Hyppää sisältöön

Yle Isis-leirillä Syyriassa: Leirillä on jopa 44 suomalaista, kertovat suomalaisnaiset videolla – "Haluamme takaisin Suomeen"

Yle vieraili ensimmäisenä suomalaisena mediana Al-Holin leirillä. Leirin alkeellisissa oloissa olevien suomalaisten joukossa on 33 lasta.

ISIS-leiriltä Syyriassa suomalaisnaisia.
Yle vieraili ensimmäisenä suomalaismediana Al-Holin Isis-leirillä Syyriassa. Leirillä asuu yhteensä 70 000 ihmistä, heidän joukossaan jopa yli 40 suomalaista.

AL-HOL Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä on jopa 44 suomalaista. Vierailin tänään leirillä ja tapasin henkilökohtaisesti viisi suomalaista naista, jotka kertoivat leirillä olevan yhteensä 11 äitiä ja 33 lasta.

Suomalaisten määrä leirillä on suurempi kuin mitä aiemmin on julkisuudessa arvioitu. Suomalaisnaiset kertoivat olleensa Syyriassa jo useita vuosia, ja osa lapsista on syntynyt siellä. Kukaan naisista ei halua nimeään julkisuuteen.

Kaikki tapaamani naiset kertoivat haluavansa palata Suomeen. He katsovat, etteivät ole tehneet Syyriassa mitään väärää.

– Olemme suomalaisia, emmekä ymmärrä, miksi emme voisi palata lastemme kanssa Suomeen, yksi nainen sanoo.

Kaikki naiset sanovat syntyneensä Suomessa. Kolme heistä on niin sanottuja kantasuomalaisia eri puolilta maata. He kertoivat pyrkineensä aiemmin pois islamilaisesta valtiosta.

– Yritimme pois, mutta se oli vaikeaa, koska ei ollut rahaa maksaa salakuljettajille.

Lapsia kuolee koko ajan

Naiset kertovat lastensa sairastavan koko ajan ankaraa ripulia. Heidän mukaansa Lääkärit ilman rajoja -järjestö jakaa lääkkeitä, mutta heidänkin resurssit ovat puutteellisia.

– Leirillä kuolee koko ajan lapsia. He kuolevat muun muassa keuhkotauteihin, naiset kertovat.

Yksi tapaamistani suomalaisnaisista oli jo aiemmin julkisuudessa ollut Sanna.

Leirissä tulee vastaan paljon eurooppalaisia. Pölyisissä, tuulen tuivertamassa leirissä kuulee saksaa, ranskaa, venäjää ja tanskaa puhuvia.

Al-Holin leiri on Syyrian kurdien johtamien joukkojen hallinnassa lähellä Irakin rajaa. Kuva: Leena Luotio / Yle

Al-Holin leirillä on yli 70 000 ihmistä. Iso osa heistä kuljetettiin sinne Baghuzista, joka oli Isisin viimeinen linnake ennen terroristijärjestön sortumista Syyriassa kevään aikana.

Viimeiset taistelut Baghuzissa olivat rajut. Kaupungissa olleet Isis-terroristien perheet olivat leirille siirrettäessä hyvin huonossa kunnossa. Monet lapset olivat muun muassa aliravittuja.

Leirillä on tiettävästi kuollut jopa 200 lasta.

Isisin riveissä on ollut huomattava määrä vierastaistelijoita sekä eri Euroopan maista että muualtakin maailmasta.

Katso myös:

Ylen Ulkolinja tapasi Isis-vangin Syyriassa

Suosittelemme sinulle