittiin silti pysäköintifirma Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi.

Asiakirjoista paljastuu, miten Tampereen ylin johto pimitti tietoa luottamushenkilöiltä ja julkisuudelta Aleksovskin valinnan yhteydessä.

Tampereen johtavat poliitikot ja virkamiehet tiesivät ennen Finnparkin hallituksen nimitystä vuoden 2018 keväällä, että Aleksovski on epäiltynä rikoksesta. Tiedon he saivat poliisilta.

Tampereen tarkastusjohtaja Markus Kiviaho kertoo, että kaupungin sisäinen tarkastus on selvittänyt tapahtumia, jotka liittyvät Aleksovskin hallitusvalintaan. Kiviaho sanoo, että sisäisen tarkastuksen raportti on tullut julkiseksi poliisin esitutkintamateriaalin yhteydessä.

Tarkastuksessa paljastuneiden seikkojen vuoksi tarkastustoimikunta pyytää asiasta selvityksen pormestari Lauri Lylyltä (sd.), konsernijaoston puheenjohtajalta Kalervo Kummolalta (kok.) ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajalalta.

Pormestari uskoi Aleksovskin vakuutteluja

Aleksovskin rikosepäily ja tuomio liittyvät monimutkaiseen tonttijärjestelyyn kaupungin ja Kotilinnasäätiön välillä. Aleksovski on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Pormestari Lauri Lyly sanoo Ylelle, että Aleksovskin rikosepäilyä ei tuotu konsernijaoston käsittelyyn, jotta poliisin esitutkinta ei vaarantuisi. Tampereen Kotilinnasäätiön tonttisotkua koskeva esitutkinta oli kesken keväällä 2018.

– Emme voineet varmistua tiedon turvallisesta ja luottamuksellisesta käsittelystä. Täten tietoa ei tässä vaiheessa voitu viedä toimielinkäsittelyyn vaan vasta tutkinnan valmistuttua ja tietojen tultua julkisiksi. Lisäksi pitkään konsernijohtoon kuulunut Aleksovski kirjallisesti ja suullisesti vakuutti, että tutkinta on hänen osaltaan päättymässä, pormestari Lauri Lyly kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Kummola ja Yli-Rajala eivät kommentoineet asiaa työkiireidensä vuoksi.

Yli-Rajala on sanonut aiemmin Aamulehdelle, että ei olisi esittänyt Aleksovskia Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi, jos olisi tiennyt epäilystä.

Aiemmin poliisi tutki, oliko Aleksovski syyllistynyt rikokseen antaessaan kaupungille virheellistä tietoa Finnparkin hallitusvalinnan yhteydessä. Kaupunginhallitus teki tutkintapyynnön poliisille Finnpark-asiassa 16. tammikuuta 2019.

Syyttäjä jätti syytteet nostamatta. Petosepäilyn raukeamista syyttäjä perusteli sillä, että koska kaupungin edustajat tiesivät rikosepäilystä ennen Finnparkin hallituksen valintaa, Aleksovskia ei voinut syyttää petoksesta.

Lyly kertoo, että päätös syyttämättä jättämisestä Finnpark-asiassa käsitellään konsernijaostossa ja kaupunginhallituksessa.

– Kaupunki on järjestelmällisesti vienyt Aleksovskin esitutkintaan liittyviä asioita eteenpäin ja tehnyt viranomaisyhteistyötä poliisin kanssa. Sen jälkeen kun tutkinta valmistui ja tiedot tulivat julkisiksi, ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä Aleksovski erotettiin puheenjohtajan tehtävästä ja hallituksen jäsenyydestä. Hän on myös itse eronnut omalla ilmoituksellaan kaupunginhallituksen ja konsernijaoston jäsenyyksistä, Lyly kirjoittaa.

Poliisi on selvittänyt virkamiesten toimia

Poliisi kertoo Ylelle, että sille on tehty Tampereen virkamiehiä koskeva selvityspyyntö Aleksovskin valinnasta Finnparkin hallitukseen. Poliisi on selvittänyt, onko konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan ja kaupunginlakimies Jouko Aarnion toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta. Poliisi tekee ratkaisun viikon kuluessa.

