Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Metsä Group: Uudet EU:n hakkuulaskelmat eivät vaikuta Kemin biotuotetehtaan suunnitteluun

Puunhankinnasta vastaava liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä sanoo, että Metsä Group katsoo tilannetta nyt rauhassa.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan ensimmäinen havainnekuva, huhtikuu 2019.
Ensimmäinen havainnekuva Metsä Groupin Kemiin suunnittelemasta biotuotetehtaasta. Kuva: Metsä Group
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreen laskelman mukaan Suomeen suunnitellaan jopa 18 miljoonaa kuutiota suurempia vuotuisia hakkuita kuin EU:n asetus sallii, eivätkä Kemin uuden sellutehtaan tarvitsemat metsähakkuut mahtuisi EU:n rajoihin.

Suomi on esittänyt EU-komissiolle, että Suomessa voisi jatkossa hakata metsää 83 miljoonaa kuutiota vuodessa. Lulucf-asetuksen mukaan hakkuutaso olisi noin 65-73 miljoonaa kuutiota.

Metsä Groupin puunhankinnasta vastaava liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä sanoo, että nyt julkisuudessa on verrattu toisiinsa kahta eri laskelmaa, joiden erilainen tulos ei sinänsä hämmästytä

– Pitää muistaa, että valtakunnan metsien inventointien perusteella tehty hakkuupotentiaalilaskelma on tehty Suomessa jo vuosikymmenien aikana tietyllä laskentatavalla. EU:n lulucf:ään liittyvät laskelmat tehdään omilla säännöillään. On tietysti ymmärrettävää, että kun lasketaan eri tavoilla, voi tulla jonkinlaisia erilaisia tuloksiakin.

Mitään ylimääräistä reagointia EU:n hakkuurajoitus ei Metsä Groupissa aiheuta eikä erilaisilla laskelmilla ole vaikutusta Kemin tehtaan suunnitelmiin.

– Tällä hetkellä ei vaikuta mitenkään. Odotamme ihan rauhassa, että saamme luotettavaa tietoa ja löytyy yhteisymmärrys näistä luvuista. Tehdään sitten johtopäätöksiä, jos on tarvetta, Juha Mäntylä toteaa.

Kemin tehtaalle hankittaisiin puuta laajasti

Kemin tuleva tehdas käyttäisi vuodessa puuta 7,5 miljoonaa kuutiota, eli hakkuulisäys olisi 4,5 miljoonaa kuutiota.

Juha Mäntylän mukaan Kemin tehtaan puunhankinta-alue tulisi olemaan hyvin laaja.

– Ydinosaa siitä on Lappi ja Kainuu, mutta myös Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosat ja Pohjois-Karjalan pohjoisosat kuuluisivat hankinta-alueeseen. Puuta on suunniteltu hankittavaksi myös Ruotsista ja mahdollisesti myös Venäjältä.

– Me optimoimme koko Itämeren alueen puuvirtoja. Voidaan toimia niinkin, että etelän tehtailla tuontimäärä hieman lisääntyy ja Suomen puuvirtoja käännetään pohjoiseen päin.

Lue myös:

Miten käy hakkuiden? Metsätoimijat ja luontojärjestöt kommentoivat Ylen uusimpia tietoja hakkuiden määristä

Talouselämä: Metsä Groupin toimitusjohtajan mukaan metsien lisäsuojelu ei uhkaa Kemin biotuotetehdasta

Metsä Groupin miljardi-investoinnit kiihdyttäisivät hakkuita – Tutkija: Suomen metsien kyky sitoa hiilidioksidia heikkenisi vuosikymmeniksi

Antti Rinne Ykkösaamussa: Suomen metsät kestävät Kemin jättimäisen selluhankkeen, valtio voisi myös tukea infran rakentamista

Suosittelemme