Hyppää sisältöön

PS-Nuoret pahoittelevat kohuttua twiittiä: "Twiitti oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä"

Kohua aiheuttaneeseen twiittiin ovat ottaneen kantaa niin Halla-aho kuin valtakunnansyyttäjäkin.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen (kuvassa). Itse kohutun twiitin julkaisi järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen tiedotteessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Miikka Kaskinen

Perussuomalaiset Nuoret pahoittelevat Twitter-tilillä julkaistua kuvaa saateteksillä, joka aiheutti kohun.

Nyt PS-Nuoret pahoittelevat tiedotteessaan kyseistä twiittiä.

– Twiittini oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä. Myöhemmin ymmärsin, että nyt meni metsään, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua. Olen oppinut tästä läksyni ja jatkossa tulen käyttämään harkintakykyäni paremmin järjestön viestinnässä”, pahoittelee järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen tiedotteessa.

Tästä on kyse

Perussuomalaiset Nuoret jakoi viikonloppuna Twitter-tilillään kuvan tummaihoisesta pariskunnasta, joka pitelee sylissään vauvaa. Kuva on peräisin Euroopan parlamentin sivuilta.

Järjestön kirjoittamassa saatetekstissä sanotaan, että "äänestä perussuomalaisia, jos et halua että Suomen tulevaisuus näyttää tältä".

Halla-aho tuomitsi – valtakunnansyyttäjäkin otti kantaa

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueen nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän puolueen linjaa.

Hän ei suoranaisesti ottanut kantaa itse nuorisojärjestön julkaisemaan twiittiin, mutta Facebook-päivityksessän hän kirjoittaa, että puolueen tavoitteisiin ei kuulu ihmisten geeniperimän tarkkailu tai suomalaisuuden määrittely ja rajaaminen.

– Valitettavasti nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän ja hyväksyvän puolueen linjaa ja joiden toiminta keskittyy puolueen ja nuorisojärjestön itsensä vahingoittamiseen esimerkiksi hyökkäilemällä puolueen omia ehdokkaita vastaan, Halla-aho kirjoittaa.

Myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen otti yleisesti kantaa eilen sanomalla, että tämänkaltaisissa tapauksissa ensimmäinen seikka, mikä tulee selvittää on motiivi, minkä vuoksi tällainen kuva ja teksti on yhdistetty.

Toiviainen oli työmatkalla ulkomailla ja kertoi, ettei ole itse nähnyt kyseistä twiittiä eikä ole voinut seurata siitä käytyä keskustelua.

Toiviainen totesi yleisesti, että silloin kun viestillä rasistinen motiivi, se on rikosoikeudellisesti rangaistavaa eli jos viestin julkaisija haluaa vaikkapa ilmoittaa, että tummaihoiset ovat sellainen ryhmä, jotka eivät Suomeen kuulu ja ovat jollakin tavalla vähempiarvoisia ihmisiä.

– Rikosoikeudellista kynnystä ei kuitenkaan ylitä sen mielipiteen ilmaiseminen, ettei halua kotimaahansa ulkomaalaisia, Toiviainen sanoo.

Lue lisää:

Perussuomalaisten nuorten vaalitwiitti voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, arvioi rikosoikeuden professori

Suosittelemme sinulle