Aarnio ei halunnut kommentoida tapahtumien kulkua, vaan sanoi, että pormestari kommentoi asiaa kaupungin puolesta.

Näin asiat etenivät

Sisäisestä tarkastuksesta ja esitutkinnasta selviää, miten tapausta käsiteltiin kaupungin sisällä.

Tampereen konsernijaosto esitti Aleksovskia Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi 10. huhtikuuta 2018. Tätä ennen Aleksovski oli ilmoittanut Yli-Rajalalle ja Aarniolle, että hän ei ole epäiltynä rikoksesta.

Yli-Rajala ja Aarnio olivat kysyneet tätä Aleksovskilta, koska julkisuudessa oli kerrottu Tampereen Kotilinnasäätiön tonttisotkuun liittyvästä poliisitutkinnasta.

Myöhemmin on paljastunut, että poliisi ilmoitti kaupunginlakimies Aarniolle 13. huhtikuuta 2018, että Aleksovskin antama tieto ei pitänyt paikkansa. Poliisi kertoi Aarniolle, että Aleksovski oli epäiltynä rikoksesta.

Tämä tieto meni myös konsernijohtaja Yli-Rajalalle, pormestari Lylylle ja konsernijaoston puheenjohtajalle Kummolalle. He kävivät keskusteluja Aleksovskin rikosepäilystä ja tiesivät, että asia piti ratkaista ennen Finnparkin yhtiökokousta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan Aleksovski valittiin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi 23. toukokuuta.

Tampereen konsernijaostolla oli kokous tätä ennen 3. toukokuuta. Siellä Finnparkin hallituksen jäsenten nimeämistä ei käsitelty uudelleen, vaikka poliisilta oli saatu uutta tietoa rikosepäilystä.

Aleksovskin valinta Finnparkin hallitukseen rikkoi kaupungin konserniohjetta, jonka mukaan kaupungin yhtiöiden hallituksiin ei voi nimittää rikoksesta epäiltynä olevia henkilöitä.

Aleksovski kertoi rikostutkinnan päättymisestä

Toukokuun lopussa, pian Finnparkin hallituksen valinnan jälkeen Lyly, Kummola, Yli-Rajala ja Aarnio käsittelivät asiaa jälleen Aleksovskin kanssa. Tuolloin Aleksovski sanoi, että rikosprosessi oli todennäköisesti hänen osaltaan ohi ennen seuraavaa konsernijaoston kokousta.

Kesän aikana asia ei kuitenkaan edennyt. Elokuussa Aleksovski kertoi Tampereen johtohenkilöille, että hän oli saanut poliisilta päätöksen rikostutkinnan keskeyttämisestä. Aleksovskin mukaan tämä keskeyttävä päätös koski virkavelvollisuuden rikkomista.

Lokakuussa syyttäjä nosti Aleksovskia vastaan syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä Tampereen Muotialantiellä sijaitsevan tontin vuokraoikeuden myyntiin liittyvistä tapahtumista. Kotilinnasäätiö myi rakentamattoman tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle ilman kaupungin lupaa. Myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Aleksovskin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vasta syytteen noston jälkeen Aleksovski luopui tehtävistään Finnparkin hallituksessa sekä Tampereen kaupunginhallituksessa ja sen konsernijaostossa. Hän jatkaa edelleen Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajana. Aleksovski on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Korjaus 20.08: Atanas Aleksovskin mukaan rikostutkinnan keskeyttävä päätös koski virkavelvollisuuden rikkomista.

Lue lisää:

Poliisi vahvistaa: Atanas Aleksovskia kuultiin rikoksesta epäiltynä jo ennen kuin hänet valittiin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi

Syytetään lähes miljoonan euron vahingosta: Tamperelainen vaikuttaja Atanas Aleksovski kiistää syytteet

Tampereen keskeinen poliitikko tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen – taustalla tonttijärjestelyt

Suosittelemme sinulle